Dział, w którym omawiane są konkretne kondycje, oraz ich wpływ na i współzależności z efektami środków psychoaktywnych.
ODPOWIEDZ
  • 159 / 27 / 0
@LeszekSmieszek nie chodzi tutaj jednak po prostu o „przewrażliwienie” czy lęk społeczny. W psychozie jest to coś głębszego, bardziej fundamentalnego – poczucie, że inni dosłownie wnikają w jego/jej wewnętrzny świat, „wiedzą coś” o jego/jej myślach lub uczuciach. Wiąże się to z zaburzeniem "ipseity" czyli bazowego poczucia bycia sobą. Wrażenie bycia obgadywanym wynika więc z tego, że własne myśli przestają być odczuwane jako całkowicie osobiste i własne. Myśli i uczucia są postrzegane jako coś potencjalnie dostępnego innym, gdyż symboliczne granice tego, co „moje”, ulegają poważnemu zakłóceniu. Zatem zwykła rozmowa innych osób w otoczeniu jest interpretowana jako rozmowa o nim/niej samym – ponieważ dla takiej osoby nie istnieje już pewna symboliczna granica oddzielająca jej od reszty świata.
  • 1124 / 313 / 2
@Hanalena cudowne i merytoryczne sprowadzenie na ziemię chłopa co dostał zbyt dużo poklasku (bez obrazy Tymek, ale troszku Ci odegotopiło). Propsuję. Sam nie raz w życiu miałem psychozy i mimo zjedzenia ch*j wie ilu psychodelików, z resztą całą przygodę z dragami zaczęła się od DMT z SilkRoad [*], tak spróbowałem DMT jeszcze przed inicjacją alkoholową XD to było mi w ch*j trudno określić czy to co widzę/słyszę to rzeczywistość czy nie i musiałem się pytać mimo wszystko innych, ale u mnie miało to bardziej śmieszny charakter, koniec końców jak zacząłem słyszeć jebane wiosenne ptaki 24h/7 napierdalące mi prosto w ucho to już się chciałem zajebać xD
Wspomóż edycję narkopedii - https://narkopedia.org/
"Narkotyki to syf i mega biznes czaisz? ktoś żyje z Ciebie i Twoich ziomali"
  • 7 / 1 / 0
Ja tak mam od paru lat. Jak się naćpam to nie lubię wychodzić między ludzi których nie znam bo mam wrażenie że wszyscy się na mnie patrzą więc bez okularów ani rusz xd Tak samo jak ludzie rozmawiają między sobą i po prostu na mnie spojrzą mam paranoje że rozmawiają o mnie i mnie obgadują. Mi na to pomagało tylko benzo.
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Newsy
Belgia: Rozbito gang przemytników kokainy

Policja rozbiła dużą grupę kokainową działającą w Belgii. Przemytnicy przywozili narkotyki z Ghany i Dominikany przez lotnisko w Brukseli. Następnie, przez port w Antwerpii, narkotyki były wysyłane za granicę. Niektórzy podejrzani spotykali się regularnie w barze shisha w Vilvoorde (Brabancja Flamandzka), aby omawiać swoje interesy.

Alkohol miał swój udział w powstaniu złożonych hierarchicznych społeczeństw

Alkohol towarzyszy nam od tysiącleci. Używały go wszystkie wielkie cywilizacje. Znali go Majowie, Egipcjanie, Babilończycy, Grecy, Chińczycy czy Inkowie. Odgrywał ważną rolę w ceremoniach religijnych, wciąż jest ważnym elementem spotkań towarzyskich. Był środkiem płatniczym, służył wzmacnianiu i podkreślaniu pozycji społecznej. W najstarszym znanym eposie literackim „Eposie o Gilgameszu” jednym z etapów ucywilizowania Enkidu – który symbolizuje tam dziką naturę, niewinoość i wolność – jest wypicie przezeń piwa.

Trzech mężczyzn oskarżonych o przemyt kokainy promem Norræna

Trzej mężczyźni w wieku 60–70 lat zostali oskarżeni o próbę przemytu ponad trzech kilogramów kokainy z Hiszpanii do Islandii promem Norræna. Grozi im do 12 lat więzienia.