Zdrowa żywność - wątek edukacyjno - motywacyjny

Moderatorzy: Knajpa, Zdrowie

Posty: 106 Strona 8 z 11
Rejestracja: 2017
  • 4416 / 517 / 0


14 marca 2019mj2086 pisze:
do tego miód i olej kokosowy jako spoiwo
Orobka termiczna miodu wypierdala enzymy a to one sa najwiekszym skarbem miodu.
Olej kokosowy to glownie nnkt.
Rejestracja: 2016
  • 349 / 39 / 0


14 marca 2019Stteetart pisze:

Obrobka termiczna miodu wypierdala enzymy a to one sa najwiekszym skarbem miodu.
Olej kokosowy to glownie nnkt.
wiem wiem, ale miodu to tam była 1 łyżka dla smaku, jak chcę miód zdrowotnie wykorzystać to wtedy piję z cytryna i imbirem zalany letnią wodą

no a poza tym można też użyć jajka, oliwy, ogólnie wszystkiego co zadziała jak klej trzymający to wszystko do kupy

w ogóle fajna zajawka takie chleby, następny planuję na migdałach i słoneczniku, dorzucę też jakieś suszone owoce

Przez cztery lata gotowałem DMT w mojej kuchni

Piąty raz z rzędu potrząsnął, po kolei, 32 słoikami, z których każdy wypełniony był skrystalizowanym DMT, wodą i eterem naftowym. Metr obok na kuchence skwierczało pojedyncze jajko. Kiedy obiema rękami mieszał zawartość jednego ze szklanych słojów, opary gazu uciekły spod pokrywy. Willem zamierzał zrobić 25 gramów DMT o wartości 2250 EUR w trakcie jednej sesji...

Uczniowie protestują przeciwko legalizacji marihuany

Zaalarmowani ruchem na rzecz zalegalizowania rekreacyjnego użycia marihuany w stanie Illinois, uczniowie szkół średnich, przedstawiciele organów ścigania i ustawodawcy zebrali się w Springfield, aby wyrazić swój protest w tej kwestii.

TMq

Rejestracja: 2006
  • 221 / 24 / 0


14 marca 2019stivler pisze:
Błonnik jest pokarmem dla twoich dobrych bakterii. Jeśli chcesz dbać o mikroflorę jelitową, musisz go codziennie dostarczać swojemu organizmowi. I to najlepiej z różnych źródeł, bo różne bakterie mają różne upodobania.
Też nie jest tak do końca, ponieważ ta cała flora bakteryjna przystosowuje się do jadłospisu. Jeśli flora nie jest przystosowana do danych produktów kończy się sraczką usuwając ją robiąc miejsce na odpowiednią np u większości wystarczy przepić ogórki kiszone czy kotlety mielone mlekiem i jest taki efekt, ale po paru dniach jak będzie się tak robiło rewolucje trawienne ustąpią, ponieważ w kichach osiądą odpowiednie bakterie.

Z błonnikiem nie jest tak kolorowo. Pamiętam jak kiedyś ćwiczyłem i wiecznie masa, opierałem się przez pewien okres czasu na pełnoziarnistych produktach głównie pieczywie, makaronie, do tego ryż brązowy. Jak prosto się domyśleć szły z tego spore ilości, efektem był wzdęty brzuch do tego jego bóle, przy łamaniu się czułem jakbym rodził. Po rozmowie z dietetykiem powiedział mi tak w skrócie że po takich ilościach błonnika ze zboża co spożywam to normalne. Wywaliłem wszystko pełnoziarniste przesiadając się na te "niezdrowe" i wszystko wróciło do normy. Możecie wierzyć lub nie, ale przez ten błonnik miałem konkretnie wzdęty brzuch- pare cm w pasie więcej. Jeszcze mi mówił coś w stylu że błonnik zbożowy tylko w ograniczonych ilościach, bo to wcale zdrowe nie jest, dużo lepszy z owoców i warzyw- nie zagłębiałem się specjalnie w temat.
Rejestracja: 2017
  • 4416 / 517 / 0


Jeszcze raz- blonnik zapycha kichy (doslownie). Do blonnika trzeba duzo pic i ogolnie dbac o to co jemy bo dskonczy sie wzdeciami, zaparciami itp.
Jest jeszcze jeden duzy problem- blonnik drazni mechanicznie, dziala jak wycior w rurce.
Przy jakichkolwiek schorzeniach, duze ilosci blonnika sa niewskazane.
Rejestracja: 2016
  • 349 / 39 / 0


Jasne, że we wszystkim trzeba zachować umiar, ale nikt mi nie wmówi, że buła na spulchniaczach za 2 złote z tesco jest zdrowsza niz chleb z ziaren własnej roboty. Oczywiście nie chodzi o wpieprzanie bochenka dziennie i do tego jeszcze ryzu i makaronu, ale zbilansowaną dietę z mięsem, rybami, owocami i warzywami.
Rejestracja: 2010
Użytkownik zbanowany
  • 3809 / 418 / 11


Czasem siedzę do pozna w nocy, i dopada mnie mały głód.
Biorę wtedy garść orzechów włoskich, zjadam je i mogę iść spać spokojnie.
Rejestracja: 2018
  • 312 / 61 / 0


Dla niektórych osób „buła ze spulchniaczami” może się okazać... no, może nie zdrowsza, ale w sumie nieszkodliwa, podczas gdy „chleb z ziaren domowej roboty” może mocno podrażnić jelita. Jeżeli zjadacie całe ziarna i sracie całymi ziarnami, to nieważne, ile minerałów i witamin one zawierały, nie macie szans ich przyswoić.
To, co dla kogoś jest dobre a co mu szkodzi zależy od konkretnej osoby, od jej stanu zdrowia i indywidualnych potrzeb. Nie mówię, że jedzenie chleba z ziaren zlepionych miodem i olejem kokosowym jest „złe”, ale uważam, że po prostu nnie jest prawdą jakby coś takiego było zawsze i dla każdego jest lepsze od zwykłego białego pieczywa. Ono nie jest zbyt wartościowe, ale też nie ma w nim nic szczególnie szkodliwego. To śmieszne, gdy użytkownicy hypka kupujący uliczne narkotyki lub RC robią problem ze „spulchniaczy w pieczywie” (nie wiadomo jaki spulchniacz im się konkretnie nie podoba i w jaki sposób niby szkodzi).

No i niezależnie od tego, jakie „zdrowe” coś jest, zdrowa dieta powinna być przede wszystkim UROZMAICONA. Jeżeli ktoś koncentruje się na eliminowaniu wszystkiego co uznał za „niezdrowe”, i opiera swoją dietę na paru rzeczach które uznał za „superfoods”, to to nie będzie zdrowa dieta. A po lekturze tego wątku można dojść do wniosku, że nie da się zrobić „zdrowych” zakupów w najbliższym sklepie. Że potrzebny jest olej kokosowy, spirulina czy inne drogie wynalazki. A jeżeli już robić „zdrowe” zakupy w Biedronce, to nakupić orzechów (włoskich, włoskie „najzdrowsze”, urozmaicenie diety srał pies, jedzmy w kółko to samo, to, co „najzdrowsze”), jabłek, czy jakie tam konkretnie owoce są „najzdrowsze”, ale trzeba je sobie obrzydzić tym, że „na pewno były pryskane”. I następnym razem ze skruchą podreptać do sklepu ze „zdrową żywnością”.

Ten wątek ani nie motywuje, ani nie edukuje. Raczej można odnieść wrażenie, że zdrowe żywienie jest możliwe tylko dla nielicznych.
Rejestracja: 2017
  • 278 / 19 / 0


znasz taką czynność jak: gryzienie?
Rejestracja: 2011
  • 5664 / 439 / 0


Dzisiaj mama zaserwowała mi soczewice.Zawiera dużo wartości odżywczych.Na dodatek jest bardzo smaczna. :mniam:
Rejestracja: 2017
  • 4416 / 517 / 0


To bedziesz wydalac ogryzione nasiona czy inne wysokoblonnikowe produkty.
15 marca 2019Survivor pisze:
To śmieszne, gdy użytkownicy hypka kupujący uliczne narkotyki lub RC robią problem ze „spulchniaczy w pieczywie” (nie wiadomo jaki spulchniacz im się konkretnie nie podoba i w jaki sposób niby szkodzi).
To samo sie tyczy nabialu.

Co do produktow bio- jeszcze wieksze gowno niz to co normalnie lezy na półkach.
15 marca 2019UJebany pisze:
soczewice
Bede rzygać
Posty: 106 Strona 8 z 11
Wróć do „Knajpa pod Przychodnią”
Na czacie siedzi 50 uczestników Wejdź na czata

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości