polecony - za potwierdzeniem nadania - 99% dojdzie, czego by tam w środku nie było.
Kiedyś coś kupiłem na jednej z polskich stron (nieswiadomy, ze sklep jest w Czechach), niedawno dostałem wezwanie na Policję w celu "złożenia wyjaśnien" jako świadek w sprawie z art. 124 Prawo Farmaceutyczne.
Dodam, że przesyłka dotarła nienaruszona i terminowo. Mam dylemat, czy jest to zwiazane z tym zakupem, czy z zakupem suplementu który kiedyś też kupiłem przez internet.
Bede wdzieczny za pomoc.
btw: Już się wyleczyłem z kupowania przez internet.
klejofas pisze:wybacz, ale wydzwiek twoich powyzszych postow traci jakas paranoja i demonizacja niemiec jak bysmy zyli sto lat temu. Z doswiadczenia nie widze podstaw aby stwierdzic ze ich kontrola celna, szczegolnie wewnatrz unijna (ktora z zasady nie wystepuje), byla by bardziej restrykcyjna/szczegolowa niz w pozostalych panstwach eu. Jesli zawartosc przesylki jest legalna nie ma opcji zeby sluzby celne ja zatrzymaly, juz szybciej w polsce bym sie tego spodziewal niz w niemczech, gdzie respektrowanie prawa jest na wyzszym poziomie niz u nas. Generalnie nikt nie sprawdza kto jest nadawca i adresatem przesylek wewnatrz unijnych.
Nie wiem na jakiej podstawie twierdzisz ze ta akurat przesylka zostala zatrzymana, a nie np ukradziona?
Jeśli 4 paczki papierosów mogą być "wykryte" i zatrzymane z racji zakazu przesyłania tytoniu pocztą, dlaczego nie mają zostać zatrzymane przesyłki z inną nielegalną zawartością (legalność mojego listu mogła być na terenie Niemiec kwestionowana - wystarczy odpowiednia interpretacja)? Niemieccy celnicy są bardzo skrupulatni i może dlatego wysyłka czegoś tutaj to nieco większe ryzyko niż wysyłka do Francji (dajmy na to). Do czego zmierzam: jak duża jest np. szansa przechwycenia przesyłki z fajkami wysłanej z innego kraju UE do odbiorcy w RP? Ktoś powie: niewielka, bo po co wysyłać papierosy do kraju, w którym są tańsze. Pytam jednak o skuteczność służb celnych w przypadku przesyłek pocztowych. Oczywiście moje intuicje mogą mnie mylić.
Nie taki Niemiec straszny jak go uprzednio leiche odmalowała. W ostatnim czasie do osoby przebywającej na terenie Niemiec dotarła też inna przesyłka, tym razem zawierająca druki jednoznacznie niedopuszczalne i karygodne.
leiche pisze:Do czego zmierzam: jak duża jest np. szansa przechwycenia przesyłki z fajkami wysłanej z innego kraju UE do odbiorcy w RP? Ktoś powie: niewielka, bo po co wysyłać papierosy do kraju, w którym są tańsze. Pytam jednak o skuteczność służb celnych w przypadku przesyłek pocztowych.
leiche pisze:Niemieccy celnicy są bardzo skrupulatni i może dlatego wysyłka czegoś tutaj to nieco większe ryzyko niż wysyłka do Francji (dajmy na to).
leiche pisze:Też tak myślałam. To dlaczego znaleźli te fajki? 4 paczki fajek to bardzo niewielki pakunek.
Czechy luzują prawo konopne. Duży krok naprzód, ale z gwiazdką
Śmierć na zamówienie. Z dostawą na oddział psychiatryczny
Rzetelna historia kryminalizacji konopi (USA + kontekst międzynarodowy)
Magiczne grzyby w walce z uzależnieniem od nikotyny - przełom czy obiecujący eksperyment?
Nowe badania sugerują, że psylocybina - substancja psychoaktywna zawarta w tzw. "magicznych grzybach" - w połączeniu z psychoterapią może znacząco zwiększyć skuteczność rzucania palenia. Choć wyniki są obiecujące, naukowcy podkreślają potrzebę dalszych badań.
Ponad miliard euro w kokainie. Rekordowy transport przechwycony
Hiszpańskie służby przejęły statek towarowy Arconian, który mógł transportować od 30 do 45 ton kokainy wartej ponad miliard euro. Jednostka wystartowała z portu w Sierra Leone, gdzie zbiegł znany holenderski król przemytu narkotyków Bolle Jos Leijdekkers. Dla hiszpańskiej policji to największy udaremniony przemyt w historii.
KAS wykryła 50 kg marihuany w przesyłkach z odzieżą
Funkcjonariusze Służby Celno-Skarbowej z Mazowieckiego Urzędu Celno-Skarbowego w Warszawie skontrolowali przesyłki znajdujące się w jednej z firm spedycyjnych w Pruszkowie. W ośmiu paczkach wykryli narkotyki.