twoja roślina jest widocznie osłabiona, żółknie lub więdnie? Napisz, a uzyskasz pomoc
ODPOWIEDZ
  • 654 / 14 / 0
Co może być z moimi roślinkami. Jednej zaczęły dwa najstarsze liście (nie liścienie) żółknąć od połowy do czubków i czubki zawinęły się do góry. Podłałem nawozem gdy były już pożółkłe ale nie miały zakręconych końcówek jednak po dniu nic nie pomogło tylko właśńie się końcówki zakręciły:/ Co to może być i jak można temu zaradzić??? W diagnostyce dla rolnika nie ma mowy o zawijaniu końcówek do góry razem z żółknięciem liści.
  • 1736 / 18 / 0
jakie warunki masz w boxie?
jaka wilgotnosci i temperatura ?
jakei natezenie swiatla?

Wydaje mi sie ze moze to byc brak azotu i/lub magnezu - najczesciej brak azotu spowodowany jest zbyt niskim ph i wtedy roslina nie moze go wchłaniać.

Wszystko moze byc także spowodowane nadmiarem azotu...

Ja bym podwyzyl ph ziemi dolomitem, przeplukal ziemie wodą (w ksiazce wszelka wiedza o mary jane jest opisane jak to sie robi) chyba 3 litry wody na litr ziemi...
No i spryskiwał rośliny czesto wodą... tak profilaktycznie ;P
Piotrek uczy, Piotrek radzi, Piotrek nigdy Cie nie zdradzi!
  • 654 / 14 / 0
Nieprzeczytany post autor: Gum@ »
Temperature mam 30-31 stopni a wilgotności nie wiem ile bo nie mam higrometru. Spryskuje wodą kilka razy dziennie. Zapomniałem ziemi wymieszać z dolomitem kiedy ją przygotowywałem ale później jak już rosły rośłiny to posypałem ziemie dolomitem, podlałem i spryskałem rośłinki. Brak azotu jako taki na pewno nie bo po podlaniu nawozem nie poprawiło się. Brak azotu może być jedynie właśńie ze względu na pH ziemi. A jak teraz skutecznie je podwyższyć dolomitem skoro posypanie i podlanie nie dało dobrego rezultatu??
  • 654 / 14 / 0
Temperature mam 30-31 stopni a wilgotności nie wiem ile bo nie mam higrometru. Spryskuje wodą kilka razy dziennie. Zapomniałem ziemi wymieszać z dolomitem kiedy ją przygotowywałem ale później jak już rosły rośłiny to posypałem ziemie dolomitem, podlałem i spryskałem rośłinki. Brak azotu jako taki na pewno nie bo po podlaniu nawozem nie poprawiło się. Brak azotu może być jedynie właśńie ze względu na pH ziemi. A jak teraz skutecznie je podwyższyć dolomitem skoro posypanie i podlanie nie dało dobrego rezultatu?? A nawóz mam naturalny jakby co (humovit-bio).
  • 1736 / 18 / 0
sodą oczyszczoną można. tytlko nie mozna tego robic czesto bo costam sei dzieje.

Weź troche sody oczyszczonej rozpusc w wodzie i podlej - tylko naprawde mało bo zwieksza zasolenie (?) ziemi z tego co sobie przypominam.
  • 654 / 14 / 0
No a dolomitem się nie da??? A jak coś to ile tej sody na litr ziemi dać??? Łyżeczke do herbaty??
  • 1736 / 18 / 0
niewiem nieznam sie ale ja bym uwazał.

Daj łyżeczke od herbaty do wody i podlej tym wszystkie planty - ja bym nie szarżował...
Dolomitem niby też można ale on nie jest rozpuszczalny w wodzie wiec to troche czasu potrwa zanim coś da.

A na bank to nie jest przenawożenie?
Ile dni maja twoje planty? W jakich doniczkach je trzymasz?
  • 654 / 14 / 0
Trzymam je w około 0,5 litrowych doniczkach i problemy się pojawiły po pierwszym podlaniu nawozem zgodnie z zaleceniami producenta (50-krotnie rozcieńczony) po 15 dniach życia roślinek. Problem pojawił się u roślin które rosną właśńie w tych mniejszych doniczkach bo mam jeszcze northern light w około 6 litrowej. Ale z drugiej strony nie wszystkie rośłiny w tych małych doniczkach tak chorują.
  • 654 / 14 / 0
Mój problem wygląda bardzo podobnie do tego tyle że zeschnięta jest większa część liścia niż tu i dzieje się to tylko na najstarszych liściach a poza tym wszystko wygląda identycznie. Co to może być. Pomóżcie bo podlewanie nawozem nic nie daje :'( Może saletra amonowa by pomogła???
  • 26 / / 0
mam problem z roslinami out, sa posadzone w ziemi z miejscowki wydaje sie taka spoko, zadolomitowalem przyjechalm za jakis czas a rosliny zaczynaja zolknac wypuszczaja pietro 5-palczastych lisci, niesa strasznie wyciagniete, sa okej ale zolkna... podsypalem saletra amonowa deszczyk popadal jakis wiec mysle ze cos pomoze, czemu one zolkna? zrobic cos jeszcze?

ps: strasznie duzo zwierzat w lesie... grrr... co zrobic oprocz proszku/mydla/krwi/spoconych koszulek?
jest jakis ekspert od tego?:D :D prosze o pomoc bo depcza mi dolki... wredne zwierzeta
Ostatnio zmieniony 05 czerwca 2006 przez Zielony Zolw, łącznie zmieniany 1 raz.
Uwaga! Użytkownik Zielony Zolw nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Artykuły
Newsy
Alkohol w Sejmie to patologia, nad którą niektórzy z nas przeszli do porządku dziennego

Nasze oburzenie od lat wzbudza fakt przychodzenia posłów na salę sejmową pod wpływem alkoholu (a także innych środków odurzających). Tego typu ze wszech miar patologiczna sytuacja jest o tyle dziwna, że w oczywisty sposób koliduje nie tylko z ustawą o wychowaniu w trzeźwości, ale także z podstawowymi zasadami przyzwoitości, które jednak często nie dotyczą niektórych posłów, którzy lubią sobie zajrzeć do kieliszka podczas swojej pracy.

Jak marihuana wpływa na słuchanie muzyki?

Bardziej wyraziste brzmienie, wyostrzona jakość słuchania, głębia i do tego metafizyczne doznania. Konopie indyjskie i muzyka zdają się tworzyć świetne połączenie. Dlaczego tak jest?

Nocna prohibicja coraz bliżej. Decyzja w rękach radnych

W porządku czwartkowej sesji Rady Miasta Gdańska znalazł się projekt uchwały wprowadzającej nocną prohibicję w całym mieście. Zakaz sprzedaży alkoholu miałby obowiązywać w godzinach 22-6 w sklepach i na stacjach benzynowych, jednak nie obejmuje on lokali gastronomicznych, takich jak restauracje, puby czy bary.