Dział poświęcony wszystkim izomerom efedryny, także pseudoefedrynie.
Więcej informacji: Efedryna w Narkopedii [H]yperreala, Pseudoefedryna w Narkopedii [H]yperreala
ODPOWIEDZ
  • 3 / 1 / 0
Opierając się na definicji efedronu :
http://pl.wikipedia.org/wiki/Metylokatynon
można wyczytać że metkantynon jest nietrwały i w ciągu kilkudziesięciu godzin rozkłada się do efedryny .
Wobec tego chcąc pozyskać efedrynę można zrobić metkatynon z pseudoefedryny z Sudafedu wdg przepisu :
http://talk.hyperreal.info/synteza-metk ... 13383.html
z tą różnicą że metkantynon przed potraktowaniem go kwasem solnym należałoby odstawić na kilkadziesiąt godzin w ciche miejsce aby rozpadł się do efedryny.
Proszę o ocenienie mojego pomysłu.
  • 663 / 13 / 0
Dobry pomysł. Studia chemiczne przed Tobą ;-)
Uwaga! Użytkownik 78tgyvrhsbn nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 3 / 1 / 0
raczej nie jestem chętny na studia chemiczne (wystarczy mi mgr inż) , moja wiedza chemiczna jest niestety ( i chyba będzie na poziomie liceum , bądź co najwyżej kiedyś w porywach wzniesie się na poziom nie wyższy niż wymagany do kursu "galwanotechnika domowa " Sekowskiego ) także bardzo proszę o wypowiedź kogoś kto na chemii zna się bardzo dobrze(najlepiej w praktyce i teorii).
  • 3449 / 121 / 8
metylokatynon rozpada się do racematu p-ef i ef, wikipedia jest niedokładna.
  • 3 / 1 / 0
Dziękuje za jasną odpowiedź, w sumie w temacie z linka poniżej można to wywnioskować :
http://talk.hyperreal.info/otrzymywanie ... 59-10.html
przytaczam część przepisu:

"Roztwór 14.2 g sody kaustycznej w 135 ml alkoholu etylowego dodano do roztworu 62 g chlorowodorku efedronu do otrzymania odczynu alkalicznego wobec fenoloftaleiny; wytrącony chlorek sodu odsączono i przemyto alkoholem; popłuczyny dodano do głównego roztworu alkoholowego z zasadą efedryny. Ten roztwór redukowano wodorem cząsteczkowym w obecności katalizatora niklu Raneya w temperaturze pokojowej i ciśnieniu atmosferycznym. Po skończonej redukcji roztwór ochłodzono do 5-10°C, katalizator odsączono, a roztwór zakwaszono roztworem chlorowodoru w alkoholu; wytrącony chlorek sodu odsączono a przesącz odparowano pod próżnią w temperaturze nie wyższej niż 45°C. Wydajność wynosiła 40 g chlorowodorku DL-efedryny, tt. 184-187°C. Po krystalizacji z alkoholu etylowego kryształy miały tt. 187-190°C (wartość literaturowa, 187°C 5).

Po przeróbce cieczy macierzystych wydajność całkowita chlorowodorku DL-efedryny wynosiła 64% w stosunku do efedronu. W dodatku, otrzymano 19% pseudoefedryny."

Jest to jedyny opis syntezy jaki znalazłem , jednak uwodornienia w obecności katalizatora niklu i odparowanie w próżni nie wydaje się zbyt proste.
Ciekaw jestem czy tylko odstawiając metkatynon na kilkadziesiąt godzin istnieje szansa że recematu ef oraz pseudoefedryny będzie po równo ? Jest może jakiś prostszy sposób na zwiększenie ilości efedryny
ODPOWIEDZ
Newsy
Ulubiona muzyka uruchamia układ opioidowy mózgu

Słuchając ulubionej muzyki odczuwamy przyjemność, niejednokrotnie wiąże się to z przeżywaniem różnych emocji. Teraz, dzięki pracy naukowców z fińskiego Uniwersytetu w Turku dowiadujemy się, w jaki sposób muzyka na nas działa. Uczeni puszczali ochotnikom ich ulubioną muzykę, badając jednocześnie ich mózgi za pomocą pozytonowej tomografii emisyjnej (PET). Okazało się, że ulubione dźwięki aktywują układ opioidowy mózgu.

W Sejmie dyskutowano o depenalizacji marihuany. Co wynika z najnowszego raportu?

W Sejmie odbyło się posiedzenie Parlamentarnego Zespołu ds. Depenalizacji Marihuany. Podczas spotkania zaprezentowano raport „Między potrzebą a kontrolą” dotyczący aktywnych użytkowników marihuany w Polsce. Temat wywołał sporo emocji.

TVN24: „Tak wpadł szaman-informatyk"

UWAGA: Uwaga artykuł z TVN24, który poniżej przedrukowujemy, jest raczej kiepskiej jakości, jednak publikujemy go z uwagi na fakt, że jako jeden z niewielu opisuje przypadek zatrzymania i represjonowania osoby najprawdopodobniej prowadzącej ceremonie z ayahuascą.