04 stycznia 201904pain pisze: Jaki jest ekwiwalent innych benzodiazepin w porównaniu do 2mg estazolamu? Tabele przeglądnąłem ale ciekawi mnie jak to jest w praktyce. Wiadomo, że profil działania każdej benzodiazepiny jest różny, ale ciekawi mnie głównie porównanie dawki względem klona lub alpry.
https://www.benzo.org.uk/bzequiv.htm
To lek typowo nasenny, trochę inaczej działa niż diazepam.Mniej rozluźnia - bardziej układa do snu.
Nie zapomnę pierwszy nastuk
W wieku lat piętnastu
Później zarzucanie różnych wynalazków
A czy jak powiem lekarzowi że kiedyś przepisano mi go doraźnie w przypadkach ataków paniki i nerwówki do brania doraźnego to jakie szanse że mi przepisze? Czy to będzie podejrzanie brzmiało ?(nie wiem czy rzeczywiscie w takich sytuacjach są przepisywane a nie chce wyjść na debila)
07 stycznia 2019rooney pisze: Ten lek mocno mocniejszy od diazepamu? Ponoć dobrze działa nasennie i uspokajająco. Może uda mi się u lekarza wyrwać , powiem że kiedyś doraźnie go brałem w razie ataków paniki i nerwów. (nie miałem z nim styczności)
Ale nie wiem czy od estazolamu czy od tego że nie wziąłem zolipidemu
Myślałem że estazolam jest równie silny co zolipidem.
Mało co mnie usypia :(
Czechy luzują prawo konopne. Duży krok naprzód, ale z gwiazdką
Śmierć na zamówienie. Z dostawą na oddział psychiatryczny
Rzetelna historia kryminalizacji konopi (USA + kontekst międzynarodowy)
Marihuana a metabolizm. Naukowcy odkryli zaskakujący wpływ konopi na organizm
Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego odkryli, że związki zawarte w konopiach mogą wpływać na wagę i metabolizm w sposób bardziej złożony, niż dotąd przypuszczano. Eksperymenty na myszach sugerują, że za potencjalne korzyści metaboliczne mogą odpowiadać nie tylko THC, ale również inne substancje obecne w marihuanie.
Farmakoterapia przewlekłego bólu w USA – nowy i nie do końca bezpieczny wzorzec
Okryte złą sławą leki opioidowe przez lata stanowiły w USA. fundament farmakoterapii przewlekłych dolegliwości bólowych. Naukowcy z Uniwersytetu Michigan zdecydowali się sprawdzić czy opioidy są nadal tak często wykorzystywane w leczeniu chronicznego bólu.
Alkohol wciąż na czele uzależnień w Holandii
Alkohol pozostaje najczęstszą przyczyną leczenia uzależnień w Holandii i odpowiada za 43 procent wszystkich przypadków terapii. Tak wynika z najnowszych danych krajowego systemu monitorowania problemów związanych z alkoholem i narkotykami za 2025 rok.