Dział dotyczący roślin wykazujących działanie pobudzające, w tym: guarana, herbata, kawa, khat, yerba mate.
Tytoń ma osobny dział → >LINK<
ODPOWIEDZ
  • 1 / / 0
Nieprzeczytany post autor: mornien »
Ciekawy temat (: Mate piję już jakieś... 2 lata. Pewnie większość tu już wie, ale dla osób które niedoczytały - nie zalewamy mate wrzątkiem! Piekielnie gorzka się robi. Świetna jest zalewana kilkakrotnie i bardzo ekonomiczny to sposób (;
Nigdy nie piłam mate z torebek. Świetne gatunki to rosamonte i crus de malta. Nie dajcie się naciągnąć na le oracion. Sprowadza polski importer i za kilogram bierze chyba 36zł, ale mate jest niesamowicie poszatkowana i pyły nawet przez bomibilę [bomibiję - tak to czytają argentyńcy] przepływają.
Ja osobiście mate uwielbiam ale nie zauważyłam żadnych zbawiennych efektów, spać może chce mi się trochę więcej (;
Zestaw do mate: gourdę+bomibillę kupiłam na ebayu od argentyńczyka za nie więcej niż 60zł z wysyłką. W gourdzie do ścianek przyklejone były jeszcze nasiona to sobie małe tykwy posadziłam - niestety uschły :/
  • 88 / 1 / 0
Fikander pisze:
I tutaj: http://argentina.pl/, ale zamówienie musi być od 50zł wzwyż, inaczej trzeba dopłacić 10zł.
i tu: http://www.yervita.home.pl/, ale zamówienie tak jak w poprzednim sklepie >50zł.
Ja polecam allegro, mozna trafic na naprawde dobre okazje. No i jak sie na poważnie zabieracie do picia yerby nie zapomnijcie o termosie :-p
wlasnie dlatego kupuje na http://yerba.pl/new/ i jest niezly wybor maty ale niestety maja drogie akcesoria do picia :(
BUCH po ciezkim dniu odprezenie, BUCH w dobry towarzystwie upalenie
  • 228 / 5 / 0
Nieprzeczytany post autor: zork »
czy Yerba Mate ma jakies minusy? pozatym ze pewnie moze uzalezniac psychicznie (conajmniej lekko)
  • 120 / 1 / 0
Chyba sie skusze. Zalewanie wrzatkiem poza smakiem ma jakies minusy ? ja naprzyklad uwielbiam gorzki smak. niemato jak kurewsko gorzka zimna herbate hehe :) korzystajac z okazji powiem ze bardzo pilnie poszukuje rosliny ktora mogla by zastapic amfetamine. taka zeby mozna bylo chodowac ja w domu i zeby miala tak samo intensywne efekty bez zbytniego meczenia sie jak 250mg spida np.(moze smakowac chujowo byle nietrzeba bylo pochlaniac tego gigantycznych ilosci dla pozadanego efektu) na odpowiedz czekam na pm ewentualnie jak ktos cos takiego zna to niech zalozy temat oddzielny zeby tu niesmiecic
Uwaga! Użytkownik TasteOfHaze nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 170 / 4 / 0
Nieprzeczytany post autor: paker »
http://talk.hyperreal.info/viewtopic.php?t=220 tu jest wątek na ten temat TasteOfHaze
  • 179 / 15 / 0
Nieprzeczytany post autor: RysiuRonson »
zork pisze:
czy Yerba Mate ma jakies minusy? pozatym ze pewnie moze uzalezniac psychicznie (conajmniej lekko)
W moim przypadku minusem jest efekt przeczyszczajacy, ale nie wiem czy tylko na mnie tak dziala. ;-)
...The fear comes over me And then I see - There's nothing I can do without you...
  • 291 / 42 / 0
Nieprzeczytany post autor: Nof »
RysiuRonson pisze:
zork pisze:
W moim przypadku minusem jest efekt przeczyszczajacy, ale nie wiem czy tylko na mnie tak dziala. ;-)
U mnie taki efekt nie występuje. Podobnie jak i uzależnienie, nazwał bym je raczej nawykiem. Mam mate to ją pije, nie mam to nie. Mam ochotę to kupuje ale żadnych musów nie ma. To nie narkotyk ;-). Ale nawet gdyby się od niej uzależnić nie odbiło by się to negatywnie na zdrowiu. Jest zdrowsza od herbaty, a tym bardziej od kawy.
Uwaga! Użytkownik Nof nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 347 / 6 / 0
Nieprzeczytany post autor: unrealism »
Jest ona herbatą o leczniczych właściwościach, dzięki temu, że posiada dużo witamin i minerałów, takich jak sód, potas, magnez czy wapń. Zawiera substancje z grupy ksantyn, m.in mateinę. Mateina stymuluje centralny układ nerwowy i, w przeciwieństwie do pozostałych ksantyn, nie powoduje "nawyku". Mateina także redukuje ciśnienie krwi. Ponadto korzystnie wpływa na cały organizm, zwłaszcza na układ nerwowy, wzmacnia ciało i umysł, pomaga zwalczyć stres i zmęczenie. Może też służyć jako napój ożywczy.
- http://pl.wikipedia.org/wiki/Yerba_mate
http://www.ushuaia.pl/yerba/ - garsc przydatnych informacji.
  • 291 / 42 / 0
Nieprzeczytany post autor: Nof »
Po pierwsze - Od wszystkiego można się uzależnić czy nawyknąć. Ale mimo to racja: mateina nie wywołuje nawyku, uzależnienia. Nic nie wywołuje. Mateina nie istnieje. To taki chwyt reklamowy sprzedawców. Podejrzewano mate o jakąś nieznaną substancje ale nic takiego nie potwierdzono. I przede wszystkim substancji nie wyizolowano. Nawet jeśli by była i nie uzależniała to i tak mate zawiera kofeinę, która na pewno uzależnia.
Więc nie wyskakuj z pouczającym tonem podpierając się tak marnymi pseudoargumentami.
Uwaga! Użytkownik Nof nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 347 / 6 / 0
Nieprzeczytany post autor: unrealism »
Hehe, jakiz znow pouczajacy ton? Argumenty? Pseudoargumenty? O czym ty mowisz... Zacytowalem jedynie to co jest na Wikipedii. Ales sie obruszyl :)

Teraz na przyklad zacytuje hajperrilowy material:
Ostrokrzew zawiera też substancje z grupy ksantyn (xanthines). Występują one w roślinie w bardzo małych ilościach, ale wykazują ogromne zainteresowanie ze strony naukowców. Pierwsza ksantyna nazywa się mateina (mateine). Występuje (jeżeli wogóle występuje) w bardzo małych ilościach. Niektóre ksantyny mają właściwości zbliżone do kofeiny, inne - do teobrominy i teophyliny. Naukowcy z Instytutu Higieny w Hamburgu w Niemczech badali zawartość kofeiny w Mate. Odkryli oni, że jest jej tak mało, że nie może ona być głównym aktywnym składnikiem. Mateina stymuluje centralny układ nerwowy, ale w przeciwieństwie do pozostałych ksantyn nie powoduje "nawyku". Mateina także redukuje ciśnienie krwi.
- http://hyperreal.info/drugs/go.to/art/327
Jesli uwazasz, ze te informacje sa bledne to zglos swoje obiekcje do jakiego decydenta hyperrealu, zeby ktos to poprawil. Albo napisz artykul, sam z checia poczytam.
ODPOWIEDZ
Newsy
Palenie marihuany na mrozie: Dlaczego „faza” uderza dopiero po wejściu do ciepła?

Stoisz na balkonie, skulony w kurtce, przestępując z nogi na nogę. Jest minus pięć stopni. Odpalasz jointa, zaciągasz się mroźnym powietrzem i… masz wrażenie, że to nic nie daje. „Słaby temat?” – myślisz. Dopiero gdy wchodzisz do ciepłego salonu i zdejmujesz czapkę, rzeczywistość uderza Cię z siłą pociągu towarowego. Nogi robią się miękkie, a głowa nagle waży tonę.

Joint przed badaniem. Lider Lewicy zachęca młodych do unikania poboru do wojska

Młodzi mężczyźni, którzy chcą uniknąć poboru, powinni zapalić jointa przed wojskowym badaniem lekarskim – poradził współprzewodniczący partii Lewica (Die Linke) Jan van Aken. Ugrupowanie przygotowuje poradnik, jak uniknąć służby wojskowej.

Flara wyniuchała narkotyki. Były ukryte w paczce

Ponad pół kilograma amfetaminy przechwycili funkcjonariusze Pomorskiego Urzędu Celno-Skarbowego podczas rutynowej kontroli przesyłek w sortowni w Pruszczu Gdańskim. Narkotyki ukryte w paczce zostały wykryte dzięki czujności psa służbowego Flara.