Lekarze od tysięcy lat propagują cannabis, już 5000 lat temu na Kujawach palono ziele.
Forbes goo.gl/ExUXOT: MACZANY ZABIJAJĄ
" Remove the pot from heat source, then add 8.5Ibs of your favorite light malt extract syrup, " Czy nie powinno to przypadkiem brzmieć:
" Remove the pot from heat source, then add 8.5 Lbs of your favorite light malt extract syrup, "
Pytanie nr. II, którą uncję autorzy mają na myśli? Nie jest to bowiem oczywiste, ta jednostka ma różną wielkość, chociaż nazwa pozostaje bez zmian. Pomysł ciekawy i wart zgłębienia.
Lekarze od tysięcy lat propagują cannabis, już 5000 lat temu na Kujawach palono ziele.
" • 1oz leaf hops to complement the flavor of your marijuana (Simcoe for piney, earthy types, Amarillo for citrus or fruity varieties, or Belma for woody, grassy flavored marijuana) "
Zarówno chmiele jak i zielsko, są ważone uncjami, stąd moja dociekliwość. Poza tym jeszcze nie pojmuję, jakim cudem kannabinoidy rozpuszczą się w piwie. Upraszam zatem abyś na fachowym forum o te kwestie zapytał. Jeżeli faktycznie ten magiczny przepis zadziałałby w rzeczywistości, to mielibyśmy do czynienia z autentycznym przełomem. Wielu ludzi bawi się w Polsce w domowe piwowarstwo. To zaś otwiera szerokie perspektywy dla tego niezwykłego napoju.
Moim zdaniem kannabinoidy łączą się z alkoholem podczas podgrzewania/fermentacji. Przepis jest na tyle szczegółowy (ma wyjść 50mg kannabinoidów na 350ml piwa) że proporcje muszą się zgadzać i tyle.
Piwowarstwo to dla mnie abstrakcja dla tego niestety nie pomogę Ci wiele w tej kwestii.
Co do dawki. Porządne zielsko ma 20% THC. Wyliczyłem że ja upalam się średnio waporyzując 0.1g, czyli około 20mg THC. Jedno takie piwko powinno zadowalająco porobić każdego ;-)
Poczytałem jeszcze komentarze tutaj, i wydaje mi się że thc się łączy z alkoholem podczas fermentacji. Kluczowe są proporcje. W sumie jak o tym pomyśleć to i proces trwa długo, i jest ciepło (drożdże), i alkohol. Co by tu miało nie zadziałać ;-)?
Co do dawki. Porządne zielsko ma do 20% thc. Wyliczyłem że ja mocno się upalam waporyzując 0.1g, czyli góra 20mg thc. Jedno takie piwko powinno zadowalająco porobić każdego ;-) Efekty wg autorów przepisu są podobne do ciacha i trwają do 12 godzin.
Czechy luzują prawo konopne. Duży krok naprzód, ale z gwiazdką
Śmierć na zamówienie. Z dostawą na oddział psychiatryczny
Rzetelna historia kryminalizacji konopi (USA + kontekst międzynarodowy)
My palimy nasze rośliny, wy palicie nasze pieniądze! 13 godzin policyjnego etatu za pyłek marihuany
Wydawało Wam się, że państwo racjonalnie zarządza Waszymi podatkami? No to usiądźcie wygodnie. Komenda Powiatowa Policji w Głogowie właśnie przysłała Wolnym Konopiom kolejną odpowiedź w trybie dostępu do informacji publicznej, która czarno na białym pokazuje, jak wygląda „wojna z narkotykami” w lokalnym wydaniu za 0,06g marihuany.
Są narkotyki, których zażycie prowadzi do przestępstwa częściej, niż innych. Wyniki badania
Nowe badanie opublikowane w „Journal of Psychopharmacology” pokazuje wpływ substancji psychoaktywnych na zachowania przestępcze. Okazuje się, że zażywanie niektórych środków wiąże się z niższym ryzykiem zatrzymań, zaś inne wykazują silne związki z różnymi kategoriami przestępstw.
MZ: Nielegalna marihuana i legalny alkohol to balans pomiędzy zdrowiem publicznym, a innymi dziedzi
Do Ministerstwa Zdrowia trafiło zapytanie „Czy Ministerstwo uznaje, że alkohol jest substancją mniej szkodliwą niż marihuana? Czy też uznaje, że poziom szkodliwości nie jest jedynym kryterium regulacyjnym? A jeśli tak to jakie są te kryteria?”. Autor zapytania chciał się w ten sposób dowiedzieć, z czego faktycznie wynika status prawy marihuany w kontekście statusu alkoholu. W odpowiedzi resort zdrowia wyjaśnił w jaki sposób ocenia się szkodliwość danej substancji oraz przyznał, że szkodliwość używania konopi jest znacznie mniejsza od szkodliwości alkoholu i to na każdym polu – zarówno w przypadku wpływu bezpośrednio na użytkownika ale także na społeczeństwo. MZ w swoim piśmie przyznaje też, że nie o zdrowie publiczne tu chodzi. Oto więcej informacji.