Leki przeciwdepresyjne, tymoleptyki - SSRI, SNRI, iMAO, TLPD i inne
Zobacz też: Wikipedia
ODPOWIEDZ
  • 642 / 14 / 0
Czy leki przeciwserotoninowe wykluczają w jakiś sposób działanie leków blokujących wychwyt zwrotny serotoniny?
Brać można ale to jako takie sensu nie ma 5-5 =0 i takie działanie obu leków będzie ...albo jakiś dziwny stan do niczego nie podobny
. Z tym, że to stare świństwo jak i te inne trójcykliczne
o ile doksepiny nie brałem to z amitryptiliną mam doświadczenie ,tydzień wytrzymałem i nie ciągnie mnie do niej ...i leży kilka pudełek niepotrzebnych
Każda godzina na tym to jeden wielki sen ...po za tym działanie cholityczne ma najmocniejsze ze wszystkich leków ...i nie wiem czy by bez zespołu S się obyło
  • 82 / 5 / 0
Ja łączyłem SSRI z IMAO, łączyłem też SSRI z mianseryną. Pierwsze połączenie to pewny ZS, więc kurwa nie radzę, to prawie zamach na własne życie. Jeśli chodzi o drugi mix to znacznie bezpieczniejsze i tak juz ciagne od dłuższego czasu. mianseryna swietnie sprawdza sie jako przewlekly lek nasenny
  • 642 / 14 / 0
heh widzę na forum kilku zawodowców jest i wariatów też .....zależy jakie srri ,bo paro bym się nie odważył łączyć....natomiast zdarzyło mi się połączyć sertralnie+moklobemid+seligilnie
Tylle że wyszło właśnie nie wiadomo co ...nie był to zespół S ale ani nieprzyjemne ani przyjemne ..od jakiś dziwny stan....najlepszy mix jaki wspominam to był tramal z bupopionem
Tyle że ja mam zawsze pod ręką karmazepine i promazyne gdyby faza się w złą stronę wymykała
  • 82 / 5 / 0
Przygadal kocioł garnkowi ;) Dokładnie, rodzaj ssri ma znaczenie, bo właściwe pytanie to nie CZY, ale KIEDY wystąpi ZS podczas łączenia z IMAO. Panie Wieczko, nie kombinuj tylko dołącz bupropion jeśli chcesz efekt dopaminowy do ssri.
  • 886 / 9 / 0
nie łącze paro na razie z niczym i jest ok takie działanie mi odpowiada a więcej dopaminy i noradrenaliny nie chce :) jeszcze bym miał problemy ze snem i jakiś dziwny speed po co to ;p
Ostatnio zmieniony 20 grudnia 2010 przez tinos, łącznie zmieniany 1 raz.
  • 82 / 5 / 0
Paro jest zajebiste. Nie wiem co jest takiego w selektywnosci tego ssri, ale to jedyny lek po którym potrafiłem się cieszyć małymi rzeczami. Niestety musiałem wszystko spierdolic dokladając właśnie moklobemid, zamiast zwiększyć dawkę paroksetyny.
  • 168 / 2 / 0
.
.
.
Mianseryna / Mirtazapina + SSRI

tak? nie?

rzekomo są to leki o działaniu przeciw serotoninowym (stąd ten apetyt itd), więc jak ma się do tego ssri?
  • 82 / 5 / 0
TAK - to dobre połączenie jeżeli masz kłopoty ze snem lub jesteś na początku brania SSRI.
Dlaczego?
a no zauważ, że na początku brania SSRI nasilają się lęki i myśli samobójcze. Dzieje się tak, gdyż stymulacja niektórych receptorów
serotoninowych właśnie powoduje lęki i głupie myśli!
mianseryna blokuje właśnie te receptory (inne też, chce się żreć, spać itd. więc ideał to nie jest)
i to mocniej niż działa na nie SSRI, ale nie wszystkie te na które działa SSRI, zatem to nie jest tak, że SSRI + mianseryna = 0. Dodatkowo mianseryna stymuluje uwalnianie neuroprzekaźników (serotoniny, noradrenaliny, dopaminy) i to też jest jej plus antydepresyjny.

Podsumowując:
mianseryna jest git na noc, na złagodzenie lęków, na dobry sen i fajne marzenia senne. mianseryna nie jest bardzo niebezpieczna w łączeniu z SSRI, ale wszystko z umiarem.
Pozdro.
  • 886 / 9 / 0
Paro rządzi :) aktualnie dawka 40 mg 2 miesiąc setra fluo mogą iść na skwer i skamleć hujowe ssri słabe jak barszcz przynajmniej dla mnie :) tylko paro na jakieś imao i snri mam wyjebane to nie dla mnie po prostu ;)
  • 179 / 3 / 0
czy do selegiliny warto coś dodać z antydepresantów?
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Newsy
CBD znacznie obniża głód alkoholu – pierwsze badanie kliniczne ICONIC

Alkoholowy zespół uzależnienia (AUD) jest powszechny, a skutecznych leków wciąż brakuje. Kannabidiol (CBD) zapowiadał się na obiecującego kandydata w modelach zwierzęcych – niniejsze randomizowane badanie ICONIC dostarcza pierwszych dowodów klinicznych u ludzi z AUD.

Legalizacja marihuany ogranicza problematyczne używanie i poprawia kondycję psychiczną

Badacze analizują, jak legalny dostęp do marihuany wpływa na konsumpcję i zdrowie psychiczne uczestników. W pierwszej akademickiej publikacji zespół badawczy przedstawił bezpośrednie porównanie legalnego i nielegalnego pozyskiwania tej substancji. Badanie rozpoczęto w styczniu 2023 r. jako wspólne przedsięwzięcie Departamentu Uzależnień w Bazylei, Uniwersytetu w Bazylei, Uniwersyteckiej Kliniki Psychiatrycznej w Bazylei (UPK) oraz Służb Psychiatrycznych Aargau.

policjanci zabezpieczyli ponad 100 kg kokainy ukrytej w naczepie ciężarówki

Policjanci z Wałcza przejęli ponad 100 kilogramów narkotyków. Nielegalny towar przemycany był w ładunku, w którym były części samochodowe. W związku ze sprawą zatrzymane zostały dwie osoby. Są już po zarzutach i może grozić im nawet 20 lat pozbawienia wolności.