Cytyzyna jest alkaloidem chinolizydynowym, występującym w roślinach z rodziny Leguminosae. Występuje we wszystkich częściach złotokapu zwyczajnego (Laburnum anagyroides), janowca barwierskiego (Genista tinctoria) vel Żarnowca miotlastego
i roślin z rodzaju szczodrzeniec (Cytisus), a także Sophora, Baptisia, Ulex i innych (Marion i Cockburn, 1948; Izaddoost i Harris, 1976). Na skalę przemysłową otrzymywana jest z nasion (zawartość 1–3%), niekiedy z liści (0,3%) i kwiatów (0,2%) złotokapu zwyczajnego. Złotokap zwyczajny – „złoty deszcz” (Laburnum anagyroides, syn.: L. vulgarae, Cytisus laburnum) to krzew lub małe drzewo z rodziny bobowatych (Fabaceae), występujące w środkowej i południowej Europie; w Polsce sadzony jako krzew ozdobny. Jako surowiec roślinny złotokap zawiera: alkaloidy chinolizydynowe (do 3%), głównie cytyzynę (95% frakcji alkaloidowej), N-metylocytyzynę, epi-baptifolinę, alkaloidy pirolizydynowe (laburninę i laburnaminę) oraz lektyny. Skład frakcji alkaloidowej w liściach i kwiatach złotokapu jest zbliżony. Wyciągi z nasion złotokapu stosowano dawniej w lecznictwie ludowym jako środek przeczyszczający, wymiotny i przeciwastmatyczny, natomiast zewnętrznie złotokap stosowano w leczeniu nerwobólów. Amerykańscy Indianie stosowali ją jako halucynogen w rytuałach i praktykach magicznych. W czasie II wojny światowej w Niemczech była z kolei substytutem tytoniu.
Czysta cytyzyna (C11H14ON2; nazwa chemiczna: (1R-cis)-1,2,3,4,5,6-hexahydro-1,5-metano- 8h-pyridol[1,2a][1,5]diazocin-8-on) jest białym lub jasnożółtawym, krystalicznym proszkiem, bez zapachu, o kwaśnym smaku. Charakteryzuje się dobrą rozpuszczalnością w wodzie, chloroformie, alkoholu i acetonie, słabo rozpuszcza się w benzenie, jest praktycznie nierozpuszczalna w eterze i benzynie. Masa molowa cytyzyny wynosi 190.25 (C-69,45%; H-7,42%; N-14.72%; O-8,41%). Temperatura rozpuszczania wynosi 152–153°C, a temperatura wrzenia 218°C (Penchev i wsp., 2002). Cytyzyna w roztworach
wykazuje właściwości słabej zasady (pKa = 7,92; Barlow i McLeod, 1969). Chociaż cytyzyna była wyizolowana już w połowie XIX wieku przez Hussemanna i Marme, jej strukturę chemiczną określono dopiero w latach trzydziestych XX wieku (Ingi Patel, 1936). Przypomina ona strukturę chemiczną nikotyny (Zachowski, 1938; Kier, 1968; Barlow i Johnson, 1989).
Jak ktoś ma choć trochę rozumu to będzie wiedział jak w prosty sposób zrobić ekstrakt Janowiec barwierski dostępny z Herbapolu , pytać w dobrych sklepach zielarskich. Z ilością nie przesadzać
Spożycie większych dawek, np. nasion czy kwiatów złotokapu powoduje objawy zatrucia takie jak: ślinotok, drgawki, zaburzenia oddychania. Powoduje także miejscowe podrażnienia śluzówki układu pokarmowego, pieczenie w jamie ustnej i gardle, wymioty.
Pozdrowienia
Bartosz
złotokap stosowano w leczeniu nerwobólów
Amerykańscy Indianie stosowali ją jako halucynogen w rytuałach i praktykach magicznych
środek przeczyszczający
Trzeba będzie iść sprawdzić :)
Ze względu na podobieństwo sposobu działania do nikotyny stosuje się ją w niewielkich ilościach jako substytut nikotyny w leczeniu objawów głodu nikotynowego. Jest sprzedawana w tabletkach po 1,5 mg pod nazwą handlową Tabex.
Od siebie dodam,że jest na receptę,załatwienie tego to żaden problem:),idziemy,mówimy że chcemy rzucić fajki i raz,dwa,mamy receptę,kosztuje około 40pln,jest 100tabletek,już po 2 czuć kopa.Na moje to działa podobnie jak amfa+extasy zajebiście pobudzą układ oddechowy,nie da rady usiedzieć samemu,nie da rady chcę się gadać z innymi ludzmi,fajny środek na imprezę.
[[Podpięte - leiche]]
fireman pisze: Od siebie dodam,że jest na receptę,załatwienie tego to żaden problem:),idziemy,mówimy że chcemy rzucić fajki i raz,dwa,mamy receptę,kosztuje około 40pln,jest 100tabletek,już po 2 czuć kopa.Na moje to działa podobnie jak amfa+extasy zajebiście pobudzą układ oddechowy,nie da rady usiedzieć samemu,nie da rady chcę się gadać z innymi ludzmi,fajny środek na imprezę.
[[Podpięte - leiche]]
Ja posłuchałem znajomych - nie trzeba recepty - w aptece powiedzą, że na receptę, ale w tym samym momencie babka już sięga po kartonik:)
Testowałem Tabex - z imprezowymi właściwościami trudno mi się zgodzić - u mnie występowały takie efekty:
- chujowe uczucie w układzie oddechowym - tak jakby podrażnia, ciężko się oddycha, "ból płuc" i gardła
Co do właściwości terapeutycznych:
- faktycznie - fizycznie mniej chce się palić, a kiedy już zapalimy (bo w terapii zażywamy fajki i Tabex jednocześnie, ograniczając stopniowo fajki) fajka smakuje jak ścierwo - nie mamy ochoty jej kończyć
- psychicznie natomiast chce się palić cholera - brakuje dymka i momentu jak nikotyna słodko oplata nasze ciało
Dlatego mi się nie udało - chciałem palić i czuć z tego przyjemność.
Nie zmienia to faktu, że Tabex jest jak na razie najlepszy na rzucanie palenia - trzeba tylko pokonać mózg.
Na ulotce pisze, że jak sie nie uda to terapię można powtórzyć dopiero po 6 miesiącach, ktoś wie dlaczego?
Spróbuję jeszcze raz i zwrócę szczególną uwagę na właściwości imprezowe - może zmienię zdanie.
aparat.relaksu@hyperreal.info
Nowy blog - tym razem dopracowany:)
https://junkiepump.wordpress.com/
Od jutra rzucam.
Chyba pozbieram dziś, z czystej ciekawości, ale nie powiem że trochę się tą przygodą zniechęciłem.
Ogólnie jak już ktoś zbiera, to niech pamięta żeby jak najmniej powietrza było podczas marnowania (czy jak się nazywa trzymanie w zaciemnionym miejscu). Właśnie chyba woreczek strunowy jest najlepszy.
fireman pisze: Na moje to działa podobnie jak amfa+extasy zajebiście pobudzą układ oddechowy,nie da rady usiedzieć samemu,nie da rady chcę się gadać z innymi ludzmi,fajny środek na imprezę.
[[Podpięte - leiche]]
Co promieniowanie gamma robi z medyczną marihuaną i jak wpływa na kannabinoidy i terpeny?
Badania nad psychodelikami blokują przepisy?
Kokaina podróżuje przez Atlantyk w bananach. Porty nie radzą sobie z kontrolą
Konsumpcja marihuany i psychodelików na historycznie wysokim poziomie.
Od 2023 roku konsumpcja marihuany i psychodelików wśród dorosłych w wieku 19-30 oraz 35-50 lat osiągnęła historycznie wysoki poziom. Dane pochodzą z corocznego badania Monitoring the Future (MTF), które ukazuje zmieniające się trendy w używaniu substancji psychoaktywnych. W przeciwieństwie do rosnącej popularności tych substancji, konsumpcja papierosów, która przez dekady była dominującą formą uzależnienia nikotynowego, kontynuuje swój gwałtowny spadek, osiągając rekordowo niskie poziomy.
Japonia wprowadza zmiany w polityce dotyczącej konopi indyjskich
Japonia, znana z konserwatywnego podejścia do substancji kontrolowanych, wprowadza istotne zmiany w swojej polityce dotyczącej konopi indyjskich. Nowe regulacje wprowadzają zaostrzenie przepisów dotyczących rekreacyjnego używania marihuany, jednocześnie otwierając drogę do legalizacji produktów medycznych pochodzących z tej rośliny. Takie podejście odzwierciedla starania Japonii o zrównoważenie ochrony społeczeństwa przed nadużywaniem substancji z postępami w leczeniu medycznym.
OCB bije rekord świata w liczbie zapalonych jointów w tym samym czasie.
W ostatnią sobotę w Santa Rosa, Kalifornia, odbyło się wydarzenie, które zapisało się na kartach historii kultury konopi. Na festiwalu Hall of Flowers, jednym z najważniejszych wydarzeń w branży konopnej, 7 000 osób zapaliło swoje jointy w tym samym momencie, bijąc rekord świata w liczbie zapalonych jointów jednocześnie. Sukces ten był możliwy dzięki wsparciu marki OCB, która dostarczyła swoje produkty i zorganizowała całe przedsięwzięcie, tworząc niezapomniane doświadczenie dla wszystkich obecnych.