Dział poświęcony tematowi kontroli recept lekarskich u farmaceuty.
Zablokowany
  • 131 / 19 / 0
@Merx
jasne, rozumiem, w takim razie ja przekręciłem trochę :D
  • 1416 / 374 / 2
Protip co do recept RPW:
Dzisiaj po godzinach, a raczej dniach batalii dostałem receptę na 6op MPH 10mg, bo 20mg to szukać ze świecą w ręku aktualnie, a ma być jeszcze gorzej, recepta została mi wypisana w sposób nieprawidłowy 'ponoć' z resztą miałem podobne zdanie, bo nie została wpisana łączna ilość dawki substancji czynnej, tzn sama ilość została wpisana, ale jakiej substancji? no nie wiadomo - to już nie zostało wpisane w receptę, ale że akurat dyżur miał znajomy magister farmacji, to pojechałem do niego z nadzieją, że może coś tam ugram, po dogłębnym sprawdzaniu prawa farmaceutycznego okazało się, że owszem nazwa substancji musi być wpisana na recepcie RPW, ale wyłącznie sick! papierowej a jak dobrze wiemy papierowe rpw zostały już wycofane z użytku. Także rada na przyszłość kłóćcie się, bo prawo leży w tym przypadku po waszej stronie.
Wstawiam ss wystawionej recepty, jakby ktoś jeszcze nie zaczaił jaką receptę i to zgodnie z panującym prawem zrealizowałem.
Zrzut ekranu 2024-10-26 031330.png
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Wspomóż edycję narkopedii - https://narkopedia.org/
"Narkotyki to syf i mega biznes czaisz? ktoś żyje z Ciebie i Twoich ziomali"
  • 2 / / 0
Witam czy jest możliwosć dostania erecepty na alprazolam internetowo? czy zostaje jedynie lekarz stacjonarny. W przeszłosci miałem jedynie dwie recepty tego leku, który stosowałem doraźnie przy nasileniu lęku, a przewlekle stosuje SSRI
  • 1416 / 374 / 2
@krafa033 w przeszłości tzn kiedy? jeśli w ciągu dłużej niż 2 msc to szansa zawsze jest, jeśli masz dobrą gadkę i trafisz na w porządku lekarza, a jeśli w ciągu tych 2msc to możesz się powołać na historię z ikp.
  • 2 / / 0
ostatnia recepta była około rok temu, ostatnimi czasy lęki mi się nasiliły, a terminy do mojego psychiatry są dosyć odległe.
  • 218 / 69 / 0
@krafa033 spróbuj u JP - najwyżej w razie odmowy zwróci Ci calość kwoty (100zł) %-D
lol [*]
  • 627 / 116 / 0
26 października 2024Merx pisze:
Protip co do recept RPW:
Dzisiaj po godzinach, a raczej dniach batalii dostałem receptę na 6op MPH 10mg, bo 20mg to szukać ze świecą w ręku aktualnie, a ma być jeszcze gorzej, recepta została mi wypisana w sposób nieprawidłowy 'ponoć' z resztą miałem podobne zdanie, bo nie została wpisana łączna ilość dawki substancji czynnej, tzn sama ilość została wpisana, ale jakiej substancji? no nie wiadomo - to już nie zostało wpisane w receptę, ale że akurat dyżur miał znajomy magister farmacji, to pojechałem do niego z nadzieją, że może coś tam ugram, po dogłębnym sprawdzaniu prawa farmaceutycznego okazało się, że owszem nazwa substancji musi być wpisana na recepcie RPW, ale wyłącznie sick! papierowej a jak dobrze wiemy papierowe rpw zostały już wycofane z użytku. Także rada na przyszłość kłóćcie się, bo prawo leży w tym przypadku po waszej stronie.
Wstawiam ss wystawionej recepty, jakby ktoś jeszcze nie zaczaił jaką receptę i to zgodnie z panującym prawem zrealizowałem.
Chodzi ci o to ze na dole jest samo 1800mg a nie 1800mg metylofenidat? Jeśli tak to z tym nigdy nie było problemu, byle byla sama ilość potwierdzona miligramow. Jak tego nie ma to nie ma opcji ze ktoś wyda, nazwy nie musi koniecznie być przynajmniej tak mi się wydaje
:tabletki:
  • 131 / 19 / 0
26 października 2024ErenKruger pisze:
@krafa033 spróbuj u JP - najwyżej w razie odmowy zwróci Ci calość kwoty (100zł) %-D
@krafa033

Jest jeszcze druga opcja, tańsza bo 59zł i nie wiem czy ktokolwiek tutaj w wątku wspominał o tym lekarzu ale jego inicjały to DA. Też ma swoją stronę więc wcale nie tak trudno go znaleźć.
  • 1416 / 374 / 2
26 października 2024krzychv pisze:
26 października 2024Merx pisze:
Protip co do recept RPW:
Chodzi ci o to ze na dole jest samo 1800mg a nie 1800mg metylofenidat? Jeśli tak to z tym nigdy nie było problemu, byle byla sama ilość potwierdzona miligramow. Jak tego nie ma to nie ma opcji ze ktoś wyda, nazwy nie musi koniecznie być przynajmniej tak mi się wydaje
Mi się też wydawało, aczkolwiek co apteka, to inne prawa tworzą, dlatego piszę również dla przypomnienia i jak to dokładnie wygląda od zaplecza prawnego.
  • 218 / 69 / 0
26 października 2024RoofTop pisze:
Jest jeszcze druga opcja, tańsza bo 59zł (…)
Po wybraniu benzo (i co ciekawe, pewnej innej grupy preparatów również) przekierowuje na podstronę z rec. psychiatryczną za 79zł.
Więc jeśli nie liczyć ceny per paczka to i tak taniej niż u konkurencji %-D aż dziw że nie był wcześniej wspomniany.
lol [*]
Zablokowany
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Newsy
Psychodeliki i zdrowie psychiczne: Nieuregulowani 'szamani' z Kapsztadu

Choć substancje psychodeliczne są w Republice Południowej Afryki nielegalne, wielu samozwańczych uzdrowicieli i szamanów z Kapsztadu otwarcie reklamuje ich stosowanie w swoich terapiach.

Grzyby halucynogenne zdumiały wszystkich. Są dziwniejsze niż myślimy

Psylocybina - substancja odpowiadająca za "magiczne" działanie niektórych grzybów - wyewoluowała niezależnie co najmniej dwa razy. Do takiego wniosku doszli naukowcy z Niemiec i Austrii, którzy opisali zaskakujące różnice biochemiczne między dwoma rodzajami grzybów wytwarzających ten sam związek.

Psylocybina połączona z treningiem uważności łagodzi depresję wśród pracowników ochrony zdrowia

Badanie przeprowadzone przez Huntsman Mental Health Institute przy Uniwersytecie Utah wykazało, że pracownicy ochrony zdrowia zmagający się z depresją i wypaleniem zawodowym, doświadczyli znaczącej poprawy po terapii łączącej psylocybinę z programem mindfulness.