Syntetyczny opioid, będący jednocześnie agonistą oraz antagonistą receptorów opioidowych.
Więcej informacji: Buprenorfina w Narkopedii [H]yperreala
ODPOWIEDZ
  • 15 / 2 / 0
Nie wiem jak inni, sam jestem na terapii substytucyjnej od 7 lat !
Po pewnym czasie zaczęły mi się drastycznie psuć zęby, nie wiem jak się nazywa nazwa ale od dziąsła (nasada zęba ?)
Tuż od korzenia, pierwsze co sąsiadka nakierowała mnie na pandemie i nie wiadomo do końca co przyjmowaliśmy.
Ale natrafiłem na kilka artykułów odnośnie stosowania buprenorfiny a wpływu jej na nasz stan uzębienia.

" Amerykańska Agencja Food and Drug Administration (FDA) wydała alert bezpieczeństwa dotyczący buprenorfiny stosowanej w preparatach rozpuszczalnych w jamie ustnej. FDA donosi o możliwym zwiększeniu ryzyka problemów stomatologicznych, takich jak: próchnica, infekcje jamy ustnej czy utrata zębów u pacjentów stosujących tabletki podjęzykowe w leczeniu bólu oraz w terapii uzależnień. Ryzyko w tym wypadku nie przewyższa korzyści, jakie daje terapia lekiem, ale farmaceuta może zwrócić uwagę pacjenta na potencjalne problemy i przekazać proste prewencyjne działania. "

" Dlaczego buprenorfina powoduje problemy stomatologiczne?
buprenorfina jest silnie działającym lekiem opioidowym. Zarejestrowana jest do zwalczania bólu różnego pochodzenia (np. nowotworowy, pourazowy) o natężeniu od umiarkowanego do silnego. Stosowana jest także w leczeniu uzależnień od narkotyków opioidowych — jako element kompleksowej terapii obejmującej farmakoterapię, psychoterapię i oddziaływania środowiskowe. Prawdopodobnymi przyczynami problemów stomatologicznych w terapii buprenorfiną są:

1. Obniżone pH w jamie ustnej
Aby zapewnić jak najwyższą biodostępność buprenorfiny, zaleca się powolne rozpuszczanie preparatu pod językiem, co niestety stwarza kwaśne środowisko w jamie ustnej i może prowadzić do tzw. kwasowej erozji szkliwa. Częsta ekspozycja szkliwa na działanie kwasów skutkuje bowiem zmianami w jego strukturze, stopniowym rozpuszczaniem i osłabianiem (pacjenci stosują te preparaty zwykle kilka razy dziennie, przewlekle). Podobne zjawisko dotyczy osób, których dieta obfituje w owoce cytrusowe czy napoje owocowe.

2. Zmniejszona produkcja śliny
Jednym z działań niepożądanych stosowania opioidów jest suchość w jamie ustnej. Niedostateczna produkcja śliny zmniejsza jej właściwości buforujące, a zęby stają się bardziej podatne na rozwój próchnicy.

3. Złe nawyki higieniczne
Osoby nadużywające narkotyki często zaniedbują higienę jamy ustnej, co dodatkowo przyczynia się do złego stanu zębów. "

Ja odniosę się do pkt 1-ego
Zawsze dbałem o zęby, Bunorfin by działał dłużej (słaba biodostępność) trzymam pod górną wargą co powoduje iż pół tabletki rozpuszcza się nie w 5 min. ale w pół godziny.

Teraz sam procent osób który dotyka problem to 0,015% jak dobrze liczę
Czy mam teraz wybierać pomiędzy stanem uzębienia a powrotem do ćpania ?
Może ktoś mądry, poleci coś, co zniwelowałoby kłopot u mnie, jak pewnie i u kilkunastu innych osób.
Przy okazji zapytam ile powinna trwać terapia substytucyjna buprenorfiną ? od - do ... ? I czy 7 lat 8mg na dobe,bez zwiększania i zmniejszania dawki to coś normalnego ? przyznaję że przez 7 lat MOCNO się uzależniłem i ciężko mi teraz schodzić - więc gdy lekarz pyta czy może byśmy spróbowali zejść np z 8mg na 6mg zawsze odpowiadam że nie czuje się na siłach. W miedzy czasie lekarz się zmienia i koło się toczy bez końca.
Zęby korodują mam uzupełnione ubytki (kompozytem) ale jak już mi szkliwo schodzi to pojawia się ogromny kłopot.
Czy stracić zęba, czy zacząć ćpać ? W przypadku jedynek a z tych mi szkliwo zaczyna korodować, jest szorstkie nie jak szkliwo to poważnie nie wiem czy nie zaprzestać terapii substytucyjnej.

Z góry dziękuję za poświęcony czas, oraz za ewentualne podpowiedzi. :)
  • 579 / 104 / 0
Właśnie zastanawiam się czy to tylko bupra, czy ogólnie zażywanie opio ma jakiś wpływ na próchnicę. Ja od dziecka mam ogromne problemy z zębami, ale odkad jestem w ciagu na oxach to problem się jeszcze mocniej pogłębił tak że praktycznie co miesiąc jestem u dentsty żeby coś naprawić. Probówałem coś szukac w duckduckgo ale na pierwszy rzut oka nie znalazłem zadnych badań
Dodam że ogólnie bardzo dbam o zęby, eliminuje wszystkie inne czynniki zewnętrzne. Wiem że mam genetycznie bardzo słabe zęby ale zaczynam się zastanwiać czy opio nie ma na to jakegoś wpływu
:tabletki:
  • 2115 / 629 / 0
Suchość w jamie ustnej, utrata zębów (większa szansa) z górnej części jamy ustnej, wzmożone przełykanie gdy "nie ma czym", przy przyjmowaniu s.l. niemożność połykania ze względu na zachowanie się substancji w kontakcie z kwasami żołądkowymi = jama ustna jest "oblepiana buprą", która nie jest obojętna.

Ale suchość nr 1.
widzę szalonych, którzy chodzili po morzu
wierzyli do końca i poszli na dno
teraz jeszcze przechylają moją łódź niepewną
odtrącam te sztywne dłonie okrutnie żywa
odtrącam rok za rokiem.
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Newsy
Fenomen euforii biegacza – to nie endorfiny, tylko naturalna marihuana

Tajemniczy stan euforii, którego doświadcza blisko 75% biegaczy. Tak zwana „euforia biegacza” redukuje ból, wyostrza zmysły i daje uczucie podobne do działania marihuany. Najnowsze badania naukowe tłumaczą, dlaczego „runner’s high” to nie mit, a ewolucyjny mechanizm przetrwania – i jak go uruchomić nawet początkującym. W tym artykule dowiesz się, co to jest runner’s high, jak działa i jak go wywołać nawet jeśli dopiero zaczynasz biegać.

Magazyn z narkotykami na dachu budynku

Stołeczni policjanci wkroczyli w czwartek na warszawską Pragę, gdzie na ulicy Brzeskiej zlikwidowali magazyn z narkotykami. Zatrzymali do sprawy 39-latka, do którego mogły należeć znalezione substancje: heroina, amfetamina, mefedron, kokaina i marihuana.

Nie mógł pogodzić się z rozstaniem, rozsypał "biały proszek" na dachu auta byłej partnerki

36-latek dobijał się w gminie Giby (Podlaskie) do drzwi swojej byłej partnerki. Awanturował się i krzyczał, a na koniec rozsypał na dachu jej samochodu amfetaminę. Został zatrzymany przez policję. Był tak pijany, że nie był w stanie dmuchnąć w alkomat.