http://sjp.pl/dewaluacja
przenośnie: obniżenie się wartości lub znaczenia czegoś; dewaloryzacja
Daj spokój stary, szanuję Cię i nie mam ochoty się kłócić o pierdoły :)
jason666 pisze:Od tygodnia biore 5-htp i zauważyłem że samopoczucie na +, ale libido to jakaś porażka jest. Ktoś też tak ma?
sirdon0 pisze:Wysoki poziom serotoniny oznacza jednocześnie obniżony poziom dopaminy, ktora jest odpowiedzialna za popęd.jason666 pisze:Od tygodnia biore 5-htp i zauważyłem że samopoczucie na +, ale libido to jakaś porażka jest. Ktoś też tak ma?
Potwierdzam, odłożyłem 5-HTP i herbatki z dziurawca. zadowolenie po przebudzeniu znikło, libido powróciło!!!
jason666 pisze:sirdon0 pisze:Wysoki poziom serotoniny oznacza jednocześnie obniżony poziom dopaminy, ktora jest odpowiedzialna za popęd.jason666 pisze:Od tygodnia biore 5-htp i zauważyłem że samopoczucie na +, ale libido to jakaś porażka jest. Ktoś też tak ma?
Potwierdzam, odłożyłem 5-HTP i herbatki z dziurawca. zadowolenie po przebudzeniu znikło, libido powróciło!!!
Herbatki, natomiast sa lepsze na trawienie i zoladek.
Nie ukrywam że 5-HTP jest moją ulubioną substancją i dużo jej przerobiłem...
Jednak w ciągach spłycała emocje co mi przeszkadzało. Może downregulacja ma w tym swój udział. Jak jadłem ponad 200mg to czułem wyraźnie działanie, więc to nie jest zwykły suplement tylko naprawdę podbija serotoninę... powodując skutki uboczne także.
Z tego powodu niedawno zamówiłem sobie tryptofan, cena za dawkę wychodzi mniej więcej taka sama.
Właśnie zaczynam suplementację, i wie ktoś czy będzie działać mniej sztucznie niż 5-HTP? Najbardziej mi zależy na zwiększeniu socjalizacji.
Tryptofan jest metabolizowany do 5-HTP dopiero w neuronach, więc pewnie działa inaczej, stąd moje rozważania.
ENTEOGENY PRAWEM, NIE TOWAREM!
Układ nagrody kurwą jest.
No i czytamy ze zrozumieniem bo czasem preparaty mają różną zawartość samego 5htp - osobiście nie trawię kapsułek i jadę na proszku, bo płynniejsze dozowanie.
Problemy z libidem o których powyżej są najprawdopodobniej wynikiem zachwiania równowagi między neuroprzekaźnikami, więc warto dorzucić coś na wzrost dopaminy, czasem też pokombinować z noradrenaliną i panowie- testosteron... Jakaś równowaga musi być:D
Ja raz sobie konkretny zs zaserwowałam łącząc parę niby zwykłych ekstraktów roślinnych, czyli w praktyce 5htp, imao wielu typów,itd... trzeba uważać i zaczynać zawsze od małych dawek w miksach, bo to że znasz każdą z użytych substancji nic nie daje gdy odpala mega synergia...
Przy grubym kalibrze się o tym myśli jakby bardziej.
Osobiście 5htp miksowałam z moklobemidem, sertraliną, dziurawcem w dość ekstremalnych dawkach, z tryptofanem, zwiększałam dawki do kosmicznych( stany maniakalne i euforyczne da się wypracować, ale bez dopaminy i innych osłonek to tragedia, o efektach ze strony układu pokarmowego nie wspominając), różne dawki i kombinacje, plus sporo innych zabawek. Zasadniczo prawie zawsze dochodziła l-dopa, aby też dopaminę podnieść dla równowagi.
Huk, dokładnie- zaczynasz od małych dawek i obserwujesz, to elementarne BHP przy eksperymentach z jakimikolwiek substancjami psychoaktywnymi, a z miksami szczególnie ( ale poleciałam z tą hipokryzją...)
aha, warto też porównać sobie efekty połknięcia i wpakowania pod język.
Najprawdopodobniej podczas odwiedzin w krainie snów...
Wiara w prawdziwość moich słów może sugerować konieczność skonsultowania się z psychiatrą :-D
Narkotykowy krajobraz Europy. Nowy trendy na czarnym rynku
Historyczna zmiana w globalnej polityce narkotykowej
Jeden na dziesięciu trzydziestolatków pracuje pod wpływem. Naukowcy biją na alarm
Flara wyniuchała narkotyki. Były ukryte w paczce
Ponad pół kilograma amfetaminy przechwycili funkcjonariusze Pomorskiego Urzędu Celno-Skarbowego podczas rutynowej kontroli przesyłek w sortowni w Pruszczu Gdańskim. Narkotyki ukryte w paczce zostały wykryte dzięki czujności psa służbowego Flara.
Ekstrakty z konopi poprawiają funkcje poznawcze u chorych na Alzheimera – nowe badanie kliniczne
Według nowych danych z kontrolowanego placebo badania klinicznego, opublikowanego w „Journal of Alzheimer’s Disease”, długotrwałe stosowanie roślinnych ekstraktów kannabinoidowych poprawia funkcje poznawcze u pacjentów z demencją związaną z chorobą Alzheimera (AD).
Konopie i tytoń: niebezpieczne połączenie dla mózgu
Naukowcy z McGill University w Kanadzie odkryli, że używanie zarówno marihuany, jak i tytoniu, prowadzi do wyraźnych zmian w mózgu. Badania wskazują, że osoby korzystające z obu tych substancji częściej doświadczają depresji i lęku. Wyniki badań opublikowano w magazynie „Drug and Alcohol Dependence Reports”.