Polepszanie samopoczucia i funkcjonowania za pomocą substancji nie będących narkotykami. Suplementy, witaminy, nootropy; regeneracja receptorów i neuronów; dieta i trening.
ODPOWIEDZ
  • 1205 / 10 / 0
Swego czasu czytałem na BL, łącznie ze źródłami, że GABA nie przekracza bariery krew-mózg.

By nie powtarzać słow innych - wyciąg z kozłka lekarskiego także mile uspakaja.
  • 336 / 4 / 0
Możesz też do suplementacji włączyć tzw. ZMA czyli mieszanka w odpowiednich proporcjach (i dużych dawkach) magnezu, cynku i witaminy B6. Nie tyle ułatwia zasypianie (chociaż i mi pomaga szybciej usnąć) co znacznie poprawia regenerację i jakość snu a w bonusie delikatnie pozytywnie wpływa na poziom testosteronu w organizmie.

Możesz też zainteresować się takim wynalazkiem (ponoć wynaleziony w ZSRR na potrzeby radzieckich kosmonautów podczas pobytów w kosmosie) o nazwie Phenibut - jest to pochodna wspomnianego wcześniej w temacie GABA z tym, że działa znaczenie skuteczniej a to w wyniku, iż rzekomo przekracza barierę krew-mózg w przeciwieństwie do GABA. Rozluźnia mięśnie szkieletowe, obniża poziom kortyzolu (hormonu stresu). Ma jednak pewną wadę - można go stosować 2-3 dni po czym należy zrobić 3-5 dni przerwy. Z racji, że po prostu przestanie być odczuwalne gdy jedziemy na nim non stop, dodatkowo osoby żrące Phenibut w ciągach (nie wiedzieć czemu bo jak mówiłem brany zbyt często traci swój urok) po parę miesięcy skarżyły się ne nieprzyjemne objawy podczas odstawienia.
  • 338 / 1 / 0
Z naturalnych to ostatnio wcinalem tabletki ekstrakt waleriany + chmielu. Bylem strasznie zaskoczony moca, oczywiscie zjadlem 3 zamiast 1 zalecanej w ulotce, ululalo prawie jak benzo, polecam.
  • 38 / / 0
Boloxxx pisze:
Możesz też zainteresować się takim wynalazkiem (ponoć wynaleziony w ZSRR na potrzeby radzieckich kosmonautów podczas pobytów w kosmosie) o nazwie Phenibut ....
Jeśli coś jest wynalezione w Rosji to pochodzę do tego z dystansem :)
  • 81 / / 0
5MG melatoniny+forsen na sen+mg/b6 potrafi dzialac rownie skutecznie co zolpidem/onirex + witaminy
Co nie zmienia faktu, ze podstaw w bezsennosci nalezy szukac w diecie, aktywnosci czy ilosci stresu... Lecz powyzszy miks z naturalnych chyba najlepiej wychodzi. A i pamietajcie, zeby brac wieksze dawki mg+b6, dobrze przyswajalnego... Od siebie polecalbym ZMA/ZMB (z witaminek na noc).
  • 655 / 3 / 0
grek pisze:
...
Jeśli coś jest wynalezione w Rosji to pochodzę do tego z dystansem :)
mo
Nie wiem, czemu - ale rozweseliło mnie to zdanie %-D . Może dlatego, że cenie sobie produkty ze ściany wschodniej i amatorsko kolekcjonuję różne dziwne przedmioty z dawnego ZSRR.

Ja nic nie polecę szczególnie pewnie nowego - ale po prostu napiszę co ja stosuję i mi pomaga.
Przede wszystkim to higiena snu - Znaleźć czas na ćwiczenia fizyczne, , nie przebywanie dłużej w łóżku dłużej niż jest to potrzebne ;-) :blush: i unikanie drzemek w ciągu dnia.
Dodatkowo, ostatnią kawę piję do 15stej.

Poza tym na wieczór Olimp Forsen (choć nie do końca lubię produkty tej firmy - to ten produkt im się naprawdę udał), Melatonina 10 mg z Puritan Pride (moja ulubiona firma co do suplementów diety) i jako stały element Wapń + Magnez + Cynk także z Puritana.
Dodatkowo parzę sobie delikatną liściastą zieloną herbatę, do której wrzucam 2 torebki Melisy...

I śpię bez problemów i wstaję bez problemu :-)
Szukam żony wśród polskich farmaceutek lub ukraińskich prostytutek.
  • 38 / / 0
No i właśnie tak spróbowałem tzn. forsen + 5MG melatoniny (więcej na razie nie próbuję bo to chyba już spora dawka melatoniny) tak z godzinę przed snem a później jeszcze w konkretnej dawce napar z mixu ziół: chmiel+kozłek+jaskółcze ziele no i w zasadzie zaczynam normalnie zasypiać.

Po takiej dawce rzadko kiedy mam problemy z uśnięciem tylko jeszcze dość wcześnie się budzę, nie do końca wyspany ale to właśnie jakieś suplementy popróbuję z magnezem i wit. B i może i to się unormuje.
  • 1993 / 490 / 0
ThePro pisze:
Na sen bardzo dobra jest GABA, mi się o wiele lepiej śpi jak wezmę trochę przed snem.
GABA nie przekracza BBB. Być może dociera ono do niektórych obszarów mózgu, które nie są dobrze chronione prze tę barierę.

Niemniej myślę, że zdecydowanie lepszym wyborem byłby Picamilon, który jest prolekiem GABA. Chociaż nie wiem na ile jest to bezpieczne.

Z nasennych leków dostępnych OTC Validol wydawał się na mnie działać. Tylko ma strasznie miętowy smak.
  • 1329 / 58 / 0
Mi tam melisa pomaga jako tako, robię sobie napar z 3 torebek i zawsze potem mam twardszy sen niż normalnie.
A oto bazy na dalekiej orbicie ZIEMI i poza orbitą KSIĘŻYCA oraz na samym KSIĘŻYCU, które zbuduję sobie w przyszłości. LUDZKOŚĆ będzie słuchała wtedy MNIE
  • 38 / / 0
jarekjurek pisze:
Mi tam melisa pomaga jako tako, robię sobie napar z 3 torebek i zawsze potem mam twardszy sen niż normalnie.
mnie melisa nigdy nie ruszała - choć może za małe dawki stosowałem :) ale 3 torebnki też mało
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Artykuły
Newsy
Ryszard Petru ma już projekt depenalizacji marihuany. Znamy szczegóły

Dopuszczenie posiadania do 15 gramów suszu lub jednego krzaka konopi na własny użytek – to propozycja, którą przedstawi zespół parlamentarny tworzony przez posłów koalicji. Dotarliśmy do szczegółów projektu, które potwierdzają nasze wcześniejsze ustalenia.

Przemycają narkotyki w ciałach żywych jałówek. Eksport bydła z Meksyku do USA kwitnie

Meksykańskie kartele wykorzystują żywe bydło do przemycania narkotyków przez granicę USA. Narkotyki zaszywają wewnątrz zwierząt.

Przemytnicy kokainy z Kolumbii skazani. Pachnące mentolem narkotyki przylatywały na Śląsk

Gliwicki sąd skazał sześciu członków grupy przestępczej, która drogą lotniczą przemyciła na Śląsk kilkadziesiąt kilogramów kokainy. Przewożona ją w paczkach z napisem "Rolls Royce".