Leki stosowane w leczeniu zaburzeń psychicznych.
Zobacz też: Wikipedia
ODPOWIEDZ
  • 391 / 152 / 0
@kropka855 lek do odstawki. Przynajmniej mój magik w takich sytuacjach od razu każe odstawić lek.
  • 5073 / 869 / 0
A nie mozna tego skontrowac ? Dostinex, bromargon . Ogolnie lek obniżający prolke ?
Duze dawki witaminy B6 takze regulują prolaktyne
Jak sa jakies skutki uboczne, a lek dziala to bym walczyl z nimi a nie zaraz odstawka
Tak tylko rzucam wolna mysl
Skonsultuj to z lekarzem . Ale wg mnie wielu wg schematow jedzie i moga o tym nie wiedziec
Endokrynolog sie klania 🧎
The beautiful thing about DMT is that it makes no sense at all, but everything makes sense at the same time!
The methapor of Life

ledzeppelin2@safe-mail.net
  • 391 / 152 / 0
@ledzeppelin2 akurat w przypadku tego leku podwyższona prolaktyna, zwłaszcza na niskich dawkach, to jest norma. Z zasady nie robi się takiego czegoś, że włącza się lek na skutki uboczne innego leku, bo to się wtedy robi trochę błędne koło i niepotrzebna kaskada leków. Wiem, że wielu lekarzy się nie przejmuje i dają po prostu bromokryptynę, ale to nie jest rozwiązanie, bo ok, pobierze delikwent bromokryptynę, prl spadnie, ale jak nadal będzie brał lek ją wywołujący to nie trzeba będzie długo czekać na ponowny wzrost prl. I tak można latami. A przedłużająca się hiperprolaktynemia też będzie miała swoje konsekwencje.
  • 146 / 21 / 0
Tylko że szkoda mi odstawić bo bardzo mi pomaga.
  • 247 / 52 / 0
To nie odstawiaj jak ci pomaga ! Nie patrz na innych każdy ma inna osobowość !
and its going to suck.
It's not going to be fun.
  • 53 / 7 / 0
To ja też się podzielę swoimi spostrzeżeniami. Moim zdaniem to świetny lek, w niskich dawkach (50-100) może nie daje u mnie jakiegoś napędu ale zdecydowanie podnosi nastrój i znosi natrętne myśli. Niestety po kilku miesiącach wywala u mnie Prolaktynę co mam wrażenie wprowadza mnie w okres depresji. Jak odstawiam to po jakimś czasie wracam do normy. Aktualnie stosuje z tego powodu doraźnie.
  • 391 / 152 / 0
@Ricardop tak, hiperprolaktynemia wpłynie na samopoczucie i przed tą polekową hiperprolaktynemią ostrzegają nawet endokrynolodzy, bo to już nawet nie chodzi o objawy w stylu mlekotok, tylko o to, że długotrwała hiperprolaktynemia w końcu spowoduje powiększenie przysadki, która może zacząć uciskać na nerwy wzrokowe i pojawią się zaburzenia widzenia (np. plamy w polu widzenia).
A jak na takim etapie delikwent trafia do endokrynologa to sorry, ale nawet najlepszy endokrynolog świata nie naprawi tego ot tak. Będzie to długa i ciężka robota bez gwarancji, że zaburzenia widzenia się cofną.
  • 998 / 269 / 0
02 lutego 2025PolskiLen pisze:
To nie odstawiaj jak ci pomaga ! Nie patrz na innych każdy ma inna osobowość !
Podpisuję się pod tym obiema rękami.

@kropka855

Najważniejsze jest Twoje zdrowie psychiczne, jeśli Twój zdań zdrowia wymaga amisulprydu - to go bierz!

Niestety na forach ćpunskich (nie tylko tutaj) panuje przekonanie, że leki to "poprawianie sobie nastroju". Ci ludzie nigdy nie chorowali na depresję itp. i brakuje im empatii, żeby zrozumieć, jak taka osoba bez leków się męczy i cierpi!

Depresja to jest śmierć na żywca w mojej opinii i zaryzykowanie niskiego procenta skutków ubocznych jest warte tego, żeby czuć się po prostu NORMALNIE (a nie podnosić nastrój, co wiąże się zwykle z narkotykami).
Uwaga! Użytkownik GermanskiOprawca jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 146 / 21 / 0
A co z wysoką prolaktyną?
  • 998 / 269 / 0
@kropka855

Idź do endokrynologa i Ci zbije.
Uwaga! Użytkownik GermanskiOprawca jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Po debacie prezydenckiej wzrosło zainteresowanie woreczkami nikotynowymi

Debata prezydencka 23 maja br. pokazała, że Polacy nie wiedzą, czym są saszetki nikotynowe oraz snusy, a także czym się różnią. Sztab wyborczy Karola Nawrockiego podał, że kandydat na prezydenta podczas debaty przyjął snus. Sam Karol Nawrocki sprostował, że była to saszetka nikotynowa. Tymczasem różnica między oboma produktami jest ogromna. Snus zawiera tytoń, którego nie ma w saszetce, a jego sprzedaż w UE – z wyjątkiem Szwecji – jest zabroniona.

18-letni diler zakopał narkotyki w lesie. Po zatrzymaniu grzecznie zaprowadził tam policjantów

Za posiadanie i udzielanie narkotyków odpowie 18-latek zatrzymany przez lipskich kryminalnych. Policjanci zabezpieczyli środki odurzające oraz wagi, a część narkotyków podejrzany ukrywał w słoiku zakopanym w ziemi. Młodemu mężczyźnie grozi kara nawet do 10 lat więzienia.

Hiszpania: obowiązkowe testy na alkohol i narkotyki dla kierowców zawodowych?

Hiszpańska scena polityczna podzieliła się wokół nowej propozycji Partii Ludowej (Partido Popular), która chce wprowadzenia obowiązkowych corocznych testów na obecność alkoholu i narkotyków dla kierowców zawodowych. Projekt ustawy zmieniający hiszpańskie prawo o ruchu drogowym, zgłoszony kilka tygodni temu, trafił już pod obrady Kongresu Deputowanych, wywołując ostry spór między rządem a opozycją.