Piwo - produkcja

Alkohol etylowy pod każdą postacią.
Więcej informacji: Etanol w Narkopedii [H]yperreala

Moderator: GABA

Posty: 21 Strona 2 z 3
Rejestracja: 2009
  • 1622 / 301 / 0

Polecam na początek zrobienie piwa imbirowego, ponieważ nie potrzeba słodować jęczmienia, wystarczy kilka cytryn, cukier, imbir i około tygodnia czasu. Jest bardzo smaczne, nie zawsze wychodziło mi tak samo dobre, natomiast kiedy wychodziło to przebijało Gingersa o głowę.
Zachęciła mnie pozytywna opinia o tym piwie i łatwość wykonania. Tym bardziej, że bardzo lubię piwo imbirowe.
Tylko przebywam teraz w małym miasteczku i nigdzie nie ma drożdży piwowarskich.

Jak myślicie winiarskie wysoko alkoholizujące nadadzą się? Czy lepiej już użyć normalnych do pieczenia?

Nie chce żeby piwo miało za dużo alkoholu i stało się jakąś wredną breją.
Rejestracja: 2011
Użytkownik nieaktywny
  • 396 / 11 / 0

kup sobie drozdze do piwa z neta nie sa az takie drogie , pozniej mozesz je zbierac z nad brzeczki do sloika i rozmnazac.


Ja mam swoja 1 warke juz za soba wybralem dry stouta.
Niestety mialem troche za maly gar i piwko wyszlo odrobine za gorzkie , ale ogolnie bylem mega zadowolony w porownaniu z tym co czasem lata w sklepach.

Upaly minely a wór z slodami lezy , jutro sie zabieram za zwyklego lagera , na zime poleci porter .

Antynarkotykowe reality show

Festyny, kolonie i pogadanki – tak wygląda w Polsce profilaktyka antynarkotykowa. Jerzy Afanasjew rozmawia z dr. Agnieszką Pisarską z Zakładu Zdrowia Publicznego Instytutu Psychiatrii i Neurologii w Warszawie.

MZ: Projekt rozporządzenia z zakresu świadczeń opieki psychiatrycznej i leczenia uzależnień

Do konsultacji publicznych przekazano projekt rozporządzenia ministra zdrowia z 30 września br., zmieniający rozporządzenie w sprawie szczegółowych kryteriów wyboru ofert w postępowaniu w sprawie zawarcia umów o udzielanie świadczeń opieki zdrowotnej.
Rejestracja: 2009
  • 1622 / 301 / 0

Oj, jakiś rok się spóźniłeś z tą radą. Zrobiłem to "piwo imbirowe" na drożdżach przeznaczonych do wina.

Dodałem więcej cukru niż w przepisie przez co miało więc alkoholu i było bardziej gazowane. Połączenie imbiru i etanolu dawało mocne działanie rozgrzewające. W sam raz na zimowe wieczory.
Rejestracja: 2010
  • 274 / 3 / 0

Jeśli ktoś ma czas i chęć rozpoczęcia piwowarskiej przygody, to polecam poradniki Kopyra. Dość szczegółowo omawia w nich, co i dlaczego. Jeśli nie, wystarczy jakaś pierwsza lepsza instrukcja znaleziona w necie, np. wiki.piwo.org. Nie polecam warzenia z brewkitów, bo to nic nie daje w kwestii umiejętności warzenia piwa, jest drogie i zawęża style piwa możliwe do uwarzenia do tych, które sobie producent wymyślił. No i nie daje takiej satysfakcji ;)
Rejestracja: 2014
  • 7621 / 952 / 0

Blog Kopyry jest bardzo dobrym źródłem informacji.
Ja właśnie raczę się domowym Wibierem na przemian z Porterem Bałtyckim.
Bardzo dobra robota (żaden brew kit).
Chyba zainteresuję się bliżej tematem. Zrobię swoje idealne piwo, czyli mocno chmielonego (po niemiecku) Schwarzbier'a (wiem wiem, lagery są trudniejsze w warzeniu).
Rejestracja: 2012
  • 149 / 17 / 0

Polecam forum piwo.org i magazyn "Piwowar". Idzie uwarzyć dobrego dolniaka pod warunkiem, że masz jak utrzymać odpowiednią temperaturę czyli lodówka ze sterownikiem (cały rok) lub styropianowa lodówka + wkłady z zamrożonej wody (tylko w zimie). Od razu zainwestuj w chłodnicę bo różnica w jakości jest ogromna. Mnie osobiście warzenie lagerów sprawia więcej frajdy bo zaciera się dekokcyjnie ale co kto lubi :)
Na początek zacznij od pale ale bez chmielenia na zimno bo to jest chyba najmniej skomplikowane.
Rejestracja: 2014
  • 7621 / 952 / 0

^
Jasne - na początek warzy się "górniaki". Podejrzewam, że idealny Schwarzbier jest jednym z trudniejszych przedsięwzięć.
Marzy mi się taki lekko palony (nie za bardzo, bo wtedy to już nie Schwarzbier), gładki (od płatków owsianych) i dobrze nachmielony jakimś Tettnager'em... mniam
Rejestracja: 2009
  • 851 / 62 / 3

Nastawiłem 23 litry Obershlesien Lagera z brewkita (bo najtańszy) już ponad 8 dni mi fermentuje bo nadal wychodzi Co2.

Musiałem zainwestować w:
- brewkita,
- polepszacz do piwa,
- fermentor z rurką i kranikiem,
- kapslownicę,
- glukozę do dosypywania do butelek,
- oxy do odkażania,

Butelki zbierałem po ludziach, kapsle dostałem do kapslownicy. Napiszę co tam dalej będzie bo narazie już się boję że nadal trwa fermentacja ale nie rozleje przecież jak tak Co2 idzie bo butelki rozdupcy,
Rejestracja: 2018
  • 1240 / 207 / 14

Może za wysoka temperatura fermentacji? Lagery są problematyczne do warzenia w domu, bo więcej niż 13 - 14 stopni i już może się wszystko spierdolić. Najłatwiejsze style na początek to nieskomplikowane ale typu dry stout czy APA. Gadałem na PTP z ludźmi z Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych i mówili, że w domu to łatwiej piwo na dzikich drożdżach uwarzyć niż dobrego pilsa. Zwykły lager czy pils nie wybacza błędów niestety.
Rejestracja: 2014
  • 7621 / 952 / 0

Zgadza się - dolna fermentacja jest trudniejsza.
Mój brat zajmował się przez jakiś czas brew kitowaniem i na początku robił jakąś IPA i Witbier'a, a następnie RIS'y. O Lagerach na początek w ogóle nie myślał.
Nawet to dobre było - szczególnie Witbier.
Posty: 21 Strona 2 z 3
Wróć do „Etanol”
Na czacie siedzi 123 uczestników Wejdź na czata

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość