Leki przeciwdepresyjne, tymoleptyki - SSRI, SNRI, iMAO, TLPD i inne
Zobacz też: Wikipedia
Czy preparaty z Sertralina pomogly Ci w leczeniu twoich zaburzen?
Tak, bardzo pozytywnie
364
36%
Tak, ale mialem przy niej problemy
332
33%
Nie, to straszny syf, opoznia orgazm!
129
13%
Nie, nie dziala.
193
19%

Liczba głosów: 1018

ODPOWIEDZ
  • 79 / / 0
ohYeah pisze:
choćby przy zaburzeniu osobowości typu borderline. Może sobie o tym poczytaj?

http://pl.wikipedia.org/wiki/Osobowo%C5 ... borderline
A!!!!!
Jest ZNACZNIE lepszy i dokładniejszy opis borderline w sieci!
http://bpd.szybkanauka.net/

Najbardziej lubię ten fragment:
Wg niektórych badań ([1], [2]), mają o ok. 16% mniejszy od normalnego hipokamp (to stara część mózgu pełniąca rolę "bramki", przez którą przechodzą informacje do pamięci długotrwałej), ok. 8-22% mniejsze ciało migdałowate (część mózgu odpowiedzialna za negatywne emocje, błyskawiczne i bezwarunkowe reakcje na sytuacje zagrożenia), o 24% lewą część kory orbitofrontal (która jest odpowiedzialna za informacje o sobie, poczucie tożsamości, (de-)kodowanie i reprezentację informacji o smaku i dotyku oraz naukę i kontrolę zachowania powiązanego z nagrodą i karą), o 26% mniejszą prawą przednią część zakrętu obręczy (który jest odpowiedzialny m.in. za percepcję bólu i kontrolę własnych zachowań).
Też to podobno mam...

No i będzie odstawka sertry w moim przypadku. Dziś widziałem się z lekarką, pokazałem zmiany skórne i powiedziała, że odstawiamy i robimy przesiadkę na to, co chcę czyli paroksetynę. Trochę szkoda mi tej sertry, bo antydepresant (dawka 100, a później 150) jest BARDZO DOBRY. Ładnie nakręca, dodaje energii, wzrasta pewność siebie w różnych sytuacjach (poczatkowo wręcz hipomania), depresja jak ręką odjął, dobry nastrój, gadatliwość. I nie jebie tak libido jak citalopram na początku. Z czym jedynie sobie trochę kiepsko sertra radziła, to z lękami (głównie napadowymi w moim przypadku i czasami ratowałem się Xanaxem) i czasami powodował takie lękowe poddenerwowanie, jakby ekscytację, czasem miłą, ale czasem za bardzo i niemiłą, nie wiem jak mam to określić..

Ale SERTRALINA TO NAPRAWDĘ GODNY POLECENIA ANTYDEPRESANT (tylko te jebane plamy na skórze mi powychodziły). Cital jest przy nim bardzo łagodny, jakoś tam działa, bardziej naturalnie, ale nie ma porównania - sertra przy citalopramie to wykurw.

Teraz cała moja nadzieja w paroksetynie. Mam nadzieję, że sprawdzi się równie dobrze, jak sertralina. I że zejście z sertry będzie znośne...

Wy tu się dobrze znacie na różnych substancjach i w ogóle, wiec poproszę o rzetelne opinie na temat MOCY sertry i paroksetyny.

Około ile mg paroksetyny odpowiada mocą 150 mg sertraliny? O ile mam prosić psychiatrę żeby uzyskać zbliżone (wiadomo, że inne substancje) efekty?
Ładnie proszę o odpowiedź: http://talk.hyperreal.info/benzodiazepi ... l#p1213984
  • 388 / 3 / 0
paroksetyna inaczej działa więc ciężko porównać. Nie ma aż takiego nakręcenia. Ale właśnie przy paro nie ma tego poddenerwowania, napadów lęku, które u mnie również występowały na sertrze. Zacznij standartowo 20 mg. Powinno Ci się spodobać :D Tylko zero libido i znieczulenie miejscowe genitaliów :P
  • 984 / 5 / 0
witam,

udzielam się w wątku depresjonistów gościnnie, pomimo ciężkiego nałogu nie mam deprechy.

mianowicie, moja dziewczyna na jesieni dostała ciężkiej deprechy (duża szansa że z powodu współuzależnienia, nie jest w stanie mi pomóc dopóki sam sobie nie pomogę, a ćpam oporowo), nie mogła wyjść z łóżka, bała się ludzi, pojebała dobre studia itp. koło grudnia eksperymentowała (na rozkaz tej niedojebanej wiejskiej psychiatry) z różnymi lekami, silnymi ssri czy snri. Mindfuck totalny, dwa tygodnie pojebania na wejściu (chyba wenlafaksyna) a potem dwa tygodnie spoko i zmiana leku, dwa tygodnie zjazdu, brainzaps itp. tak było ze dwa razy.

ostatnio wczsesną wiosną miała już na prawde dobre samopoczucie (bez leków) ale ostatnio dopadły ją silne lęki. to tyle wstępu. wczoraj wziela 25 mg sertraliny i kilka razy w tym tyg po 0.5 mg klona.

1. jak długo setrtralina się "ładuje" i czy efekty uboczne są silne (dziewczyna ma takiego pecha że co nie weźmie to ma komplet efektów ubocznych)?

2 Czy stosowanie małych dawek klona (np 2x0.5mg) jest błędem? (Lęki typu wenlafaksyna są silne i pierdolą pod beretem - boję się że znowu ujebie kolejny rok, chciałbym żeby jakoś wytrzymała miesiąc do końca sesji a potem miejmy nadzieję w wakacje się odmuli)

3. dodam tylko, że dwa tygodnie temu wzięła 6-APB a tydzień temu etylon. ja jej tego nie dałem (jak zaćpa to baaardzo rzadko), ale myślę że stąd te doły serotoninowe, chociaż w tym zdaniu za dużo sugeruję.

Szczerze liczę na kompetentne odpowiedzi, Mała nie chce klonów bo nie chce się wjebać w benzo,ale jak upierdoli zalki w czerwcu to będzie duży problem, ja jej mówiłem: "maks dwa tg na klonie, a może lęki same odejdą"
Ostatnio zmieniony 24 maja 2012 przez toshiro mifune, łącznie zmieniany 2 razy.
głupio wyszło...
  • 388 / 3 / 0
@toshiro mifune
Wiesz jaka jest kompetentna odpowiedź?
WYPIERDALAJ! Zniszczysz jej życie swoim ćpaniem i TO TY jesteś przyczyną jej smutku. Żadne leki jej nie pomogą na to że przez Ciebie cierpi. Ehh... Sorry że tak ostro, ale po prostu puszczają mi nerwy jak czytam takich posty takich bezwzględnych ludzi :[ :[

ad. 1 sertralina ładuje się około miesiąca, skutki uboczne zależą od osoby. ja doświadczyłem akatyzji, bezsenności i lęków
ad 2. tak, jest błędem, bo prowadzi do tragicznego uzależnienia od benzo
ad 3. jedyne doły jakie moim zdaniem ma to z Twojego powodu a nie okazjonalnego zjedzenia jakiegoś gówna
  • 869 / 15 / 0
mouseindaspace pisze:

A!!!!!
Jest ZNACZNIE lepszy i dokładniejszy opis borderline w sieci!
http://bpd.szybkanauka.net/
znam, znam :)
tyle, że dla mnie to troszkę takie lanie wody jednak. Dużo bardziej pomocny i 'naukowy' jest ten fragment z Wiki ^^: http://pl.wikipedia.org/wiki/Osobowo%C5 ... linicznego

cechy obrazu klinicznego :}

już wracam do tematu :)

Toshiro mifune, nie Ty jesteś psychiatrą, czemu w ogóle ingerujesz w jej farmakoterapię ? : > start z wenlafaksyną jest jak najbardziej OK, noo ja bym od sertry zaczęła, ale jak Twoja dziewczyna była w tak kiepskim stanie, to czemu nie?
ale zmienianie leku co miesiąc faktycznie jest dziwne, zwłaszcza, że, jak piszesz, było "spoko". to dlaczego zmiana????
So easy to begin and yet impossible to end

primum non nocere
  • 3955 / 147 / 0
revolutionaction pisze:
Tylko zero libido i znieczulenie miejscowe genitaliów :P
to mija z czasem. ;) ja teraz mam libido w normie, jedynie troche dluzej dochodze.

@mouseindaspace: bralem sert. a teraz jestem na paro i jesli pytasz ile paro bedzie odpowiadalo 150mg sertry to wedlug mnie bedzie to 40mg (ja tyle biore) ale tak jak napisano wczesniej zacznij standardowo od wejscia na 20mg.

@toshiro costam: przede wszystkim nie wpierdalaj swojej panny w benzo, zwlaszcza jesli sama jest na tyle madra, ze odmawia.
Ostatnio zmieniony 24 maja 2012 przez eso, łącznie zmieniany 1 raz.
  • 329 / 9 / 0
Do Sertralinowców: Macie tak ze czasem coś was ni stąd ni zowąd jebnie i bierzecie swoją zwyczajową dawkę potrójnie, a potem wielce żałujecie, bo serotonina dosłownie wylewa wam się uszami,banan na ryju, do tego gadacie straszne głupoty,biegacie w tę i we w tę,pot,dziwne niekontrolowane ruchy,niesamowity speed jakbyście zaprawili metkata fetą i to zajebali,elokwentna nawijka i w ogóle wyjebanie z butów,choć trochę jakby kosmicznie-a na drugi dzień i kolejny po nim, już tylko głupi banan,a właściwie twarz wykrzywiona w sztucznym uśmiechu, idiotyczne śmiechy, spazmy,ból głowy, gigantyczny nieogar ,brak emocji, ogólne odmóżdzenie i zajebiste wkurwienie na siebie że wzieliście potrójną dawkę.Po paru tygodniach robicie ten sam błąd, bo wydaje się wam że wasza zwyczajowa dawka przestała działać..

I drugie pytanko;czy ktoś po długim czasie zażywania (dłużej niż 10 miesięcy) przestał to brać i skończył z lekami,raz na zawsze,z wszelkimi SSRI i innymi gównami.Zastanawiam się właśnie czy w ogóle się da.
Według ostatnich sondaży CBOSu 25% polskich nastolatków optymistycznie patrzy w przyszłość.Pozostałe 75% nie ma pieniędzy na narkotyki

/Pogłoski o moim permie są stanowczo przesadzone/
  • 388 / 3 / 0
Dokładnie tak robiłem, wrzucałem czasami wiecej 2, 3 x niz przepisane i byłem nakręcony jak robocik. Ale mile to wspominam i głupot nie gadałem, wręcz przeciwnie dobrze odmulało.
  • 329 / 9 / 0
Może trochę przesadziłam pisząc "straszne głupoty"-można to różnie interpretować chodzi mi po prostu o sytuację gdy gadasz jak nakręcony,non stop o nieistotnych pierdołach-załóżmy,przychodzi do domu twoja współlokatorka a ty wypytujesz ją o każdy mozliwy szczegół z jej dnia,chociaż zazwyczaj masz wyjebane/albo jesteś z natury milczkiem
Według ostatnich sondaży CBOSu 25% polskich nastolatków optymistycznie patrzy w przyszłość.Pozostałe 75% nie ma pieniędzy na narkotyki

/Pogłoski o moim permie są stanowczo przesadzone/
  • 3955 / 147 / 0
ja na 200mg potrafilem gadac o najwiekszych pierdolach z byle kim i udawac zainteresowanie. ;)
ODPOWIEDZ
Newsy
Wpadli w trakcie transakcji

Piaseczyńscy kryminalni zatrzymali narkotykowy duet. Mężczyźni wpadli w trakcie transakcji, która odbywała się na jednym z parkingów w Wólce Kosowskiej. Na posesji 49-letniego obywatela Ukrainy, policjanci znaleźli uprawę marihuany. Krzaki konopi indyjskiej zostały zabezpieczone. 44 i 49-latek usłyszeli zarzuty karne oraz zostali objęci policyjnymi dozorami.

Belgia: Rozbito gang przemytników kokainy

Policja rozbiła dużą grupę kokainową działającą w Belgii. Przemytnicy przywozili narkotyki z Ghany i Dominikany przez lotnisko w Brukseli. Następnie, przez port w Antwerpii, narkotyki były wysyłane za granicę. Niektórzy podejrzani spotykali się regularnie w barze shisha w Vilvoorde (Brabancja Flamandzka), aby omawiać swoje interesy.

77-letnia cudzoziemka oskarżona o produkcję narkotyków

Prokuratura Okręgowa w Jeleniej Górze skierowała do sądu akt oskarżenia przeciwko 77-letniej obywatelce Rosji, która miała na swojej posesji uprawiać konopie indyjskie i wytwarzać z nich narkotyki. Na poddaszu jej domu znaleziono 19,5 kg suszu i 197 sadzonek ziela konopi.