Więcej informacji: Dekstrometorfan w Narkopedii [H]yperreala
bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.
Musze wytestować z 3 wielkimi owocami grejpfruta :)
Bill pisze:Przyznam ;] Myślałem o tym, ale nigdy nie słyszałem, że MDMA jest metabolizowane, przez ten sam enzym. A co z naszymi XTC? Substancje (najcześciej) w nich zawarte (MDA? MDxx?) równierz są metabolizowane przez ten sam enzym?Kazik pisze:Na tej samej. MDMA też jest metabolizowane przez CYP2D6 (między innymi). Przyznasz, że to bardzo eleganckie wytłumaczenie?Bill pisze: Pierwsze słysze ... Na jakiej zasadzie niby? DXM ok, jakiś tam składnik blokuje jakiś tam enzym cyp_ileś_tam i jest si. Ale na jakiej zasadzie niby grejpfrut miałby wzmacniać działanie piguł (lub MDMA ;) )
Wiem, że to nie temat o XTC, sory za OT.
Bill pisze:
Na tej samej. MDMA też jest metabolizowane przez CYP2D6 (między innymi). Przyznasz, że to bardzo eleganckie wytłumaczenie?
Przyznam ;] Myślałem o tym, ale nigdy nie słyszałem, że MDMA jest metabolizowane, przez ten sam enzym. A co z naszymi XTC? Substancje (najcześciej) w nich zawarte (MDA? MDxx?) równierz są metabolizowane przez ten sam enzym?
Wiem, że to nie temat o XTC, sory za OT.
* beta-blockers
o metoprolol
o carvedilol
o timolol
* Class I antiarrhythmics
o flecainide
o lidocaine
o propafenone
o encainide
o mexiletine
* All tricyclic antidepressants, e.g.
o imipramine
o amitriptyline
o etc.
* Most SSRIs, e.g.
o fluoxetine
o paroxetine
* opioids
o codeine
o tramadol
* debrisoquine (antihypertensive)
* dextromethorphan (antitussive)
* venlafaxine (SNRI)
* antipsychotics, e.g.
o haloperidol
o risperidone
o perphenazine
o thioridazine
o zuclopenthixol
o remoxipride
o aripiprazole
* ondansetron (5-HT3 receptor antagonist)
Other:
* alprenolol (beta-blocker)
* atenolol (beta-blocker)
* mianserin (tetracyclic antidepressant)
* phenformin (antidiabetic)
* tropisetron (5-HT3 receptor antagonist)
* amphetamine (in ADHD, narcolepsy)
* chlorphenamine (antihistamine)
* metoclopramide (dopamine antagonist)
* tamoxifen (SERM)
* vinca alkaloids (anti-mitotic, anti-microtubule)
o vincristine
SAMURAJOGURT.BLOGSPOT.COM
Pozdrawiam
jogurt pisze: A soczek grape chyba na cyp3a4 wplywa (i jakies tam jeszcze) a nie na 2d6.
Z tego powodu w dziale "kodeina" błądzą na ślepo i obijają się o placebo próbując działanie kodeiny wzmocnić grejpfrutem. Podwójnie błądzą, bo do konwersji kodeiny w morfinę akurat wydajne działanie 2D6 jest potrzebne, nie blokada.
Źródło: "The effect of grapefruit juice and seville orange juice on the pharmacokinetics of dextromethorphan: The role of gut CYP3A and P-glycoprotein", Marika Pasternyk Di Marco, David J. Edwards, Life Sciences 71 (2002).
ale na mnie taki kupiony w aptece Citrogrept w kropelkach zajebiście działa, i do deksa i do kody i do dekda z kodą
Niby drogie bo bodajże 27zł chyba za 100ml, no ale starczy na zajebanie enzymów w wielu fazach. I to takie że DXO czy tam co tam powstawać miało już tego nie ma i nie ma tej zamuły i efektu "brzydkich ludzi".
Osobiście dla mnie jest to fajne urozmaicenie fazy, szczególnie że te efekty które citrogrept usuwa mam przez tolerkę nasilone w stosunku do całej fazy a te które wzmacnia mam słabsze ogólnie. Jak wezmę z 5 kropel to mam fazę mocniejszą, bardziej psychodeliczną i z mniej zamulonym zjazdem, czyli jak na początku przygody z kaszlakiem. A jak wezmę dużo kropel np. 30 wcześniej + 10 razem z aco, to faza całkowicie zmienia charakter, nie jest zajebcza tak, tylko trzepie konkretnie jak trzeba. Z kodeiną efekt tak zajebisty że już bez deksa z citrogreptem kody nie tykam ;]
Ogólnie polecam spróbować, wydatek to w sumie nie jest jakiś strasznie duży. Możliwe że nie zadziała na każdego tak wyraźnie ten citro jak na mnie ale to trzeba spróbować. Ja zaryzykowałem 30zł i okazało się że to był strzał w dziesiątkę :-D Fazy z citro są bardziej czyste, bez zamuleń, z turbodopalaczem ;]
[b]JEDZ GAŁKĘ![/b] - bo jest tania i dobra X)
[i]Chwała Bogu że się nie ujawnia! Jakbyśmy wtedy mogli filozować?[/i] - Twilight
mam niestety śladowe ilości CEVów
z poceniem się i tendencją do bad tripów.
daję DXMowi ostatnią szansę, tym razem z grejpfrutem.
około godziny 12 zjadłem pierwszy owoc,
końcówka drugiego leży właśnie przede mną, na trzeci nie mam już chyba ochoty.
co jakiś czas popijam półlitrową pepsi z citrogeptem w ilości 37 kropel
oglądałem fantazję disneya, żeby ukierunkować wizuale
i nawet sny podczas drzemki miałem bardzo kolorowe.
napiszę co i jak.
cóż. trip był zdecydowanie INNY. przejrzysty.
jak ktoś to ładnie określił "mniej zajebczy"
a przy tym czerpałem z niego bezpośrednio przyjemność o co trudno na DXM.
niestety poszedł haft a cevów było nawet mniej niż zazwyczaj
mimo że przez jakieś pół godziny próbowałem je rozkręcić.
jeszcze jedna rzecz: przedłużone działanie.
nawet kiedy piszę ten post jest całkiem wizualnie.
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_news_skrot/cannaheart.jpg)
Marihuana zwiększa ryzyko rozwoju chorób serca
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_artykul_skrot/psyloszwajcaria.jpg)
Szwajcaria – jedyne miejsce w Europie z legalną terapią psychodeliczną
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_news_skrot/aptekadyzurna.jpg)
Rewolucja w receptach na opioidy przyniosła skutek? Przepisy miały uderzyć w receptomaty
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_news_skrot/krysztalowycamping_0.jpg)
Baner reklamujący sprzedaż mefedronu wisiał na płocie sopockiego kempingu
Na ogrodzeniu kempingu przy ul. Bitwy pod Płowcami w Sopocie zawisł baner z kodem QR, który po zeskanowaniu prowadził do strony oferującej sprzedaż mefedronu. To kolejny przypadek, po niedawnych doniesieniach z Gdańska, reklamowania sprzedaży narkotyków za pomocą umieszczanych w miejscach publicznych kodów QR.
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_news_skrot/robert-rutkowski00.jpg)
Terapeuta uzależnień: Zielsko ma konsekwencje w następnym pokoleniu
Na oczach Roberta Rutkowskiego, terapeuty uzależnień, zmieniła się rzeczywistość wokół substancji psychoaktywnych w Polsce. Ekspert opowiedział, co działo się za kulisami tej zmiany. - To miało swoją cenę, która mnie wtedy przeraziła - powiedział wprost.
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/receptomat_og_image.png)
W marcu wyraźne odbicie. 88 tys. recept z receptomatów na medyczną marihuanę i opioidy
Ostatni kwartał przyniósł spadek liczby recept wypisywanych na leki kontrolowane, choć w marcu odnotowano odbicie, wyraźne zwłaszcza w przypadku medycznej marihuany - informuje w środowym wydaniu "Dziennik Gazeta Prawna".