Dział poświęcony tematowi kontroli recept lekarskich u farmaceuty.
ODPOWIEDZ
  • 1019 / 294 / 2
Regulamin tematu o e-receptach

1. Zakaz publikowania źródeł e-recept
Zabrania się wspominania, cytowania, udostępniania oraz promowania wszelkich źródeł (stron z e-receptami, receptomatów, itp.) oraz danych dotyczących lekarzy (w tym imion, nazwisk, danych kontaktowych, zdjęć, linków do profili/grup na portalach społecznościowych). Nie ma znaczenia, czy informacje te zostały wcześniej podane – wszelkie takie dane będą usuwane, a użytkownik karany zgodnie z ogólnym Regulaminem forum.
(Podstawa: IV.§9 reg. forum, II.§1 reg. Knajpy)

2. Zakaz handlu
W temacie obowiązuje całkowity zakaz działalności handlowej, co obejmuje między innymi:
  • Pytania o możliwość kupna, sprzedaży, wymiany lub odstąpienia (w tym e-recept). Dawanie do zrozumienia innym użytkownikom zamiarów handlowych. Reklamowanie vendorów – zarówno wprost, jak i poprzez ukryte przekazy (np. slogany, zwroty slangowe). Używanie nazw vendorów lub innych określeń z nimi kojarzonych. Zamieszczanie linków lub innych namiarów na oferty handlowe.
(Źródło: adaptacja reguł czatu i ogólnego Regulaminu)

3. Zakaz poszukiwania źródeł
Zabrania się zadawania pytań lub nawoływania do pozyskiwania źródeł e-recept oraz publikowania jakichkolwiek danych umożliwiających ich zdobycie, w tym próśb o przesłanie takich informacji przez wiadomość prywatną (PW).

4. Zasady ogólne
W niniejszym temacie obowiązuje również ogólny Regulamin forum. Wszelkie naruszenia przepisów będą rozpatrywane zgodnie z ustalonymi zasadami i sankcjonowane odpowiednio do wagi przewinienia.

5. Ostateczna decyzja moderatora
W przypadku niejasności, sporów lub interpretacji regulaminu, ostateczna decyzja należy do moderatora, którego wyrok jest wiążący.

6. Regulain został stworzony przez @ErenKruger i @Merx zastrzegamy sobie prawo do jego zmian.
Wspomóż edycję narkopedii - https://narkopedia.org/
"Narkotyki to syf i mega biznes czaisz? ktoś żyje z Ciebie i Twoich ziomali"
  • 1019 / 294 / 2
otwarte! zapraszamy do dyskusji :)
  • 51 / 5 / 0
Chciałbym zacząć od podrzucenia materiału z TVN pod tytułem "Fentanyl bez konsultacji i bez dokumentacji medycznej", gdyż właśnie go wrzucili.

Serio takie el dorado ktoś miał, żeby fenta bez papierów przepisywali? Czy o ch. tu chodzi? %-D

https://youtu.be/P9Qmc9FhqSo?si=JEIDsZYhlF9cAz3B
adhibe rationem difficultatibus
  • 156 / 13 / 0
Benzo czy co najwyżej tramal to za złotych czasów receotomatow było normą że się dostawało ale ten fentanyl to mocne przekolorowanie a robienie takich artykułów w czasach gdy nawet z dokumentacją ciężko o mała dawkę trama czy alpry jest już najwyższym poziomem debilizmu czyli tvn, tvp, onet i wiekszosc mainstreamowych mediów w pigułce
  • 1019 / 294 / 2
@Lotnik69 nie jest wcale "przekolorwanie", sam robiłem test co można dostać bez dokumentacji i żebyś się nie zdziwił, a nawet mogę ssy z ikp poszukać, że dostałem na lajcie midazolam, morfinę, fenta i mógłbym tak wymieniać z wszystkim. - to były właśnie te 'złote' a ja bym powiedział, że szare czasy receptomatów. IMO cieszy mnie to, że się to zmieniło.
  • 218 / 67 / 0
@przekletykozisyn Może ciut rozdmuchane, ale mimo wszystko… prawdziwe. Kto wiedział gdzie i jak się zakręcić w „złotych czasach” ten miał wszystko. I nawet nie chodzi o „lewych” lekarzy co pisali wszystko za pieniądz (chociaz to też), a zwykłe cyganienie na receptomatach czy e-wizytach. Sprawdzanie IKP dopiero raczkowało, dołóż covid i podobne historie… Oczywiście, jak to media, podłapali temat na fali hype’u i za późno (bo „wtedy” nikt o tym nie mówił, więc oni też nie) - jak to media

@Merx No z jednej strony szkodliwość społeczna w dół, ale z drugiej… ceny na czarnym w górę. Dla nie-ćpaków faktycznie nic się nie zmieniło - ot, wizyta musi być stacjonarna, ew. przedłużenie w recepcji (tu nie jestem pewna). A dla nas, maluczkich? Gruby piniondz. Coś za coś
lol [*]
  • 1019 / 294 / 2
@ErenKruger cóż perspektywa chyba znacząco mi się zmieniła od kiedy nie przyjmuję dawek rekreacyjnych, a układ z rodzinnym na nfz mam taki, że piszę e-mail do recepcji i na następny dzień mam e-recepty nawet te RPW które powinny być wypisane na wizycie osobistej, cóż zależy od lekarza.
  • 51 / 5 / 0
@Merx możesz napisać jak takie urabianie lekarza wyglądało? Ja już w wieku 18 lat sępiłem stacjonarnie tramal i benzo od lekarzy internistów, kilkanaście lat później sporo tego samego udało się w czasach covida wysępić na telekonsultacje, no ale morfina lub fent bez jakiejkolwiek podkładki? Od lekarza jakiej specjalizacji? Pytam oczywiście w celach edukacyjnych %-D Po prostu nie znam sytuacji gdzie ktoś dostał rpw na piękne oczy (a nawet zdalnie).
adhibe rationem difficultatibus
  • 1509 / 528 / 0
Z doświadczenia wiem, że wiek grał kluczową rolę, tj można było prosić, kombinować itd. i próbować ponownie ze zwrotem kuponu, a mając te 25-26 lat nie chcieli dać 10x tramal 200 za nic, natomiast jak prosiła osoba po 50-tce bo bez żadnych pytań, dokumentacji, itd. wystawiali 30x200. No i trzeba było żonglować, tj jak nie pykło i lekarz odmówił albo dał coś innego, to można było prosić o zwrot kasy ale tylko w formie bonu na następną próbę. I tak do skutku.
Ostatnio zmieniony 19 lutego 2025 przez LeszekSmieszek, łącznie zmieniany 1 raz.
  • 382 / 148 / 0
Powiem tak: wiele zależy od lekarza. Ja od swojego rodzinnego dostałam tramadol od ręki na bóle pleców, które nawet nie były pochodzenia kostnego i ten tramadol był ogólnie bez sensu w tym przypadku, bo wystarczał mi tiokolchikozyd i diklofenak, ale dał mi 2 opakowania tramadolu sam z siebie mimo, że nawet o niego nie prosiłam.
ODPOWIEDZ
Newsy
Tona kokainy przechwycona. Gangsterzy wpadli, bo kupili łódź za gotówkę

Z łodzi u wybrzeży Australii skonfiskowano ponad tonę kokainy wartej niemal pół miliarda dolarów amerykańskich. Policja zatrzymała pięć osób.

USA: Przedawkowane narkotyki zabiły mniej osób w 2024 roku

Liczba ofiar śmiertelnych związanych z przedawkowaniem narkotyków w Stanach Zjednoczonych znacząco spadła w 2024 roku, osiągając najniższy poziom od czasów sprzed pandemii COVID-19 – wynika z najnowszych, wstępnych danych opublikowanych 14 maja przez Centra Kontroli i Zapobiegania Chorobom (CDC).

Ksiądz podejrzany o posiadanie mefedronu. Prokuratura prowadzi dochodzenie

Prokuratura Rejonowa w Grodzisku Mazowieckim nadzoruje postępowanie wobec księdza z Archidiecezji Warszawskiej. Duchowny usłyszał zarzuty posiadania mefedronu i jego nieodpłatnego udzielenia innej osobie.