Więcej informacji: Modulatory GABA w Narkopedii [H]yperreala
https://pl.wikipedia.org/wiki/Akamprozat
Zaskakujące, że nie znalazłem tematu o tej substancji na hajpie. Stąd zakładam dla formalności. :) Akamprozat jest pochodną tauryny o niewyjaśnionym dotychczas sciśle wpływie na układ GABA. Przyjmuje się, że moduluje on GABA A, lecz w sposób odmienny od np. benzodiazepin, nie wywołując typowego dla nich przyjemnego "relaksu". Jest antagonistą NMDA, hamuje działanie glutaminianu. Stąd może wywierać neuroprotekcyjny wpływ po odstawieniu alkoholu. Nie wydaje się jednak lekiem nadającym się do samego detoksu, a do podtrzymania abstynencji po odtruciu w połączeniu z terapią psychospołeczną uzależnienia od alkoholu. Tutaj link do przeglądu badań:
https://link.springer.com/article/10.10 ... 015-0423-9
Powiadacie, że dobra sprawa uświęca nawet hejting?? A ja Wam mówię: dobry hejting uświęca każdą sprawę.
Czy jest sens równolegle przy baklofenie stosować Akamprozat (Campral) w celu utrzymania tolerki na właściwym poziomie? Czy też działa to jakoś inaczej?
Nie chcę robić przerw od baklofenu, bo on wraz z innymi psychotropami służy mi dobrze na główkę.
Czy Akamprozat, ale pytam też i przy okazji o baklofen, szkodzą w jakiś sposób na organy wewnętrzne? Jeśli tak, to na które i jak bardzo? Często jem na czczo.
@BladziuchnyStrach (mój najlepszy kumplu ;-)), @Cooba83 , ?
Dam plusiki :D
31 lipca 2020serotoninowy pisze: Nic ciekawego jak dla mnie,nie czuc w ogóle ze dziala na gaba. Bardziej bym powiedział że to działanie na NMDA mi przeszkadzało. Strasznie pamięć po tym szwankowala.
oznaczę speca w temacie @BladziuchnyStrach, który się na tym zna i może coś powiedzieć.
skrzynkaprzodownik@protonmail.com
with regards, przodownik
Wykazano, że akamprozat zwiększa stężenie serotoniny w mózgu i krwi, i nasila neuronalny wychwyt GABA w hipokampie i wzgórzu.
A tauryna zmniejsza ilosc serotoniny.
https://hyperreal.info/talk/viewtopic.php?t=77897&start=700
Mile widziane krótkie uzasadnienie.
Niemcy w obliczu "fentanylowej fali". Eksperci biją na alarm.
„Wokół marihuany medycznej wciąż jest wiele stereotypów, a największą bolączką jest dezinformacja”
Nowe Światło na Marihuanę: Badania potwierdzają jej rolę w walce z uzależnieniami.
CBŚP i NCA w walce z syntetycznymi opioidami – współpraca w ramach EMPACT
W Birmingham odbyło się kluczowe spotkanie platformy EMPACT NPS/Narkotyki Syntetyczne, które zgromadziło przedstawicieli CBŚP, brytyjskiej NCA i innych kluczowych partnerów. W jego trakcie omówiono strategie zwalczania zagrożeń związanych z syntetycznymi opioidami, a współpraca przyniosła wymierne rezultaty.
Zapalił skręta na poczekalni Komendy Policji. Skończył w areszcie
Szczycieńscy policjanci zatrzymali mieszkańca Szczytna, który przyszedł do komendy, żeby wyjaśnić wątpliwości związane ze wcześniejszą interwencją z jego udziałem. Czekając na funkcjonariuszy w poczekalni wyciągnął i podpalił skręta, co nie uszło uwadze policjantów.
Oferował w sieci muchomory czerwone. Odwiedzili go policjanci i inspektorzy sanepidu
Oferował w sieci suszone kapelusze muchomora czerwonego, a także nalewki i ekstrakty z innych roślin. Odwiedzili go policjanci i inspektorzy sanepidu. - Każda forma wykorzystania muchomora czerwonego w tej chwili jest już nielegalna - informuje dr Paweł Grzesiowski, Główny Inspektor Sanitarny.