Więcej informacji: Barbiturany w Narkopedii [H]yperreala
Co o nim sadzicie?
Aha no i mam pytanie...
Mam teraz 20 tabletek luminalu po 100mg, a konczy mi sie relanium i ogolnie benzo no i moje kolo ratunkowe na sen (hydroxyzyna)
Czy jak biore Asentre i mialem stany lekowe z halucynacjami, a wezme luminal na sen to mi sie nic nie stanie?
W normalnej dawce chce brac a nie rekreracyjnie bo poprostu niechce patrzec cala noc w sufit jak mi sie benzo skoncza i bede na skrecie? (niewiem jak wy ale ja mam przejebany skret jak niebiore benzo)
wikipedia pisze: Fenobarbital (Luminal)
' (ATC], pochodna kwasu barbiturowego o działaniu nasennym i uspokajającym. Działanie opiera się na interakcji z kompleksem receptora GABA. Fenobarbital o wzorze sumarycznym: C12H12N2O3, jak i inne barbiturany, powoduje zwiększenie powinowactwa receptora do endogennych ligandów. Wpływa także bezpośrednio na kanał chlorkowy. W ten sposób prowadzi do hiperpolaryzacji błony komórkowej neuronu i tłumi jego aktywność.
Działanie
Barbiturany modyfikują przewodnictwo Na+, Cl-,Ca++ Barbiturany działają niezależnie od GABA przez swoje miejsce rozpoznawcze (receptor GABA-A) bezpośrednio stymulując przepływ anionów Cl- Ta niezależnośc daje kw. G-amino masłowemu prowadzić prawie bez ograniczenia do bardzo głębokiego i długotrwałego hamowania wielu podstawowych funkcji mózgu. Nasilają hamowanie zarówno presynaptyczne, jak i postsynaptyczne. Wiąże się z receptorem GABA –A ( nie wiąże się z GABA-C !) Przedłuża okres otwarcia kanału Cl- w rec GABA –A (Benzodiazepiny zwiększają częstotliwość otwarcia kanału Cl-)
Wywiera działanie przez wpływ na komplex receptorowy GABA związany z kanałem dla jonów Cl- , po związaniu z kompleksem receptorowym powoduje nasilenie hamowania GABA-ergicznego w wyniku zwiększonego napływu jonów chlorkowych do wnętrza neuronu. Blokuje zależny od napięcia kanał wapniowy. Prawdopodobnie zaburza równowagę między procesami pobudzania a hamowania neuronów w różnych strukturach mózgu, poprzez nasilenie blokującego wpływu GABA na przekaźnictwo nerwowe (receptory GABA-A). Fenobarbital działa hamująco na neurony układu limbicznego, tworu siatkowatego w mózgu, a także podwzgórza, upośledza przekazywanie bodźców do kory mózgowej z tych struktur. Fenobarbital wzmacnia efekt hamujący neuroprzekaźnika GABA a podany w wysokich dawkach działa jak analog GABA. Jest jednym z modulatorów receptora GABAA. Redukuje pobudzający wpływ glutaminianów.
Farmakokinetyka:
* dostępność biologiczna - 95%
* czas półtrwania leku - 100 godz.
* objętość dystrybucji - 0,5-0,7 l/kg m.c.
* wiązanie z białkami osocza - 50%.
Eliminacja: ok. 25% przez nerki w postaci niezmienionej (większy odsetek przy moczu alkalicznym lub przy poliurii), reszta metabolizowana w wątrobie. Poziom leczniczy w osoczu 15-40 mg/l.
Wskazania
Napady ogniskowe, lek przeciwdrgawkowy drugiego wyboru przy napadach grand mal, najczęściej w kombinacji. Serie wielkich napadów, stan padaczkowy grand mal: lek drugiego wyboru, jeżeli fenytoina, diazepam lub klonazepam nie są skuteczne. Lek nasenny.
Przeciwwskazania
* choroba wieńcowa
* miastenia
* zatrucie alkoholem lub lekami uspokajającymi
* ostra porfiria wątrobowa
* ciężkie zaburzenia czynności nerek i wątroby
* wstrząs
* stan astmatyczny
* ciąża
* okres karmienia.
Dawkowanie
* dożylnie 100 mg powoli w ciągu co najmniej 4 min
* perfusor: 600 mg na 50 ml 0,9% NaCl, podawać 0,2-0,4 mg/kg m.c./godz. = 12-24 mg/godz. = 12-24 ml/godz. dla pacjenta 60 kg m.c.
* maksymalna dawka dzienna 600 mg
* domięśniowo maksymalnie 800 mg/d jako okresowa ochrona przed atakami, jeżeli doustne podanie innych leków przeciwpadaczkowych nie jest możliwe (np. z powodu zabiegu).
Objawy niepożądane
Możliwe działania niepożadane:
* niewydolność serca
* hipotermia po dużych dawkach
* zaparcie.
Przy długotrwałym podawaniu:
* osteopatia (niedobór witaminy K)
* u noworodków matek leczonych fenobarbitalem, niedokrwistość megaloblastyczna (niedobór kwasu foliowego)
* polyfibromatosis (przykurcz Dupuytrena, bolesna sztywność barku)
* dysforia
* zaburzenia świadomości
* stany podniecenia
* zwolnienie reakcji
* paradoksalne reakcje
* wysypki
* bóle głowy
* wstrząs
* bradykardia
* zaburzenia wzroku.
Interakcje
Inne ośrodkowo działające leki i alkohol powodują wzmocnienie działania uspokajającego fenobarbitalu. Równoczesne stosowanie kwasu walproinowego powoduje podwyższnie poziomu fenobarbitalu w osoczu wskutek zwolnionej eliminacji.
Indukcja enzymatyczna -» przyspieszony rozkład hormonów steroidowych (doustne środki antykoncepcyjne, kortykosteroidy), inne leki przeciwpadaczkowe, dikumarol, izoniazyd, chloramfenikol i wiele innych
Uwagi
Przy dużych dawkach fenobarbital ma ujemny wpływ na serce. Zaleca się oznaczanie poziomu fenobarbitalu w osoczu.
Postępowanie przy zatruciu: diureza z alkalizacją, hemodializa lub hemoperfuzja.
Obecnie, jako lek nasenny i uspokajający fenobarbital jest niezalecany.
W domu jak zwykle syf a w budzie same zaległości
Wszyscy mi robią gnój, wszyscy mnie kurwa nienawidzą
wszyscy przeciwko mnie, a ja się całym światem brzydzę !!!
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_artykul_skrot/221176_r2_940.jpg)
Alkohol zabija 82 osoby dziennie. "W Radomiu jest więcej monopolowych niż w całej Szwecji"
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_news_skrot/cannaheart.jpg)
Marihuana zwiększa ryzyko rozwoju chorób serca
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/mjleaves.jpg)
Polska zmaga się z "treatment gap". Psycholog: etykieta ćpuna blokuje dostęp do pomocy
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_news_skrot/ministerstwo_spraw_wewnetrznych_hiszpanii.jpg)
Hiszpania zezwala na narkotyki w samochodach
Ministerstwo Spraw Wewnętrznych Hiszpanii zaskoczyło związki zawodowe policji, wydając polecenie, aby nie karać użytkowników narkotyków znajdujących się w zaparkowanych samochodach. Decyzja ta ma na celu ochronę prywatności obywateli, ponieważ zaparkowane pojazdy uznawane są za „prywatną przestrzeń”.
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/ayahealth.jpg)
Ayahuasca a zdrowie psychiczne: Przełomowe wyniki największego badania
Badanie opublikowane w prestiżowym ournal of Psychoactive Drugs objęło ponad 7,500 uczestników z całego świata i wykazało, że częste używanie ayahuaski wiąże się z niższym poziomem stresu psychicznego oraz wyższym poczuciem dobrostanu. Kluczowe okazały się takie czynniki, jak intensywność doświadczeń mistycznych, wglądy osobiste oraz wsparcie społeczności. W tym artykule przedstawimy kluczowe wyniki badania oraz wyjaśnimy, dlaczego ayahuasca budzi tak duże zainteresowanie naukowców i osób szukających alternatywnych terapii.
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_news_skrot/alcohol_vs_marijuana.jpg)
Marihuana zmniejsza pragnienie alkoholu u osób pijących dużo – Nowe badania finansowane przez rząd
Czy marihuana może pomóc osobom pijącym dużo alkoholu pić mniej? Nowe badanie przeprowadzone w USA sugeruje, że tak – i to z zaskakująco prostego powodu. Osoby, które sięgały po marihuanę tuż przed alkoholem, piły wyraźnie mniej i miały mniejsze łaknienie.