Dział poświęcony zapytaniom użytkowników wobec ich spraw bieżących.
ODPOWIEDZ
  • 2 / / 0
Witam
mam dosc nietypowy przypadek gdyz po 2 letniej batalii udalo sie uzyskac art.71 ust.3 z ustawy o przeciwdzialaniu narkomanii w wyroku 2,5roku pozbawienia wolnosci z tym art,71.3 upn, lecz nie do konca rozumiem jak nalezy wykonac to orzeczenie, a nadto sad rowniez chyba nie do konca wie jak to wykonywac w praktyce tj. oczekiwanie w kolecje, forma terapii w danym osrodku itd

Gdy uzyskalem art.71.3 sad przekazal wykonanie orzeczenia sadowi wykonawczemu i tu sie zaczelo... pierw sad wykonawczy wybieral miejsce i w postanowieniu nr1 wybor padl na szpital psychiatryczny gdzie nie prowadzono leczenia uzaleznien i tu zazalenie z mojej strony i prosba o najwiekszy osrodek w wojewodztwie gdzie jest dlugoterminowe leczenie bodajze rok czasu.
Postanowienie nr2 bylo na szpital psychiatryczny w gdansku gdzie rowniez brak dlugoterminowego leczenia uzaleznien i ponowne zazalenie i prosba o placowke w dlugoterminowym osrodku w Wandzinie.
Postanowienie nr3 bylo juz na OTU Wandzin gdzie nie chciano mnie przyjac ze wzgledu na zbyt dlugi okres abstynencji (ponad 2lata) ale tlumaczenie ze to abstynencja wymuszona w wiezieniu nic nie dalo a nawet jak powiedzialem ze sad wyznaczyl to miejsce w postanowieniu, ale uslyszalem "a co mnie obchodzi co sad postanowil, my pana nie przyjmiemy".
Wyjasniajac to w liscie do sadu dostalem odpowiedz ze postanowienie jest zamiast skierowania itd i po co mi skierowania a w rzeczywistosci sa potrzebne co jest absurdalne, wiec w panice wyszukalem osrodek w ktorym maja wolne miejsce zalatwilem skierowanie i napisalem list do sadu piszac "boje sie ze zostanie mi odebrane leczenie wiec jade do osrodka wybranego przez siebie w ktorym byly wolne miejsca a dzwonilem do wielu placowek i tam bylyl wolne miejsca".
Bedac 2tygodnie w osrodku przyszedl list z postanowieniem nr4 iz sad wybiera osrodek ten do ktorego przyjechalem. Niestety wszystko by bylo ok gdyby nie to ze moja decyzja byla wtedy spowodowana pospiechem, a osrodek nie posiadal w ofercie terapii gdyz byl to hostel postrehabilitacyjny dla osob ktore terapie w osrodkach ukonczyly a nastepnie takie placowki jak ten hostel pomagaja im sie ponownie zaadoptowac do spoleczenstwa pomagajac znalezc prace itd... Kierowniczka na wzglad leczenia przeniosla mnie do prawdziwego osrodka terapii uzaleznien na zasadzie wymiany mowiac ze napisze do sadu ze wzgledow terapeutycznych gdyz u nich nie ma psychoterapii i psychoedukacji.
Przeniesli mnie po miesiacu i tam poznalem co to terapia ktora ukonczylem po 2msc chcac przejsc na dlugoterminowe lecz zabraklo wolnych miejsc. Terapeuta zalecil powtorzenie krotkoterminowego i tak uczynilem w innym osrodku. Po ukonczeniu kolejnego sad postanawia odebrac mi leczenie gdyz nie wrocilem do placowki w postanowieniu nr4 gdzie nie bylo terapii...

Nigdzie nie bylo napisane ze powinienem tam wrocic i sad rowniez takiej informacji mi nie udzielil zatem czy to moj blad ze nie wrocilem do hostelu gdzie nie bylo terapii aby przesiedziec wyrok? Dlaczego Sad nie widzial problemu ze wczesniej z krotkoterminowego leczenia wyszedlem i po ponad miesiacu znalazlem kolejny krotkoterminowy osrodek i juz wtedy mozna bylo wyslac list ze jest zgoda abym dokonczyl ale po zakonczeniu mam wrocic do hostelu... Kierowalem sie dobrem swojego leczenia, stosujac sie do zalecen prowadzacych terapeutow bedac przekonany o slusznosci wyborow placowek na wlasna reke i dobrej drodze ku trzezwosci.

Jak nalezy wykonac orzeczenie z art.71 ust 3?
Byc moze ktos ma doswiadczenie badz wiedze?
Sad posatnowil ze odbierze mi mozliwosc leczenia gdyz rzekomo uchylam sie przed leczeniem...
Sytuacja jest absurdalna i prosze o pomoc gdyz nieprawda jest ze uchylam sie skoro ukonczylem kolejny osrodek w czerwcu gdy sad okregowy zla slawa owiany wydzial penitencjarny z gdanska zrobil niejawne posiedzenie podtrzymujac stanowisko rejonowego sadu bez mozliwosci wyjasnien z mojej strony.
Byc moze sad nie ma wiedzy ile trwa aby dostac sie na dlugoterminowe leczenie a kolejki oczekujacych czesto trwaja nawet rok, a w okresie zimowym sa przepelnienia ze wzgledu na osoby bezdomne badz obcokrajowcow, ale w tym przepisie nie ma nic o tym a to bezprawne i niesprawiedliwe odebranie mozliwosci leczenia jest szokujace nawet jak na polske...
  • 2 / / 0
Otrzymanie art. 71 ust. 3 ustawy o przeciwdziałaniu narkomanii w wyroku oznacza, że sąd zastosował środki zabezpieczające w formie leczenia odwykowego. Aby zrozumieć, jak wykonać to orzeczenie, warto postępować zgodnie z poniższymi krokami:

Konsultacja z prawnikiem: Skontaktuj się z prawnikiem, który pomoże zinterpretować wyrok i zrozumieć jego konsekwencje cookie clicker 2

Współpraca z kuratorem sądowym: Skontaktuj się z kuratorem, który będzie nadzorował wykonanie wyroku. On/ona pomoże ustalić szczegóły dotyczące terapii i leczenia.

Wybór ośrodka terapeutycznego: Zgodnie z wyrokiem, może być konieczne wybranie odpowiedniego ośrodka terapeutycznego. Kurator może pomóc w tym procesie.

Ustalanie harmonogramu terapii: Ustal z kuratorem i ośrodkiem, kiedy i jak często będziesz uczestniczył w sesjach terapeutycznych.

Przestrzeganie warunków wyroku: Regularnie uczestnicz w terapii i stosuj się do wszystkich zaleceń i wymagań stawianych przez sąd oraz kuratora.

Monitorowanie postępów: Regularnie raportuj swoje postępy kuratorowi sądowemu, aby upewnić się, że wyrok jest wykonywany zgodnie z przepisami.

chatgpt... /surv
  • 2 / / 0
Dziekuje za odpowiedz...

niestety w praktyce nie wyglada to tak kolorowo o czym przekonalem sie na wlasnej skorze...
otoz w rzeczywistosci nie ma kuratora przy orzeczeniu art. 71 ust. 3 upn i jedyna przestrzen dla niego widze w art 71 ust 1 upn... w moim wypadku nie bylo nawet mowy o kuratorze stad dziwi mnie skad nagle on sie u Ciebie pojawil i wnioskuje ze chodzilo Tobie o art 71ust 1 a nie 3...
Mecenas oczywiscie jest i rowniez wydaje sie ze wszystko bylo robione prawidlowo zatem czy zyjemy w panstwie bezprawia? ze sad stwierdzi sobie uchyla sie przed leczeniem mimo ze ukonczyl juz w tym momencie 2 terapie krotkoterminowe i wlasnie jest w trakcie trzeciej ktora rowniez ukonczylem.
Biegly sadowy specjalista terapii uzaleznien twierdzi ze nie ma znaczenia w jakim osrodku wykonuje orzeczenie i moga to byc prywatne placowki ktore sa lepsze niz te na nfz...

Ustalanie harmonogramu to rowniez jakis blad zwiazany a art71ust1 gdyz ust.3 mowi o placowkach stacjonarnych wiec ambulatoryjne poradnie odpadaja...

Stosowalem sie do regulaminu i ukonczylem osrodki bez wiekszych trudnosci...

Raportowalem sedzinie w listach postepy w leczeniu... poinformowalem rowniez o kolejkach w okresie zimowym przez co nie moglem sie dostac wczesniej i czekalem w kolejce osob oczekujacych w grudniu na czerwiec... Dzwonilem do tylu roznych osrodkow ze gubilem sie w tym i nie powinno to byc na moich barkach i obwinia sie mnie...
Argument Sadu jest kompletnie oderwany od rzeczywistosci co pokazuja nieudolne proby wyboru osrodka przez Sad w styczniu-marca 2023r, a czepiaja sie mnie ze nie moglem dostac sie od reki...
zawinil rowniez system gdzie majac samo orzecznictwo art.71ust3 powinienem byc przyjmowany bez skierowania, a w rzeczywistosci wymagano ode mnie skierowania od lekarza.

Czy moge tu wrzucac zdjecia postanowiem i ogolnie akt? aby pozostal slad tej niedorzecznej, absurdalnej i oburzajacej sytuacji gdzie wmawia sie brednie mowiac ze to praworzadnosc w tym kraju...

Prosze o porady gdzie z tym uderzyc poniewaz z checia naglosnie sprawe aby innym nie odbierano paru lat zycia wysylajac do wiezienia i odbierajac szanse na leczenie wlasciwie przez jakies nieporozumienie.
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Profesor znów za kratami. Spec od narkotyków zwany także Chemikiem zatrzymany w Skarżysku

Na pięć lat trafi za kraty 73-letni mężczyzna w półświatku znany niegdyś jako Chemik lub Profesor czyli człowiek wielokrotnie notowany za przestępstwa narkotykowe, między innymi za wyprodukowanie na początku lat 2000 w laboratorium w Bliżynie dziesiątek tysięcy tabletek ecstasy.

Przełomowe zmiany w holenderskiej polityce narkotykowej. Legalna marihuana tylko w 10 miastach

Holandia, kraj słynący z liberalnego podejścia do marihuany, wprowadza rewolucyjne zmiany w swoim systemie regulacyjnym. Od kwietnia 2025 roku tylko w 10 wybranych miastach holenderskie coffeeshopy będą mogły oferować swoim klientom wyłącznie marihuanę pochodzącą od licencjonowanych producentów. Ta fundamentalna zmiana stanowi część szeroko zakrojonego eksperymentu, który ma przetestować możliwości stworzenia w pełni legalnego łańcucha produkcji i dystrybucji konopi.

Doniósł na „kolegę”, bo wyczuł w szatni marihuanę

Niecodzienne zgłoszenie wpłynęło do policji 2 kwietnia 2025 roku. O godzinie 15:35 funkcjonariusze konstantynowskiej „patrolówki” zostali wezwani do jednej z firm działających na terenie miasta. Powód? Pracownik administracji wyczuł podejrzany zapach marihuany, wydobywający się z jednej z pracowniczych szafek.