Dział poruszający prawne kwestie użytkowania narkotyków. Legalizacja, kary, pytania do adwokata.
Zablokowany
  • 198 / 1 / 0
Czy ktos sie orientuje ile czasu trwa wystosowanie przymusowego doprowadzenia do aresztu?
  • 934 / 12 / 0
Mam takie pytanie, miałem sprawę za posiadanie nielegalnych substancji (4mmc, LSD, MDMA, 4mec, MDPV, benzo i kilka jeszcze innych) podałem się dobrowolnie karze i adwokat mój ustalił wyrok na rok w zawieszeniu na dwa + 1000zl grzywny, to akurat pozytywne dla mnie zakończenie, ale sędzia na koniec dodał jeszcze że pokryć będę musiał koszty postępowania karnego i tu niespodzianka bo wynoszą one ponad 15tyś zł. Czy istnieje jakaś możliwość aby te koszta jakoś pomniejszych/umorzyć cokolwiek?
  • 477 / 18 / 0
To ładnie Ci dojebali. Co, sprawa tak długo się ciągłą, trzeba było biegłych sądowych, badania laboratoryjne poszczególnych substancji? Powołuj się na to co zawsze tj. ciężka sytuacja materialna, najlepiej jak oficjalnie jesteś bezrobotny, blabla itd. Po prostu musisz wykazać, że nie jesteś w stanie spłacić takiej kwoty. Nie znam Twojej sytuacji. Możesz jeszcze ugrać na przedawnieniu kosztów sądowych, jest to 3 lata od momentu nakazu zapłaty. Jednak nie jest to takie proste, będą się upominać i bankowo będziesz miał komornika na głowie. No, ale jeśli egzekucja będzie niewykonalna(chyba wiesz jak to zrobić) sąd może umorzyć koszty. Oni też muszą tego komornika opłacić.
"Ukryta twarz oznacza, że wiesz
Coś z czym nikt nie godzi się..."
  • 3 / / 0
Witam. Pewien moj znajomy posiadal w domu kilka (5-7cm) sadzonek konopii, szklo laboratoryjne (chlodnice, kolbe kulista, zlewke, krystalizator, probniki pH, termometr, pipety i bagietki) a takze odczynniki takie jak: butyloamina, NaOH, aceton. Problem polega na tym, ze jeden z jego rodzicow odkryl te skarby, zrobił ich zdiecia i poszedl z nimi na policje. Zeznal rowniez, ze szklo i odczynniki mialy sluzyc do produkcji amfetaminy. Czy owe zdjecia i zeznania maja jakas wartosc prawna?
  • 2814 / 14 / 0
W Polsce prawie wszystko może być dowodem. Inna sprawa co jest wystarczającym dowodem...
Uwaga! Użytkownik PCP jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 1049 / 10 / 0
Niech to zniszczy, schowa i obstaje przy tym, ze nigdy takiego czegos nie posiadal i domaga sie dowodu, gdzie zostalo zrobione to zdjecie i przez kogo, w innym przypadku wnioskowac, ze zdjecie nie ma wartosci dowodowej, gdyz moglo zostac sciagniete z I. (pracownia chemiczna np.).
  • 984 / 5 / 0
czy policja korzysta z bazy danych biometrycznych tworzonej przy okazji nowych paszportów?
głupio wyszło...
  • 10 / / 0
Witam mam 21 lat jestem bezrobotnym studentem nigdy nie karanym. Od 2 lat jestem uzależniony od marihuany, aby się ,,zabezpieczyć'' na przyszłość od dwóch miesięcy uprawiałem 10 krzewów konopi indyjskich ( od 25 do 125 cm ) na terenach nieużytków rolnych ( znaleziono tam również środki do ich pielęgnacji ) , zostałem zatrzymany i po przedstawieniu dowodów winy przyznałem się do czynu i dobrowolnie poddałem karze również przeszukano mi DOM ale nic nie znaleźli , sprawa zostanie zakończona w trybie przyśpieszonym w ciągu tygodnia prokurator ustali wyrok bez mojej obecności, zostanie on mi jedynie przedstawiony, dodam że nie miałem kontaktu z adwokatem. I chciałbym się dowiedzieć co mi za to grozi, czy mogę sobie w takim obiegu sprawy jeszcze jakoś pomóc bądź wpłynąć na złagodzenie kary, oraz czy warto odwoływać się od wyroku? po prostu co mogę zrobić ? .... z góry dziękuję za pomoc .
  • 1167 / 13 / 0
2-3 lata w zawiasach kara Pieniężna i kurator lub przymusowe leczenie. Chyba ze wkręcą ci ze na handel to chodowales to co innego.
  • 1530 / 9 / 0
Kiepska sytuacja. Posiadanie, uprawa, a mogą podciągnąć i pod handel. Nie wiem ile teraz a to grozi ale coś mi świata, że za "duże ilości" grozić może nawet 8-10 lat. Przyznałeś się ale jeszcze chyba nie wszystko stracone. Pędź do adwokata.
"Przyszła wojna będzie wojną niewidzialną Dopiero gdy dany kraj zauważy że jego plony uległy zniszczeniu jego przemysł jest sparaliżowany jego siły zbrojne są niezdolne do działania zrozumie nagle że brał udział w wojnie i że tę wojnę przegrywa"
Zablokowany
Newsy
Największa europejska imprezownia tonie. Karetki błagają o pomoc – jeżdżą tylko do nocnych klubów

Ibiza – symbol beztroskiej zabawy, dźwięków techno i drinków za 25 euro – pęka w szwach. Ale, co ciekawe, nie z powodu tłumu turystów. Pęka system ratownictwa medycznego. Jak podaje lokalny związek zawodowy służby zdrowia, nawet jedna trzecia wszystkich interwencji karetek dotyczy klubów nocnych, gdzie dochodzi do… „bad tripów” po wiadomych zakazanych używkach.

Alkohol miał swój udział w powstaniu złożonych hierarchicznych społeczeństw

Alkohol towarzyszy nam od tysiącleci. Używały go wszystkie wielkie cywilizacje. Znali go Majowie, Egipcjanie, Babilończycy, Grecy, Chińczycy czy Inkowie. Odgrywał ważną rolę w ceremoniach religijnych, wciąż jest ważnym elementem spotkań towarzyskich. Był środkiem płatniczym, służył wzmacnianiu i podkreślaniu pozycji społecznej. W najstarszym znanym eposie literackim „Eposie o Gilgameszu” jednym z etapów ucywilizowania Enkidu – który symbolizuje tam dziką naturę, niewinoość i wolność – jest wypicie przezeń piwa.

Stan opublikował raport o spożyciu marihuany. Niemal 15 proc. nowojorczyków zażywa ją regularnie

Tylko 14,7 proc. dorosłych nowojorczyków regularnie spożywa konopie indyjskie – zgodnie z najnowszym raportem stanowego Departamentu Zdrowia. Najwyższy odsetek korzystających z marihuany w dowolnej formie występuje u osób w wieku 21-24 lat. Z raportu wynika ponadto, że większą tendencję do zażywania konopi mają osoby, które jednocześnie nadużywają innych używek.