Dział poruszający prawne kwestie użytkowania narkotyków. Legalizacja, kary, pytania do adwokata.
ODPOWIEDZ
  • 3854 / 316 / 0
Pojebizm sytuacyjny.
  • 2814 / 14 / 0
mrx pisze:
Obecne pojecie środka zastępczego musi zostać usunięte bo inaczej ustawa przepadnie w Trybunale Konstytucyjnym dlatego ustawa jest nowelizowana.
Przepaść może dopiero jak ktoś ją tam skieruje, a skierować może jak zostanie wytoczone działanie na podstawie jej. Nie toczy się na tej podstawie postępowań, nie ma kto skierować, bo może tylko osoba, wobec której toczy się postępowanie.
PcP pisze:
Moim zdaniem włożenie do automatu pewnego towaru nie jest wprowadzaniem do obrotu, tak samo jak zostawisz jakiś przedmiot np koło domu to nie wprowadzasz go do obrotu. Wprowadzanie do obrotu to byś musiał komuś to rozdawać, sprzedawać, udostępniać a ty tego bezpośrednio nie robisz, robi to automat.
Mnie się wydaje inaczej. Jakbyś zostawił przedmiot koło domu, nie przystosował go do zabrania, zgłosił kradzież po zabraniu to wtedy można by uznać, że nie wprowadzono.
PcP pisze:
Więc tak Poczta Polska, InPost, firmy kurierskie są poza prawem i mogą to rozpowszechniać to dlaczego nie założyć by taka firmę "kurierska" która by napełniała automaty i było by to legalne. Kolejny dowód na to że możliwości są...
Są ponad prawem, bo nawet nie można by im wykazać przestępstwa. Wyobrażasz sobie, aby oskarżyć taką firmę kurierską jak stara się dopełnić wszelkich formalności, aby zapobiec przemytowi o przemyt?
Uwaga! Użytkownik PCP jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 380 / 89 / 0
i co widać już te automaty u was ??? gdzie są porozstawiane ??
:fuj: :fuj: :fuj:
  • 425 / 21 / 0
Póki co słyszałem o tym, tylko i wyłącznie w Superstacji, jako o projekcie omijającym przepisy.
Rzecz wygląda tak:
Konsument kupuje żeton (talon) w Czechach i wprowadziwszy go do automatu na terenie Polski otrzymuje pożądaną substancję.Z tego co wiem posiadanie części używek nie jest nielegalne, natomiast nielegalne jest wprowadzanie ich do obrotu.Jeśli nawet odpowiednie insytucje/służby zgodzą się, że transakcja odbyła się poza RP, a na jej terenie znajduje się wyłącznie osoba posiadająca daną substancję (nie wprowadzająca substancji do obrotu, ani nie czerpiąca z niej zysków), to zabawa jest wyjątkowo krótkotrwała.Rząd natychmiast zmienia status substancji i zabrania również jej posiadania.W efekcie handel dopalaczami trwa maks kilka miesięcy (w praktyce zapewne kilka dni), a jedynymi przedsiębiorcami, którzy na tym zarobią, są producenci/sprzedawcy maszyn vendingowych.
Mam rację?

Na mój chłopski rozum, sprzedaż substancji nielegalnej odbywa się na terenie RP, chuj z tego, że jest to transakcja bezgotówkowa.
Nie przeczytałem dokładnie całości tematu i jest to refleksja nt. newsa w jednej ze stacji informacyjnych.Swoją drogą, troszkę mnie dziwi, że nawet tak podstawowe wątpliwości dotyczące tego rozwiązania się tam nie pojawiły.Prowadzący, tylko w jednej audycji (a było kilka) pieprzyli przez kilka minut, jacy to producenci "dopalaczy" są cwani.Te kilka minut, to pewnie kilkadziesiąt tysięcy złotych.Spokojnie wystarczy na ekspertyzę prawnika, a moim zdaniem wystarczy "ekspertyza" jakiegokolwiek posiadacza mózgu i górnej granicy dwucyfrowego IQ.

Jeśli chodzi o pociągnięcie do odpowiedzialności osoby konserwującej automat, czy wyciągającej z niego pieniążki, a ktoś o tym wspomniał, jest to absurd.Takimi rzeczami zwykle zajmuje się podwykonawca, który odpowiada wyłącznie za usługę, którą wykonuje.
Tutaj nie mamy do czynienia z produktem spożywczym, więc podwykonawca nie odpowiada za jego świeżość, wartość odżywczą itd. więc nawet u ruskich nic by mu nie zrobili.To tak, jakby obwiniać Nestle, za to, że Lion w jednym automacie śmierdzi(bo właściciel V. pakuje tam stare batony), albo obarczać odpowiedzialnością NBP, za to, że jakiś mafiozo płaci polskimi banknotami.Tak więc pod tym względem nie ma się do czego doczepić moim zdaniem.

To wyżej, to mogą być kompletne farmazony, bo kończę pół litra i w międzyczasie załatwiam kilka biznesów, ale jeszcze nie bełkoczę, także wysyłam posta.Najwyżej ktoś poprawi, albo ja jak walnę kreskę później hehe.
  • 1530 / 9 / 0
Ewentualnie szopka potrwa następne dwa lata. Producenci zarobią drugie tyle, a gdy będzie potrzebny temat zastępczy to się za nich wezmą.
"Przyszła wojna będzie wojną niewidzialną Dopiero gdy dany kraj zauważy że jego plony uległy zniszczeniu jego przemysł jest sparaliżowany jego siły zbrojne są niezdolne do działania zrozumie nagle że brał udział w wojnie i że tę wojnę przegrywa"
  • 2814 / 14 / 0
MajkiMajk pisze:
Rząd natychmiast zmienia status substancji i zabrania również jej posiadania.
Nie ma wykazu substancji w środkach zastępczych. Wprowadzono szeroką definicję. Jest projekt zakazujący substancji tak jak wcześniej,ale wejdzie za długi czas i na pewno produkty je zawierające zostaną wycofane bez warunkowo. Chodzi o nowe substancje, które są nie określone, nie występują w załączniku, podchodzą pod definicję środka zastępczego i miały by być sprzedawane przez właścicieli automatów.

Nie zabronili posiadania środków zastępczych, bo było by to jeszcze większy ucisk i uznali,że konstytucyjnie nie przejdzie.
Uwaga! Użytkownik PCP jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 2814 / 14 / 0
Wyjaśniło się w jaki sposób będzie taka sprzedaż się odbywać. W artykule Ewelina Oleksy, Dopalacze z automatu, będą wysokie kary, wiadomosci.onet.pl napisano, że chodzi o zamawianie w sieci/sms, a następnie odbierana będzie zamówiona przesyłka. Takie rozwiązanie ma większą szanse legalności niż sprzedaż za wirtualną walutę.
ODPOWIEDZ
Newsy
Medyczna marihuana – brak dowodów, by pomagała w zaburzeniach i uzależnieniach?

Naukowcy z Australii i Wielkiej Brytanii przejrzeli kilka baz danych, poszukując w nich recenzowanych artykułów naukowych opublikowanych pomiędzy 1 stycznia 1980 roku a 13 maja 2025 roku, w których opisano wyniki badań dotyczących przede wszystkim wpływu leczenia kannabinoidami na zaburzenia psychiczne i neurorozwojowe oraz uzależnienia. W ten sposób znaleźli i przeanalizowali wyniki 54 randomizowanych badań obejmujących blisko 2500 uczestników. Wyniki metaanalizy, opublikowane właśnie w Lancet Psychiatry, są dość rozczarowujące dla entuzjastów medycznej marihuany.

Mieszkańcy protestują. Sklep z marihuaną blisko parku i autobusów szkolnych

Grupa rodziców ze Scarborough sprzeciwia się planom otwarcia sklepu z marihuaną, który – jak podkreślają – miałby powstać naprzeciwko ruchliwej strefy autobusów szkolnych.

KAS wykryła 50 kg marihuany w przesyłkach z odzieżą

Funkcjonariusze Służby Celno-Skarbowej z Mazowieckiego Urzędu Celno-Skarbowego w Warszawie skontrolowali przesyłki znajdujące się w jednej z firm spedycyjnych w Pruszkowie. W ośmiu paczkach wykryli narkotyki.