Dekstrometorfan - nazwy generyczne: Acodin, Tussidex.
Więcej informacji: Dekstrometorfan w Narkopedii [H]yperreala
Zablokowany
  • 29 / / 0
Acodin kupuje od jakiegoś roku w rożnych aptekach w mojej okolicy i do tej pory ani razu nie miałam problemów z kupnem ( bezproblemowo więcej niż 1 paka, żadnych wykrętów, że nie ma itd.) aż do ostatniego razu, a mianowicie pomimo wyraźnego dwukrotnego przeliterowania babka podała mi (nabijając na kase już) Ascodan. Nie znałam tygo wcześniej, ale szybki rzut oka na pudełko: 8mg kodeina + 400mg kwas acetylosalicylowy - bardziej to przecibólowe,ale cóż... Powiedziałam, że prosiłam o inny lek, na co usłyszałam "sprawdzę". W tym czasie anulowała wszystko z kasy -ale przyniosła znowu ten Ascodan! Nie mam pojęcia, czy to jej wrodzona wredota, za dużo zamówili tego, czy jakieś uprzedzenia ale dam sobie spokój z tą apteką, bo jak narazie innych farmaceutek nie ma tam, a z tą nie tylko dzisiaj był problem. I tak najtaniej tam nie było (6,70zl), jedyny plus, że najbliżej miałam.
  • 251 / 1 / 0
Najzabawniejsze jest właśnie, gdy mówią: jest na receptę. Tak mi się zdarzyło jakiś czas temu.

Ona: Na receptę.
Ja: Jak to, niemożliwe, nie raz kupuję, i nigdy nie jest na receptę (zdarzyła mi się pierwszy raz taka ściema).
Ona: Teraz jest na receptę, w połowie września weszła ustawa (!)
Ja: Proszę mi w takim razie pokazać opakowanie, na którym jest napisane: produkt leczniczy wydawany na receptę (bo tak jest napisane na lekach RC)
Ona: Ja nie będę panu nic pokazywać ( :-| )
Ja: To jest śmieszne. Oboje wiemy, że pani kłamie.

Wyszedłem. To była taka apteka, w której nigdy wcześniej nie byłem.
Dodam, że nie mam 15 ani nawet 20 lat i wyglądam jak zupełnie normalny obywatel

I teraz pytanie: przecież dziwka mnie okłamuje jawnie; nie ma jakiegoś paragrafu na to? Albo obowiązku z jej strony przedstawienia dowodu w postaci wpisu leku na jakąś tam listę?
Bo przecież nawet, jeśli lek wydawany jest wg. uznania farmaceuty (jak np. w wypadku Antidolu15, z tego co wyczytałem), to ma on obowiązek powiedzenia: nie wydam panu.

A nie jakieś ściemy, kurwa.
Tak się przejąłem, bo pierwszy raz mi się zdarza takie coś. I ostatni, póki co.
Uwaga! Użytkownik mrBottom nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 578 / 8 / 0
Poprosić o numer do kierownika - to musi zrobić.
  • 251 / 1 / 0
Trza było, ale byłem w takim szoku (dotychczas czytałem o takich wypadkach tylko na HR, i zwykle dotyczyło to dość młodych ludzi raczej).
Uwaga! Użytkownik mrBottom nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 207 / 2 / 0
Witam ponownie! Chciałbym się dowiedzieć, czy acodin (w 30 tabletkach po 15mg DXM w jednej) można dalej kupować bez recepty i jeśli tak to jak ma się sprawa z ceną we Wrocławiu? Pół roku temu było to około 6.50 czasem trochę więcej. Zmieniło się coś? Chcę zrobić sobie kuracje dexem, ponieważ mnie on nie uzależnia, a słyszałem że dzięki niemu można łatwiej wyjść z innych nałogów. Głównie chciałbym skończyć z papierosami. :)
Jestem Dzieckiem Bożym objętym specjalną troską. :)
  • 1474 / 15 / 0
Wiecie, że Acodin jest na recepte?
Niby na opakowaniu jest napisane, że 'lek wydawany bez recepty', ale niezwykle piękna Pani Magister u, której najczęściej się zaopatrywałem pokazała mi na wyświetlaczu, że zawsze wbijając w kase lek "Acodin" w tabletkach wyskakuje dopisek o recepcie do niego...
Co jest troche dziwne według mnie bo Pani mgr mówiła iż to tylko teoria bo ten lek jest nadużywany, ale i tak farmaceuci wydaja go bez recepty ze względu na brak równie bezpiecznego zamiennika...
Dobra okey miło, że tak robią, ale przecież oni się muszą rozliczać z każdej recepty przy zamówieniach...
  • 452 / 2 / 0
Bajki opowiada pani mgr. Acodin nie jest na recepte a jesli pani w aptece mowi ze jest to bezczelnie łże prosto w oczy. A wyswietlacz to sobie moze wsadzic w dupe.
  • 158 / 6 / 0
Najlepiej zamówić przez internet. Ostatnio zrobiłem zamówienie na apteka domowa "5 paczek Acodinu, 10 saszetek cipeksu" ciekawe jaką mine miał pakujący... Nie mogłem wejść na ich strone przez 2 tygodnie potem. Z innego ip mi sie udało i na nowym koncie nowe zamówienie...
  • 428 / 4 / 0
Ja tam zwykle nie mam problemów z kupnem, jedynie w jednej aptece (akurat tej najbliżej mnie, dosłownie 20m od klatki) zawsze mi mówili, że ostatnia paczka, a teraz już mówią, że w ogóle nie ma. We wszystkich innych aptekach nie ma najmniejszego problemu, kiedyś gdy kupowałem dosyć często w jednej aptece, farmaceutka spytała mnie "Ale wiesz czym to grozi?", ja na to "Tak, tak" i mi sprzedała :-D

Co do ceny, ostatnio w aptece 3min drogi ode mnie Acodin po 4.99, po prostu żyć nie umierać :D Do tego Antidol 15 kosztuje 5.20, także też dosyć tanio. Ostatnio nawet pani farmaceutka (młoda, i muszę przyznać, że całkiem ładna) spytała się uprzejmie, czy tylko jedną paczkę %-D

Jeśli ktoś ma problemy z kupieniem, polecam sposób "na psa" który wykorzystałem kiedyś gdy na drugi dzień po 900mg chciałem kupić 2 opakowania Antidolu, a że miałem jeszcze ostrą fazę i zapewne upragnionego leku bym nie dostał, nałożyłem okularki przeciwsłoneczne, wziąłem psa i poszedłem pod aptekę. Poczekałem, ąż jakaś starsza babcia wyjdzie z apteki, po czym spytałem się, czy mogła by mi kupić lek, bo potrzebuję, a z psem jestem i nie mogę kupić. Po chwili szedłem do domu uśmiechnięty z dwoma paczuszkami w kieszeni :cheesy:

Grunt przy kupowaniu leków to w miarę elegancki ubiór, pewność siebie i przede wszystkim uśmiech :-)
pamparampam
  • 1259 / 10 / 0
Sanae świetny pomysł, bardzo mi się podoba, zwłaszcza, że można tak z jednej apteki kupić sporo opakowań
Uwaga! Użytkownik wintermute jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
Zablokowany
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Newsy
CBŚP uderza w gang powiązany z pseudokibicami. Zabezpieczono ponad 100 kg narkotyków

Policjanci CBŚP z Rzeszowa po raz kolejny uderzyli w zorganizowaną grupę przestępczą wywodzącą się ze środowiska pseudokibiców. W trakcie akcji przeprowadzonej na terenie Rzeszowa zatrzymano dwóch 30-latków, powiązanych z jednym z lokalnych klubów piłkarskich.

Ryszard Petru ma już projekt depenalizacji marihuany. Znamy szczegóły

Dopuszczenie posiadania do 15 gramów suszu lub jednego krzaka konopi na własny użytek – to propozycja, którą przedstawi zespół parlamentarny tworzony przez posłów koalicji. Dotarliśmy do szczegółów projektu, które potwierdzają nasze wcześniejsze ustalenia.

Ulubiona muzyka uruchamia układ opioidowy mózgu

Słuchając ulubionej muzyki odczuwamy przyjemność, niejednokrotnie wiąże się to z przeżywaniem różnych emocji. Teraz, dzięki pracy naukowców z fińskiego Uniwersytetu w Turku dowiadujemy się, w jaki sposób muzyka na nas działa. Uczeni puszczali ochotnikom ich ulubioną muzykę, badając jednocześnie ich mózgi za pomocą pozytonowej tomografii emisyjnej (PET). Okazało się, że ulubione dźwięki aktywują układ opioidowy mózgu.