Działy bezpośrednio dotyczące uprawy konopi
ODPOWIEDZ
  • 548 / 49 / 0
Czy ktoś próbował i może się wypowiedzieć ? Teoria głosi, że roślina produkuje terpeny nocą, a w dzień pod wpływem m. in. światła je traci, więc dla większej ich koncentracji w suszu wkłada się żywą roślinę z donicą do całkowicie ciemnego pomieszczenia na 48h przed ścinką. Brzmi sensownie, ale czy efekty są wyczuwalne i jest sens to robić ? Na YT jest film z badaniami stężenia THC i terpenów co 12h, ale chłop na nim do ciemni włożył już ścięte badyle zamiast żywej rośliny, więc nawet nie chce mi się szukać linka... Mi nigdy nie przeszło to przez myśl. Dopiero ostatnio mi się przypomniał ten motyw i wczoraj zamknąłem automata w boksie bez światła, w czwartek wieczorem ścinka ale i tak nie mam porównania więc za dużo na ten temat nie napiszę.
  • 494 / 102 / 0
Byzydura z tym traceniem terpenów w dzień...
  • 548 / 49 / 0
Nie wiem, chodziło mi tylko o to że w świetle i wyższej temperaturze na pewno łatwiej terpenom się ulotnić.
Niektórzy piszą, że to przez stres rośliny produkują więcej żywicy, ale to już wydaje mi się totalną bzdurą.
A teraz słucham jakiegoś doktora Bugbee mówiącego, że podczas ciemni roślina bez światła nie ma energii do produkcji większej ilości terpenów, o tu https://youtu.be/R9yj_sVm2QA.
Nie wiem już kogo się słuchać, tą moją chyba jeszcze dziś wyciągnę i zetnę skoro i tak teoretycznie nie ma energii do produkcji smakołyków ;p
  • 494 / 102 / 0
Pare lat temu badano to w Instytucie Włókien Naturalnych i Roślin Zielarskich w Poznaniu. Praca się nazywała "Konopie włókniste źródłem olejków eterycznych" - H. Burczyk, R. Kaniewski, W. Konczewicz, N. Kryszak, J. Turowski (praca do wygooglania)

Wnioski były takie, że pora dnia zbioru nie miała wpływu na zawartość olejków eterycznych. Co widać na załączonym obrazku.

Obrazek

Występujące różnice ilości olejków eterycznych w zależności od poszczególnych lat tłumaczono natomiast różnicami pod względem warunków pogodowych (konkretnie chodziło o ilość opadów- susza = więcej olejków). Tak więc założenie, że stres zwiększa produkcje olejków eterycznych nie musi być bzdurą.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
  • 548 / 49 / 0
Może susza jako taka wywołuje dany efekt, a nie stres ogólnie (mimo że susza wywołuje stres). Jeśli sam stres powodowałby większą produkcję olejków to nowicjusze uprawialiby mocniejsze zioło od doświadczonych growerów :D

Ja swojego automata ściąłem, wygląda jak wyglądał, śmierdzi jak śmierdział.. Czyli podsumowując gówno wiemy i tak.
  • 12454 / 2421 / 0
No ale eksperymentu z 48h ciemnicy nie było : )
  • 2 / / 0
Nie jestem pewien, ale chciałem powiedzieć, że terpeny łatwiej rozprzestrzeniają się w świetle i wyższej temperaturze.
Niektórzy twierdzą, że stres powoduje, że rośliny produkują więcej żywicy, ale to już uważam za absurd.
Ponadto teraz słyszę doktora Bugbee mówiącego.
  • 311 / 43 / 0
Bez sensu, zamiast ciemni utnij 48h przed ścięciem dwie trzy gałązki spowoduje to stres dla rośliny i będzie wytwarzać przeciwciała czyli THC.
Co do suszenia po ścięciu to w ciemni najlepiej gdzie wilgotność nie jest za duża, nie może też być zerowa, i jest przewiewnie im lepiej wytrymujemy z liści kwiaty tym mniej gorzki będzie dym smaku
  • 1 / / 0
Umieszczanie żywej rośliny w ciemnym pomieszczeniu na 48 godzin przed ścięciem ma na celu zwiększenie stężenia terpenów. W teorii, brak światła może spowodować, że roślina skoncentruje się na produkcji terpenów, co potencjalnie może zwiększyć ich obecność w suszu.
3. Efekty Praktyczne
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
CBŚP i ukraińska Służba Bezpieczeństwa rozbiły grupę przestępczą produkującą metamfetaminę

Funkcjonariusze Centralnego Biura Śledczego Policji z Zarządu w Poznaniu, we współpracy z jednostką śledczą Służby Bezpieczeństwa Ukrainy z obwodu zaporoskiego, pod nadzorem Prokuratury Okręgowej w Poznaniu oraz prokuratury ukraińskiej, przeprowadzili skoordynowaną operację wymierzoną w zorganizowaną grupę przestępczą, która zajmowała się nielegalnym wywozem z Polski do Ukrainy leków zawierających pseudoefedrynę, które następnie były wykorzystywane do produkcji metamfetaminy.

Nowy gatunek grzyba produkującego alkaloidy sporyszu zidentyfikowany na WVU

Studentka mikrobiologii z Uniwersytetu Zachodniej Wirginii (WVU) dokonała przełomowego odkrycia, które może zrewolucjonizować rozwój farmaceutyków. Corinne Hazel, stypendystka programu Goldwater i specjalistka mikrobiologii środowiskowej, zidentyfikowała nieznany wcześniej gatunek grzyba, który produkuje związki chemiczne o działaniu zbliżonym do LSD – substancji wykorzystywanej w terapii depresji, zespołu stresu pourazowego (PTSD) i uzależnień.

Marihuana a zdrowie jamy ustnej: Nowe badania kontra nikotyna i snus. Co szkodzi bardziej?

Największe jak dotąd badanie długofalowego wpływu marihuany na zdrowie wykazało… tylko pogorszenie stanu dziąseł – a i to w mniejszym stopniu niż przy używaniu tytoniu czy snusa! Nie zaobserwowano innych poważnych negatywnych skutków zdrowotnych.