Więcej informacji: Buprenorfina w Narkopedii [H]yperreala
mam jednak pytanie co do plastrów Transtec, które dostałem, bo to nie miałem jeszcze z tą formą do czynienia. jest to wersja największa - 40 mg buprenorfiny, system transdermalny 70 µg/h po pięć plastrów. trochę czytałem na forum i przyklejanie raczej odpada w moim przypadku, ponieważ zależy mi na szybkim i krótszym, a przede wszystkim nieco silniejszym działaniu. wchodzi w grę jedynie podanie oralne, więc chodzi mi tu głównie jak to ustrojstwo dawkować? kroić? czy po otwarciu i podzieleniu matrycy nie zeschnie się ona, jeśli zostawię resztę plastra na potem? nie wiem, czy da radę kawałek umieścić pod językiem, czy trzeba to żuć. jak to po prostu spożytkować? w jednym plastrze jest naprawdę sporo substancji czynnej.
byłoby super, gdyby jakiś kompetentny w temacie buprenorfiny użytkownik mógł objaśnić ogólny zarys procedury.
jak mówiłem, poniżej załączam foto.
skrzynkaprzodownik@protonmail.com
with regards, przodownik
23 lipca 2020przodownik pisze: przyklejanie raczej odpada w moim przypadku, ponieważ zależy mi na szybkim i krótszym, a przede wszystkim nieco silniejszym działaniu. wchodzi w grę jedynie podanie oralne
@przodownik
23 lipca 2020przodownik pisze: więc chodzi mi tu głównie jak to ustrojstwo dawkować? kroić?
2. Przed snem dokładnie myjesz zęby w gorącej (ale tak do wytrzymania) wodzie, szorujesz mocno górne dziąsła i to co nad nimi
3. Bierzesz np pędzelek (może być też palec, ale słabiej działa), zanurzasz w spirytusie i malujesz sobie górne dziąsła i to co nad nimi tymże spirytem - ma szczypać i chwilowo zdrętwieć to miejsce
4. Przecierasz powyższe okolice np chusteczką higieniczną - mają być suche
5. Odklejasz sreberko od plastra i naklejasz go nad górne dziąsła, w to miejsce które znieczuliłeś alkoholem i wysuszyłeś - dzięki temu plaster będzie się tam trzymał, im głębiej włożysz tym lepiej ;) Czy lepiej nakleić stroną z matrycą nad dziąsła czy odwrotnie, nad górną wargę - kwestia dyskusyjna, choć jak dla mnie to jeden chuj.
6. Kładziesz się spać
7. Rano budzisz się bez skręta lub nawet zgrzany, zależnie od dawki, szmatę z matrycą możesz wyrzucić lub zjeść - bupry tam już nie ma nic
Ja lecę tą metodą i polecam. Podziękowania za jej opublikowanie i udoskonalenie dla @Jamedris.
23 lipca 2020przodownik pisze: czy po otwarciu i podzieleniu matrycy nie zeschnie się ona, jeśli zostawię resztę plastra na potem?
23 lipca 2020przodownik pisze: nie wiem, czy da radę kawałek umieścić pod językiem, czy trzeba to żuć
23 lipca 2020przodownik pisze: byłoby super, gdyby jakiś kompetentny w temacie buprenorfiny użytkownik mógł objaśnić ogólny zarys procedury.
with regards, przodownik
problem polega na tym ze bede mial operacje i trzeba powiedziec anestezjologowi ale najpierw myśle czy tydzień przed operacja odstawić bupre i zostać na samym Tramalu chocbym miał walic 2 g dziennie bo sie boje ze bupra przyblokuje to co daja na narokze, a nie wiem co daja ( fenta? ) i albo nie zasne albo sie obudze w trakcie.
mowiłem lekarzowi który będzie mnie ciał to mowi wszystko na odziale omowimy ale ja przyjezdzam "dzsiaj jutro mam operacje"
teraz dochodzimy do anestezjologa - jesli odstawie bupre na caly tydzien wczesniej to mowic mu w ogole o niej czy o samym Tramalu i ewentualnie ze jem benzo do tego?
i co zrobie na te klilka dni po obudzeniu ? jak mnie pozgina to oszaleje - jakies bóle pooperacyjne plus skręt - jest duza szansa ze mowiac o uzaleznieniu jebani mi nic po operacji nie dadza na bol z grupy opio i chyba bedzie trzeba cos tam przemycic...
jesli chodzi o dawki bupry to roznie moge sobie leciec dluzej na 1,2 mg a jak mi odpali to biore bunorfin 8mg i zrobie w 2 dni go....
jestem pod kontrola psychiatry i schodzimy z dawki jestem teraz na 2mg i schodzimy 0,2-0,4 co miesiac ale to wszystko sciema bo zabawa jak sam mi powiedzial zaczyna sie przy zerowaniu a nie schodzeniu.
nie chce sie wglebiac tu w szczegoly co za operacja itp bo swiat jest maly a ludzie zli
WAZNE - ktoś wczesniej pisal ze odstawil bupre wspomagajac sie majka - mozesz napisac jak to rozegrales zeby przeczekac dlugi skret od bupry a nie nadziac sie na ten od majki?
1,2mg to nie jest jakoś bardzo dużo moim zdaniem. Ciąć, a póxniej próbować choćby Tramalu. Jeśli tramal nie wystarczy, a raczej powinien imo, to w ostateczności majka. Stosować przez około 3 miesiące, tak myślę, ale starać się uważać z dawkami, aby się przypadkiem nie wpakować mocno w nowe uzależnienie. Później ciąć i przeskoczyć na pregabalinę, baklofen, czy co tam, ael na krótko. Całkiem bezboleśnie to się chyba nie da.
with regards, przodownik
to oczywiste, że to na tyle specyficzna substancja, że odbiór może być inny u różnyh osób - moje zdanie "niech nikt mnie nie mówi....." odnosiło się do kogoś tam wcześniejszego wpisu, że bupra ogólnie jest do dupy bo nie daje żadnej frajdy.
Nie mówię, że bupra na każdego fajnie działa tylko, że nikt nie może osądzać substancji w ujęciu OGÓLNYM że bupra jest do dupy.
Tyle zresztą co skacze to tematach tramal-bupra, przodownik, widze ze jestes zagorzałym fanem Tramalu i masz do tego prawo, mi tramal też się podoba ale jakbym miał wybierać opio "na codzień" to bupra>tramal ale to tylko moje odczucia i nie mówie "tramal jest do dupy totalnie bo bupra jest wspaniała" ;)
![[mem]](https://hyperreal.top/wtf/memy/5/5d080cc7-e51b-4c93-897d-8fbceb35dea2/1000001346.jpg?X-Amz-Algorithm=AWS4-HMAC-SHA256&X-Amz-Credential=nxyCWzIV8fJz5t5dUSIx%2F20250515%2FNOTEU%2Fs3%2Faws4_request&X-Amz-Date=20250515T145802Z&X-Amz-Expires=3600&X-Amz-SignedHeaders=host&X-Amz-Signature=e439e4d6d413673f8897be8d7fbd11d2c18545d12388a8a449ee7f837816b39c)
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/marsz-wyzwolenia-konopi-w-warszawie-28-05-2022-r-.jpg)
Zróbmy przykrość „gangom ze Wschodu” i zalegalizujmy marihuanę (na dobry początek)
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/zrzut.jpg)
Biały popiół vs. czarny popiół: Prawda o wskaźnikach jakości konopi
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_artykul_skrot/psyloszwajcaria.jpg)
Szwajcaria – jedyne miejsce w Europie z legalną terapią psychodeliczną
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_news_skrot/medmjaustralia.jpg)
Medyczna marihuana długoterminowo poprawia jakość życia pacjentów
Australijscy medycy mówią, że pacjenci, którym przepisano medyczną marihuanę, mogli liczyć na poprawę ogólnej jakości życia związanej ze zdrowiem, a także zmniejszenie zmęczenia i zaburzeń snu przez okres jednego roku. Lęk, depresja, bezsenność i ból również ulegały osłabieniu.
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_news_skrot/alcohol_vs_marijuana.jpg)
Marihuana zmniejsza pragnienie alkoholu u osób pijących dużo – Nowe badania finansowane przez rząd
Czy marihuana może pomóc osobom pijącym dużo alkoholu pić mniej? Nowe badanie przeprowadzone w USA sugeruje, że tak – i to z zaskakująco prostego powodu. Osoby, które sięgały po marihuanę tuż przed alkoholem, piły wyraźnie mniej i miały mniejsze łaknienie.
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_news_skrot/alkoupadek.jpg)
Alkohol a rak: Każdy łyk może zwiększać ryzyko nowotworów
Alkohol jest jednym z najczęstszych czynników ryzyka rozwoju raka, odpowiedzialnym za około 100 tys. przypadków rocznie w USA. Naukowcy odkrywają coraz więcej mechanizmów, przez które alkohol uszkadza komórki i przyczynia się do powstawania guzów. Choć spożycie alkoholu jest powszechne, niewielu z nas zdaje sobie sprawę z powiązania między alkoholem a rakiem.