Polepszanie samopoczucia i funkcjonowania za pomocą substancji nie będących narkotykami. Suplementy, witaminy, nootropy; regeneracja receptorów i neuronów; dieta i trening.
Zablokowany
  • 61 / 1 / 0
wutwhydaawg pisze:
chujkurwa pisze:
believe pisze:
), l dope to nie wiem (podobno jest mocno szkodliwa, nie brałbym jej na twoim miejscu), 5htp tylko wieczorem i z imbirem coby cię brzuch nie napierdalał, żeń szeń koniecznie pod język. Resztę dawkowania sprawdź sobie na examine.
1)L-dopamina jest "szkodliwa" przy nadużywaniu. Sam się w to wpierdoliłem 2 lata temu :)
2) 5htp i ból brzucha? Nie słyszałem o tym.
3)Żeń-szeń pod język? Też pierwsze słyszę. Normalnie oralnie.
No mnie nie boli, ale wiele osób tu tak pisze i kilka moich znajomych to potwierdza, wiec chyba coś w tym jest A żeń szeń się lepiej wchłania pod jezykiem, branie go oralnie to marnowanie towaru.
Uwaga! Użytkownik uroczypenisek jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 1987 / 107 / 0
wutwhydaawg pisze:
1)L-dopamina jest "szkodliwa" przy nadużywaniu. Sam się w to wpierdoliłem 2 lata temu :)
Nie ma czegoś takiego jak L-dopamina, bo dopamina nie jest związkiem chiralnym, a co za tym idzie - nie posiada stereoizomerów.
Co innego jej prekursor L-dopa, który posiada odbicie lustrzane.
wutwhydaawg pisze:
2) 5htp i ból brzucha? Nie słyszałem o tym.
5-HTP potrafi wjechać na żołądek. Ale bardziej wjeżdża na serce.
Uwaga! Użytkownik scr nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 382 / 24 / 0
Krążą plotki o szkodliwości L-dopy. Jaka jest prawda?
  • 403 / 79 / 0
prawda jest taka że nawet dawki dużo większe niż stosowane w parkinsonie są bezpieczne a do stymulantów, nawet małych dawek, nie ma co nawet porównywać.
L-dopa występuje naturalnie w organizmie ludzkim a nadmiar dopaminy jest szybko rozkładany przez MAO.
  • 73 / 5 / 0
Nie zgodzę się. Jest coraz więcej badań potwierdzających negatywny wpływ długotrwałej terapii L dopą. ( Barbeau A . The clinical physiology of side effects in long term L-dopa therapy. Adv Neurol1974;5:347–65. )

Największym problemem w leczeniu parkinsona l dopą jest degradacja neuronów w istocie czarnej śródmózgowia, co prowadzi do widocznego osłabienia funkcji motorycznych itp.

Dlatego w terapii parkinsona stosuje się inhibitor dekarboksylazy aromatycznych l aminokwasów. Pozwala to zmniejszyć skuteczne dawki l dopy.

Dodatkowo zwiększa się bioaktywność l dopy stosuje się inhibitor enzymu COMT który uczestniczy w degradacji katecholamin, między innymi dopaminy - Entakapon.

Najważniejsze w stosowaniu l dopy przez osoby zdrowe, jest odnalezienie minimalnej skutecznej dawki. Zacząć od małych dawek i stopniowo zwiększać aż poczujemy że "kopie". To pozwoli zmniejszyć stres oksydacyjny i degeneracyjny wpływ na neurony i stosowanie jej okresowo.

Nie jest to na pewno środek do całorocznego stosowania. Oto konkluzja przekrojowych badań u osób leczonych l dopą:

"After five years of levodopa therapy, nearly 50% of patients develop motor complications and after 10 years nearly 100% of patients are affected by them.30 These complications tend to be more common in patients with young onset Parkinson’s disease. Several studies have shown that motor complications are significantly more common with levodopa therapy compared with monotherapy with dopamine agonists.Therefore, a link between chronic levodopa use and emergence of motor complications is suggested. Unfortunately, once established, these complications can be resistant to medical therapy. The motor complications can be considered as hypokinetic and hyperkinetic phenomena (box 1). "

link do całego badania: http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NE ... 5183422004

Generalnie jest to bardzo nowe zagadnienie i nie do końca jeszcze zrozumiano dlaczego długotrwała terapia l dopą prowadzi do nieodwracalnych zmian, niektórzy badacze z powodzeniem wykazali, że można temu częściowo przeciwdziałać przez zwiększenie antyoksydantów

Ktoś coś pisał o zen szeniu pod język - polecam. żen szeń generalnie należy zażywać w sporych dawkach aby go poczuć "doraźnie" i podjęzykowe stosowanie pozwala osiągnąć ten sam efekt przy znacznie mniejszych dawkach. W medycynie chińskiej żuło się żen szeń nie bez powodu a ma ona tradycję sięgającą tysięcy lat.
  • 3406 / 534 / 0
Dla jasnosci, przez ile dni stosowac l-dope i odstawic na inny okres kuracji ? 3dni? 5? Tydzien ?
F̲O̲R̲M̲Y̲ ̲Ż̲Y̲C̲I̲A̲ ̲O̲P̲A̲R̲T̲E̲ ̲N̲A̲ ̲W̲Ę̲G̲L̲U̲.̲
  • 382 / 24 / 0
FajnieJest pisze:
AlienZombie pisze:
Jakiś nootrop czy inna substancja, która naprawi/poprawi wyobraźnie? Mam z nią problemy. Mam na myśli wizualizację. Moje wyobrażenia są niewyraźne, mocno niewyraźne. Czy istnieje coś co może mi pomóc ?

A może to jakaś choroba, guz czy po prostu słaby mózg ?
Mikrodozowane LSD. Jakies 10mcg max 5x w tygodniu.
reddit.com/r/microdosing
Czy nadadzą się do tego 1p-lsd bądź al-lad? Z tych dwóch, który będzie skuteczniejszy ?
  • 73 / 5 / 0
L dopa ma krotki okres półtrwania wiec po prostu stosować gdy potrzeba w przeciwnym wypadku co dwie godziny trzebaby jeść sby utrzymać wyższy poziom dopaminy przez cały dzień.
  • 236 / 19 / 7
Czym sobie podbić dopaminę przy częstym atagonizowaniu jej acetylocholiną? Inb4 nalt, l-dopa, teanina, powiedzcie mi coś czego nie wiem.
Uwaga! Użytkownik chujkurwa jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 236 / 19 / 7
Czy ktoś z was próbował regenerować swoje mózgi urydyną i grzybem lions mane? Mają dobre opinie na zagranicznych forach, głównie longecity.
http://examine.com/supplements/Uridine/
http://examine.com/supplements/Yamabushitake/
Zdają się świetnie tworzyć i naprawiać neurony, membrany i odbudowywać RNA i DNA, ogólnie regeneracja na całego.

edit: daje wywiad z jakimś doktorem który zajmuje się tymi grzybami https://www.youtube.com/watch?v=_7upom_ ... u.be&t=563
Ostatnio zmieniony 27 września 2015 przez chujkurwa, łącznie zmieniany 1 raz.
Uwaga! Użytkownik chujkurwa jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
Zablokowany
Newsy
USA: największe w historii aresztowania członków mafii fentanylowej

Władze federalne poinformowały we wtorek o skonfiskowaniu ponad 400 kilogramów fentanylu w największej w historii operacji Agencji ds. Zwalczania Narkotyków (DEA). Aresztowano 16 osób oraz zabezpieczono rekordową sumę gotówki liczoną w milionach dolarów, broń palną i pojazdy.

Ten napój to hit w USA. Sprzedaż rośnie jak szalona, alternatywa dla drinków

Rewolucja na rynku napojów trwa – Amerykanie coraz częściej sięgają po napoje z THC zamiast po alkohol. To już nie nisza, a branża warta setki milionów dolarów, która zmienia oblicze rynku spożywczego i wywołuje poruszenie wśród regulatorów.

Czy psychodeliki mogą wspierać praktykę medytacyjną? Analiza nowego badania

Czy psychodeliki mogą poprawić jakość medytacji? Nowe badanie opublikowane w PLOS ONE sugeruje, że tak! Aż 73,5% uczestników (634 osoby z 863) uznało, że doświadczenia psychodeliczne miały pozytywny wpływ na ich praktykę medytacyjną.