Dział poruszający prawne kwestie użytkowania narkotyków. Legalizacja, kary, pytania do adwokata.
ODPOWIEDZ
  • 853 / 56 / 0
no leiche...masz paranoje;)Szansa zatrzymania przez niemachów jest na prawdę niewielka a jak zatrzymali to wyślą liścik(u nas to wjazd na chate - to w kwestii faszyzmu ^_^ )
polecony - za potwierdzeniem nadania - 99% dojdzie, czego by tam w środku nie było.
  • 2 / / 0
Witam. Nigdzie nie moglem, doszukać sie na forum.

Kiedyś coś kupiłem na jednej z polskich stron (nieswiadomy, ze sklep jest w Czechach), niedawno dostałem wezwanie na Policję w celu "złożenia wyjaśnien" jako świadek w sprawie z art. 124 Prawo Farmaceutyczne.

Dodam, że przesyłka dotarła nienaruszona i terminowo. Mam dylemat, czy jest to zwiazane z tym zakupem, czy z zakupem suplementu który kiedyś też kupiłem przez internet.

Bede wdzieczny za pomoc.

btw: Już się wyleczyłem z kupowania przez internet.
  • 3127 / 27 / 0
Na bank jest to związane z zakupem suplementu.
High, how are you?
  • 2 / / 0
Się wyjaśniło.. Jakies 1.5 roku temu kupiłem Kamagre w necie.. 3 tysiace świadków.
  • 1111 / 17 / 0
klejofas pisze:
wybacz, ale wydzwiek twoich powyzszych postow traci jakas paranoja i demonizacja niemiec jak bysmy zyli sto lat temu. Z doswiadczenia nie widze podstaw aby stwierdzic ze ich kontrola celna, szczegolnie wewnatrz unijna (ktora z zasady nie wystepuje), byla by bardziej restrykcyjna/szczegolowa niz w pozostalych panstwach eu. Jesli zawartosc przesylki jest legalna nie ma opcji zeby sluzby celne ja zatrzymaly, juz szybciej w polsce bym sie tego spodziewal niz w niemczech, gdzie respektrowanie prawa jest na wyzszym poziomie niz u nas. Generalnie nikt nie sprawdza kto jest nadawca i adresatem przesylek wewnatrz unijnych.
Nie wiem na jakiej podstawie twierdzisz ze ta akurat przesylka zostala zatrzymana, a nie np ukradziona?
Blistry były wysłane zwykłym listem świadomie - z prozaicznych powodów finansowych. Tracking listów poleconych z Polski do Niemiec kończy się na wylocie z kraju. ALE ALE, zwracam honor, list doszedł! Trudno nie być paranoikiem, gdy działa się w warunkach wysokiego ciśnienia. Nie obawiałam się przypału, lecz utraty listu przede wszystkim. Nie pierwszy raz i nie ostatni. Dodam dla porządku, że koperta była rozerwana i prowizorycznie zaklejona.

Jeśli 4 paczki papierosów mogą być "wykryte" i zatrzymane z racji zakazu przesyłania tytoniu pocztą, dlaczego nie mają zostać zatrzymane przesyłki z inną nielegalną zawartością (legalność mojego listu mogła być na terenie Niemiec kwestionowana - wystarczy odpowiednia interpretacja)? Niemieccy celnicy są bardzo skrupulatni i może dlatego wysyłka czegoś tutaj to nieco większe ryzyko niż wysyłka do Francji (dajmy na to). Do czego zmierzam: jak duża jest np. szansa przechwycenia przesyłki z fajkami wysłanej z innego kraju UE do odbiorcy w RP? Ktoś powie: niewielka, bo po co wysyłać papierosy do kraju, w którym są tańsze. Pytam jednak o skuteczność służb celnych w przypadku przesyłek pocztowych. Oczywiście moje intuicje mogą mnie mylić.

Nie taki Niemiec straszny jak go uprzednio leiche odmalowała. W ostatnim czasie do osoby przebywającej na terenie Niemiec dotarła też inna przesyłka, tym razem zawierająca druki jednoznacznie niedopuszczalne i karygodne.
  • 3214 / 391 / 0
leiche pisze:
Do czego zmierzam: jak duża jest np. szansa przechwycenia przesyłki z fajkami wysłanej z innego kraju UE do odbiorcy w RP? Ktoś powie: niewielka, bo po co wysyłać papierosy do kraju, w którym są tańsze. Pytam jednak o skuteczność służb celnych w przypadku przesyłek pocztowych.
Tego nikt ci nie powie dokładnie bo ciężko to sprawdzić. To jest czysta loteria, paczki są w większości kontrolowane wyrywkowo na chybił trafił albo jeśli po prześwietleniu wzbudzą jakieś podejrzenia co do zawartości. Jaki procent paczek się prześwietla tego nie wie nikt, wszystkich raczej nie ale to tylko moje przypuszczenie. Z tego co czytałem to jeśli chodzi o przesyłki pomiędzy krajami UE to jest luz, jedynie te wychodzące z Holandii są częściej sprawdzane bo to kraj "wysokiego ryzyka".
  • 3127 / 27 / 0
leiche pisze:
Niemieccy celnicy są bardzo skrupulatni i może dlatego wysyłka czegoś tutaj to nieco większe ryzyko niż wysyłka do Francji (dajmy na to).
Wewnątrz Schengen kontrola małych paczek / listów praktycznie nie istnieje.
High, how are you?
  • 1111 / 17 / 0
Też tak myślałam. To dlaczego znaleźli te fajki? 4 paczki fajek to bardzo niewielki pakunek.
  • 3214 / 391 / 0
leiche pisze:
Też tak myślałam. To dlaczego znaleźli te fajki? 4 paczki fajek to bardzo niewielki pakunek.
Pech, paczka musiała znaleźć się wśród tych losowo wybranych które się prześwietla albo była akurat jakaś akcja celników.
  • 1111 / 17 / 0
Nie wiem, jak to jest z tym pechem. Podobno wewnątrz Schengen do rzadkości należą też kontrole przygraniczne, a jednak od osób często podróżujących autokarami/busami na trasie Polska-Niemcy słyszałam, że trzepanie (trzepanie, powiadam, nie sama kontrola paszportowa) nie należy do rzadkości. Z tego samego źródła wiem, że dla świętego spokoju powinnam posiadać faktury imienne na wwożone leki, zwłaszcza jeśli jest ich trochę więcej.
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Newsy
Magiczne grzyby w walce z uzależnieniem od nikotyny - przełom czy obiecujący eksperyment?

Nowe badania sugerują, że psylocybina - substancja psychoaktywna zawarta w tzw. "magicznych grzybach" - w połączeniu z psychoterapią może znacząco zwiększyć skuteczność rzucania palenia. Choć wyniki są obiecujące, naukowcy podkreślają potrzebę dalszych badań.

Ponad miliard euro w kokainie. Rekordowy transport przechwycony

Hiszpańskie służby przejęły statek towarowy Arconian, który mógł transportować od 30 do 45 ton kokainy wartej ponad miliard euro. Jednostka wystartowała z portu w Sierra Leone, gdzie zbiegł znany holenderski król przemytu narkotyków Bolle Jos Leijdekkers. Dla hiszpańskiej policji to największy udaremniony przemyt w historii.

KAS wykryła 50 kg marihuany w przesyłkach z odzieżą

Funkcjonariusze Służby Celno-Skarbowej z Mazowieckiego Urzędu Celno-Skarbowego w Warszawie skontrolowali przesyłki znajdujące się w jednej z firm spedycyjnych w Pruszkowie. W ośmiu paczkach wykryli narkotyki.