twoja roślina jest widocznie osłabiona, żółknie lub więdnie? Napisz, a uzyskasz pomoc
ODPOWIEDZ
  • 2 / / 0
Witka !!

Otóż zacząłem uprawiać sobie white rhino. Wczoraj minął tydzień siedzenia w doniczce . Wczoraj również wyjechałem do rodzinki z matką a w domu został sam brat , który prawdopodobnie bawił sie roślinką i została złamana :/ niewiem co teraz zrobić , wziąłem krzaczek który został złamany i włożyłem do ziemi , być moze zapóści korzenie , ale to jest racze niemożliwe. Dlatego pytanie , czy można coś z tym jeszcze zrobić ? przez noc nic nie zwiędło i jeszcze się trzyma. Macie jakieś propozycje ?

pozdr.
Uwaga! Użytkownik ciepeche nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 228 / 5 / 0
Nieprzeczytany post autor: zork »
powinno puscic korzenie (ale nie koniecznie musi), tylko w wodzie potrwa to troche, jak beda juz dluzsze (korzenie) to daj do ziemi i nie bedzie zle :)
  • 2 / / 0
Nieprzeczytany post autor: ciepeche »
a czy roslinke w wodzie mam trzymac dalej w boxie pod lampami ?
Uwaga! Użytkownik ciepeche nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 228 / 5 / 0
Nieprzeczytany post autor: zork »
hm tak mozna ale lepiej pod swietlowkami
  • 645 / 3 / 0
Nieprzeczytany post autor: Fubar »
ciepeche pisze:
a czy roslinke w wodzie mam trzymac dalej w boxie pod lampami ?
Możesz: Ale przykryj ja czymś: np: słoikiem: odcięta butelka pet.
etc. Nie ma korzeni wiec aby się przyjęła: wymagana jest wysoka wilgotność powietrza.
najlepiej jest oczywiście ukorzeniać: przy wspomaganiu ukorzeniaczem. Bez niego dłużej to trwa i nie zawsze się udaje.
Włókna azbestowe mogą być komplementarne do nici DNA.
  • 120 / 1 / 0
od siebie dodam ze ukorzeniacz do pol zdrewnialych.
Uwaga! Użytkownik TasteOfHaze nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 645 / 3 / 0
TasteOfHaze pisze:
od siebie dodam ze ukorzeniacz do pol zdrewnialych.
A ja dodam, że nie zauważyłem wielkiej różnicy w skuteczności róznych rodz ukorzeniaczy. I ten do zielnych i ten do zdrewniałych [ który jest A a który B oznaczany nie pamiętam.]
Nie zanczy to oczywisćie, że nie ma zadnej różnicy.
  • 120 / 1 / 0
a moze wiesz czy masc ogrodnicza sprawdza sie przy lataniu polamanych lodyzek jakis czas temu dosc dawno zlamalem glownego topa przy lst probowalem go odratowac zywiac nadzieje ze sie zrosnie ale uzylem do tego tylko tasmy niestety po tygodniu lodyga byla caly czas klapnieta. usunalem plaster i wogole sie nic niezroslo. lodyge usunalem i zjaralem :D :D :D to co na niej bylo. niewiesz czy masc ogrodnicza duzo pomaga. i czy sluzy do czegos poza utrzymaniem wilgotnosci? bo rosline pryskalem dzien i noc niedajac jej przeschnac niestety niepomoglo.
Uwaga! Użytkownik TasteOfHaze nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 645 / 3 / 0
TasteOfHaze pisze:
bo rosline pryskalem dzien i noc niedajac jej przeschnac niestety niepomoglo.
Nie mam pojęcia co to takiego ;)
Co w tym siedzi ?
TasteOfHaze pisze:
sprawdza sie przy lataniu
W pierwszej chwili przypomniał mi się przypuszczalny skład maści czarownic.. Lulek]===========================[/color]
Kit pszczeli używany jest również w innych dziedzinach życia i na przykład używali go lutnicy aby skrzypce miały właściwy dźwięk.
Sporządza się z niego maść ogrodniczą do zasmarowywania ran drzew i szczepienia drzew, a oto przepis: zmieszać 20g propolisu z 30g wosku pszczelego, 60g kalafonii i 10g terpentyny.
Coś takiego??

czy to?

http://www.substral.pl/zwalczanie_chorob.php
Lac Balsam - maść ogrodnicza
grzybobójcze
Lac Balsam jest środkiem wyprodukowanym na bazie składników naturalnych do zabezpieczania miejsc cięć oraz szczepień. Opakowanie zawiera pędzelek ułatwiający aplikację. Zastosowanie: róże, szlachetne odmiany roślin drzewiastych: ogrodowych i domowych. Problem: zabezpieczanie przed chorobami miejsc cięć i złamań.
Ostatnio zmieniony 31 grudnia 2005 przez Fubar, łącznie zmieniany 1 raz.
  • 120 / 1 / 0
mialem namysli łatanie. masc ogrodnicza jest uzywana w ogrodnictwie do szczepienia np drzewek. Czasami ogrodnicy uzyskuja zaskakujace efekty dzieki temu szczepiac gruszki na jabloni czy sliwie na przyklad :o Pytalem sie czy konopiom z uszkodzonym pniem jest w stanie pomoc i czy jest duzo skuteczniejsza od samej wilgoci i mechanizmow dziejacych sie w roslinie. czy zawiera moze jakies substancje, enzymy wspomagajace zrastanie sie zlamanych miejsc czy sprzyja tylko utrzymaniu warunkow takich jak wilgotnosc w miejscu ktorym jej uzyjemy
ODPOWIEDZ
Newsy
Szajka z Mississaugi kradła mleko dla niemowląt by kupić narkotyki. 11 osób aresztowanych

Peel Regional Police poinformowała, że po czteromiesięcznym dochodzeniu udało się rozpracować zorganizowaną grupę przestępczą, która zajmowała się kradzieżą produktów dla niemowląt i ich wymianą na narkotyki. W sprawie postawiono zarzuty 11 osobom.

Alkohol miał swój udział w powstaniu złożonych hierarchicznych społeczeństw

Alkohol towarzyszy nam od tysiącleci. Używały go wszystkie wielkie cywilizacje. Znali go Majowie, Egipcjanie, Babilończycy, Grecy, Chińczycy czy Inkowie. Odgrywał ważną rolę w ceremoniach religijnych, wciąż jest ważnym elementem spotkań towarzyskich. Był środkiem płatniczym, służył wzmacnianiu i podkreślaniu pozycji społecznej. W najstarszym znanym eposie literackim „Eposie o Gilgameszu” jednym z etapów ucywilizowania Enkidu – który symbolizuje tam dziką naturę, niewinoość i wolność – jest wypicie przezeń piwa.

Skandaliczne sceny na SOR-ach w wakacje. Pacjenci pod wpływem alkoholu i narkotyków

Skaczą po łóżkach, demolują sufit, są agresywni i niebezpieczni – a to wszystko dzieje się na oddziałach ratunkowych, gdzie inni pacjenci czekają na pomoc. W wakacje SOR-y pękają w szwach, a liczba pacjentów pod wpływem alkoholu i narkotyków lawinowo rośnie.