Substancje wykazujące działanie prokognitywne.
Zobacz też: Wikipedia
ODPOWIEDZ
  • 79 / 22 / 0
Nazwa handlowa: Mexidol

2-Ethyl-6-methyl-3-hydroxypyridine.svg.png
Inne nazwy: etylometylohydroksypirydyna, 2-etylo-6-metylo-3-hydroksypirydyna

→ działanie neuroprotekcyjne

→ działanie nootropowe

→ redukcja poziomu stresu

→ właściwości przeciwutleniające

→ redukcja stanów zapalnych

Bursztynian emoksypiny (etylometylohydroksypirydyny) jest pochodną 3-hydroksypirydyny, która jest podobna w budowie do witaminy B6 (pirydoksyny). Podstawową jej działania są mechanizmy antyoksydacyjne i błonotropowe, zdolność do modulowania funkcjonowania receptorów i enzymów błonowych, przywracanie równowagi neuroprzekaźników.

Substancja ta znana jest z działania neuroprotekcyjnego i ze wspomagania podstawowych funkcji mózgu. Między innymi działa antyagregacyjnie, poprawiając krążenie mózgowe. Działa silnie przeciwutleniająco, chroniąc błony komórkowe przed degradacją wynikającą z utleniania nienasyconych kwasów tłuszczowych, które te błony budują. Osiąga to dzięki stymulacji produkcji naturalnych przeciwutleniaczy, przede wszystkim dysmutazy ponadtlenkowej, a także hamując syntezę prostaglandyn, co dodatkowo przekłada się też na działanie przeciwzapalne. Stabilizuje błony komórkowe, zwiększając w nich zawartość fosfolipidów, takich jak fosfatydyloseryna i fosfatydyloinozytol. Chroni też przed skutkami niedostatecznej dostępności tlenu.

W licznych badaniach na modelach zwierzęcych odnotowano działanie antyamnestyczne Mexidolu. Bardzo dobrze to świadczy o tym preparacie, ponieważ większość farmakologicznych anksjolityków nie sprzyja kognicji i pamięci. Emoksypina natomiast może lekko wzmacniać działanie acetylocholiny – neuroprzekaźnika

L-dopa + emoksypina – poprzez inhibicję MAO wzmacnia działanie lewodopy, chroni także neurony dopaminergiczne przed uszkodzeniem
Na zwierzęcym modelu choroby Parkinsona zauważono, że bursztynian emoksypiny wspomaga efektywność L-DOPA – leku wykorzystywanego w terapii parkinsonizmu. Mexidol zapobiega uszkodzeniom neuronów dopaminergicznych w istocie czarnej. Gdy były stosowane razem, emoksypina wydłużała efekty terapeutyczne lewodopy (redukcja objawów parkinsonizmu) o dodatkowe 3-5 godzin po przyjęciu leków oraz podnosiła stężenia dopaminy i jej metabolitów w prążkowiu — kwasu dioksyfenylooctowego (DOPAC) i kwasu homowanilinowego (HVA). Dzięki działaniu przeciwutleniającemu Mexidol chroni neurony dopaminergiczne w istocie czarnej przed degeneracją.

Mexidol występuje w tabletkach po 125 mg emoxypine. Stosuje się go 3 razy dziennie po 1-2 tabletki. Maksymalna dawka dobowa to 6 tabletek, łącznie 900 mg emoksypiny. Zazwyczaj stosuje się go przez 2-6 tygodni, jednak w leczeniu choroby niedokrwiennej serca czas ten się wydłuża do 6-8 tygodni lub więcej. W przypadku stosowania podczas odstawiania alkoholu, efektów spodziewać się należy po 5-7 dniach. Gdy stosowane są dawki z górnego zakresu, dobrą praktyką jest stopniowe zmniejszanie dawki na koniec

Okres półtrwania to trochę ponad 2 godziny, dlatego zalecane jest wielokrotne przyjmowanie w ciągu dnia.

Poważnych interakcji z reguły nie ma, ale może trochę wzmacniać działanie leków psychoaktywnych, takich jak benzodiazepiny i różne leki przeciwdepresyjne, przeciwpadaczkowe i przeciwlękowe. W pewnym stopniu zmniejsza toksyczność alkoholu.

Źródła:
https://neuroexpert.org/wiki/emoksypina-emoxypine/
https://grananerwach.pl/mexidol-emoxypi ... -w-skrócie

Dziwię się, że nikt jeszcze nie opisał tu emoksypiny.

Zdarza mi się stosować emoksypinę apteczną i uważam, że jej działanie jest naprawdę warte uwagi.

Działać zaczyna bardzo szybko, bo pierwsze efekty pojawiają się u mnie po jakichś 15min. Pierwsze co uderza to spokój i skupienie. Nie wywołuje sedacji czy senności - raczej w drugą stronę. W połączeniu z kofeiną stan koncentracji jestem w stanie śmiało porównać do leczniczych dawek MPH. Na pewno podbija działanie środków psychoaktywnych i to znacząco. Zwykła kawa działa mocniej, lepiej i dłużej. Stosowałem też wspólnie z escitalopramem i trazodonem. Nie doświadczyłem żadnych niepokojących interakcji. Działanie anksjolityczne 300mg (narażam się tym porównaniem zapewne na wiadro pomyj na łeb) dla mnie wypiera 0.25mg alprazolamu. W odróżnieniu od BDZ ma działanie nootropowe przez co prowadząc konwersacje czy wykonując jakieś zadanie jesteś na tym skupiony, trzeźwy a zarazem uspokojony bez tego znanego z BDZ "ee wyjebane".

Nie jestem w stanie powiedzieć czy faktycznie działa tylko 2h, bo stosuję albo wieczorem i później usypiam się inną chemią, albo stosuję po prostu po 2tabsy co dwie godziny dochodząc do 6tab dziennie - zalecane nie przekraczanie dawki 900mg.

Oryginalny apteczny Mexidol jest sprzedawany w paczkach po 50tab. W polskiej sieci są sklepy sprzedające substancje jako suplementy diety. Supli nie próbowałem.

Dodano strukturę - 909
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
"jak Ci się nie podoba rzeczywistość, to sobie idź gdzie indziej".
  • 2942 / 1593 / 35
Działa do 3 godzin a maks 6 godzin wada to tolerancja za szybko idzie w górę.
Na stres i lekkie podbicie kofeiny z dobrym skutkiem rewelka
Narcotic trust tylko i wyłącznie. Wiadomo jebać polityków co od 1989r sprzedali Polskę i dalej komuchy rządzą i myślą, że ktoś dla nich będzie walczył o co, o jaki kraj jaką Polskę? Na świecie liczą się pieniądze
  • 959 / 175 / 0
W sklepie z krzyżem w nazwie jest 10gieta za 59zl.Czy to jest to samo?
  • 79 / 22 / 0
Ok, ostatnio jadę na tym stale. Anksjolityk klasa, dobre działanie antydepresyjne, wszystko milsze, pełniejsze, klarowniejsze. Stresy odgania świetnie.

@AnnaS
Co z tą tolerancją? Jak długo i jakie dawki stosowałaś?
  • 959 / 175 / 0
@dawidbengurion możesz odczytać wiadomość która Ci wysłałem?
Wygląda obiecująco ta substancja ale dalej nie wiem czy ta ze sklepu z krzyżem w nazwie to jest to o czym mowa tu w temacie
  • 2942 / 1593 / 35
05 kwietnia 2023dawidbengurion pisze:
Ok, ostatnio jadę na tym stale. Anksjolityk klasa, dobre działanie antydepresyjne, wszystko milsze, pełniejsze, klarowniejsze. Stresy odgania świetnie.

@AnnaS
Co z tą tolerancją? Jak długo i jakie dawki stosowałaś?
250mg doustnie X2 dziennie x 3 tygodnie po 14 dniach już słabiej działa.
Narcotic trust tylko i wyłącznie. Wiadomo jebać polityków co od 1989r sprzedali Polskę i dalej komuchy rządzą i myślą, że ktoś dla nich będzie walczył o co, o jaki kraj jaką Polskę? Na świecie liczą się pieniądze
  • 79 / 22 / 0
Ok, daje nam to pudło na jeden cykl. Można powiedzieć, że warto stosować mexidol z ulotką. spoko.
  • 37 / 1 / 0
W końcu ktoś opisał mexidol brałem go jakieś 3 lata temu i bomba teraz zamierzam go użyć podczas schodzenia z SSRI brintelixu. Tylko za cholerę nie wiem skąd go nabyć nie stety dużo fake w internecie
  • 2807 / 363 / 0
Wiedziałem że skąś kojarze Mexidol bo sam go bralem ponad rok temu i zamierzam wrócić do niego za jakiś czas
  • 959 / 175 / 0
Jestem mile zaskoczony bo to naprawdę działa.Daje uspokojenie ale nie ma jak w przypadku benzo sedacji.Po zażyciu wyciszenie i jednocześnie chęć porobienia czegoś.Tak jak kolega wyżej pisał fajnie to popić dobra kawa to wtedy jest większy power
ODPOWIEDZ
Newsy
1 na 50 przewoźników był karany za narkotyki – nietypowe badanie z Holandii

Holenderski urząd statystyczny CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) opublikował wyniki nietypowego badania, mogącego wskazywać na powiązania między branża narkotykową a innymi, legalnymi sektorami gospodarki. Skupiono się przy tym na właścicielach firm oraz prezesach, a na szczycie rankingu pojawili się między innymi przewoźnicy.

Po debacie prezydenckiej wzrosło zainteresowanie woreczkami nikotynowymi

Debata prezydencka 23 maja br. pokazała, że Polacy nie wiedzą, czym są saszetki nikotynowe oraz snusy, a także czym się różnią. Sztab wyborczy Karola Nawrockiego podał, że kandydat na prezydenta podczas debaty przyjął snus. Sam Karol Nawrocki sprostował, że była to saszetka nikotynowa. Tymczasem różnica między oboma produktami jest ogromna. Snus zawiera tytoń, którego nie ma w saszetce, a jego sprzedaż w UE – z wyjątkiem Szwecji – jest zabroniona.

Hiszpania: obowiązkowe testy na alkohol i narkotyki dla kierowców zawodowych?

Hiszpańska scena polityczna podzieliła się wokół nowej propozycji Partii Ludowej (Partido Popular), która chce wprowadzenia obowiązkowych corocznych testów na obecność alkoholu i narkotyków dla kierowców zawodowych. Projekt ustawy zmieniający hiszpańskie prawo o ruchu drogowym, zgłoszony kilka tygodni temu, trafił już pod obrady Kongresu Deputowanych, wywołując ostry spór między rządem a opozycją.