uprawa na dworze lub w szklarni poprzez użycie specjalnych technik
ODPOWIEDZ
  • 11 / 2 / 0
Wybaczcie że pytam ale czy jeśli na zwykłej działce rosną same sobie jakieś roślinki to czy mogę je wywalić i na ich miejsce wstawić konopie czy jakoś bardziej glebę przygotować i czy jeżeli gleba bedzie jakąś nie taka ty czy mi krzak umrze? W wiosnę pierwszy krzoczek będzie dlatego tyle pytań (też głupich) bardziej mnie interesuje czy nie mając jakieś dużej wiedzy i umiejętności ogrodniczych coś sensownego mi wyrośnie
  • 12452 / 2421 / 0
Lepiej przekopać, bo inne rośliny będą robić konkurencję.
Jak ziemia będzie zła (nieodpowiednie pH), to prędzej czy później zaczną się problemy z przyswajaniem pierwiastków.
Bez umiejętności ogrodniczych można mieć mega wynik - to zależy, czy ma się tzw. rękę do roślin (widziałem naprawdę bardzo udane debiuty). Możesz też zwiększyć szanse i poczytać sobie o uprawie - do wiosny jeszcze dużo czasu.
  • 67 / 23 / 0
Wykop dziure, wsadz donice, wsyp do niej dobrą jakościowo ziemię (fajne są gotowe mieszanki dla growerów w growshopach) i tą donicę przesadzaj planta. Każdy mój out tak wyglądał, nawet jak 20-30 pestek wysadzałem to jechałem z 500kg ziemi na spota %-D
  • 67 / 1 / 0
@KacperekBombelek jakościową ziemie? Nie uważasz że te mieszkanki dla growerów w growshopach to jest przepłacanie za to samo? To jest dokładnie to samo co shoty z kofeiną/energetyki a kofeina w tabletkach w sklepie dla sportowców.
Może ktoś tutaj się wypowiedzieć na temat "jakościowych ziemii"?
Ja zawsze uprawiałem z zwykłej ziemii, nie najtańszej ale chyba było napisane że filtrowana.
  • 494 / 102 / 0
Za wszystko przepłacasz w growshopie, ziemia nie jest tutaj na pierwszym miejscu w tej kwestii. Największa przebitka to chyba na nawozach jest. Cyk na butelke jakąś kolorową naklejke, hipsterską nazwe i można gonić towar kilka razy drożej, a w środku większości z nich to samo co w nawozie z marketu czyli jakieś azotany potasu, diwodorofosforany itd.

A wracając do ziemi to ja od lat używam ziemie od Compo, a gdy mam coś więcej na oucie to tańszy Kronen. To taka górna półka ze sklepu ogrodniczego. Raz, że ograniczam kontakt ze światkiem konopnym nie kupując w growshopach, a dwa, że jest taniej. Compo ma zwłaszcza bardzo dobrą ziemię do siewu i pikowania w 20l workach, przypomina growshopowego LightMixa. Kosztuje ok 25zł za worek 20l. Jednocześnie Compo BIO do siewu w workach 5l nie polecam.
Wiele i tak zależy od umiejętności rolnika, bo jeden kupi ziemie w growshopie, dokupi cały zestaw nawozów za tysiaka i po miesiącu kończy uprawe, bo popalił krzaki xD a drugiemu na ziemi z biedronki wrosną piękne krzaki, bo ma skilla i wie jak się z tym obchodzić.
Ja wole jednak mieć jako taką pewność, że ziemia jest dobra i jeśli coś poszło nie tak, to z innego powodu. Czytam fora dla ogrodników i z tego źródła wiem, że zdarzają się wtopy u producentów najtańszych ziem gdzie całe paletki z pomidorami i innymi warzywami szły się jebać, bo coś nie tak było z ziemią.
  • 12452 / 2421 / 0
Od biedy to konopie nawet w piachu dadzą radę (sprawdzone), tylko musi być woda. Cudów nie należy się spodziewać, ale to już pokazuje, z jak niewybredną rośliną mamy do czynienia.
Odkąd przeszedłem na doniczki materiałowe, to wtedy też zacząłem mieszać 3 różne ziemie + dodatki. Obowiązkowo perlit, bo poprawia strukturę, zwiększa drenaż i dotlenia.
A ziemię kupuję najtańszą uniwersalną, jakąś "bio" z kompostem (12zł za 5L) i kwiatową - tłustą i czarną (też mega tania). A kupuję, bo nie chce mi się kopać,, ale rezultaty na miejscowej ziemi (spod mega pokrzyw blisko rzeki) były imponujące.
Też zgadzam się, że ziemia to czynnik drugorzędny. Najważniejsze jest światło, temperatura i wilgotność optymalne do stadium rozwoju.
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Artykuły
Newsy
Wpływ świadomości lekarzy na doświadczenia pacjentów z terapią medyczną marihuaną

W ostatnich latach temat medycznej marihuany zyskał na ważności zarówno w kręgach medycznych, jak i wśród pacjentów. W miarę legalizacji oraz wzrastającej dostępności preparatów konopnych dla pacjentów, pojawia się potrzeba przeanalizowania, jak zrozumienie i wsparcie lekarzy wpływa na skuteczność terapii. W badaniach przedstawianych przez Clobesa i współpracowników z California State University, zbadano, jak współpraca z lekarzami i informowanie o stosowaniu medycznej marihuany przez pacjentów wpływa na wyniki terapii.

Aresztowano kobietę, która częstowała dzieci czekoladkami z marihuaną w parku w Wheeling

Aresztowano kobietę, która częstowała dzieci słodyczami z THC – psychoaktywnym składnikiem marihuany – w niedzielę po południu w parku w Wheeling na północno-zachodnich przedmieściach Chicago. Dzieci trafiły do szpitala.

Wysokie Mazowieckie: Matka znalazła narkotyki u 39-letniego syna i powiadomiła policję

67-letnia mieszkanka powiatu wysokomazowieckiego zawiadomiła policję o znalezieniu podejrzanych substancji w pokoju i ubraniach swojego 39-letniego syna. Funkcjonariusze z wydziału kryminalnego zabezpieczyli narkotyki i przedstawili mężczyźnie zarzuty.