Leki przeciwdepresyjne, tymoleptyki - SSRI, SNRI, iMAO, TLPD i inne
Zobacz też: Wikipedia
ODPOWIEDZ
  • 7 / / 0
Witam, a gdybym tak nidajborze zażył wiekszą niż zalecana dawka to bym miał psychoze czy padaczke ?
  • 229 / / 0
Jutro zamierzam zasugerować podczas wizyty dołączenie reboksetyny do mianseryny. Brał ktoś taki mix ?
  • 6 / / 0
Ja brałem przez pół roku mianseryne (90mg) z reboksetyną (8mg) i amisulprydem (100mg). Jeden z lepszych combosów antydepresyjnych, ale jeszcze chce przetestować mirtazapinę zamiast mianseryny.
Reboksetyne najlepiej zaczynać od 2mg, bo po pierwszych dawkach występuje euforia, która trwa 1-2h. Jednak tolerancja szybko rośnie i po tygodniu można już wrzucać 4mg. Od razu poczułem chęć do działania, po 2 tyg. brania podszedłem do egzaminów specjalistycznych, o których myślałem już od kilku lat. Pewność siebie i skuteczność wzrasta o 1000%, każdy problem, który się pojawia na reboksetynie załatwiam od ręki %-D
Z minusów to przez pierwszy miesiąc albo dwa organizm bardzo dziwnie reaguje na lek, np. występują problemy z oddawaniem moczu.
Drugi minus, reboksetyna raczej nie nadaje się do monoterapii, trzeba ją łączyć z jakimś SSRI'em albo czteropierścieniowcem.
Trzeci minus, przy większej dawce (8mg), działanie jest raczej mało przyjemne (nadmierne pobudzenie i nerwowość).
Zasadniczy problem przy dłuższym stosowaniu to brak apetytu. Im dłużej biorę reboksetyne, tym mniej jem. Straciłem już 12kg i nawet mianseryna nie pomaga (dlatego chce zmienić na mirte).
Generalnie polecam, odzyskałem dzięki reboksetynie sporo życia.
  • 229 / / 0
Lekarz odmówił mi tego leku, ale i tak spróbuje skołować
  • 6 / / 0
Reboksetyna jest w Polsce stosunkowo mało popularna, niektórzy lekarze używają ją jako pierwszy lek, ale większość nigdy nie miała z nim styczności. Ja namawiałem mojego shrinka ponad pół roku, zanim mi ją przepisał.
Po części jestem w stanie to zrozumieć, bo wg. najnowszej teorii depresja i PSTD wynikają z atropii neuronów spowodowanej stresem. Wygląda na to, że depresja to po prostu chemiczne uszkodzenie mózgu. Leki zwiekszające ilość serotoniny w przestrzeni międzysynaptycznej powodują zwiększoną ekspresje BDNF i przez to odwracają ten proces. Reboksetyna jest pozbawiona tego efektu i teoretycznie nie leczy, działa tylko doraźnie, poprawia nastrój i samopoczucie.
Smutne jest to, że nie mamy leku, którego głównym celem jest "naprawa" mózgu, obecne leki przeciwdepresyjne leczą depresje przy okazji. Bardzo obiecujące efekty daje ketamina i eksperymentalny GLYX-13, ale na to musimy jeszcze troche poczekać.
  • 229 / / 0
Prawda, np takie ssri sprawiają, że nie myślisz. Masz klapki na oczach, więc nic nie widzisz - nic Cie nie przejmuje i rzeczywiście nie ma depresji, ale to jest zasypywanie g... piachem nic więcej
  • 6 / / 0
Osobiście nigdy nie zarzucałbym SSRI'ow, bardzo sporadycznie, ale jednak, zdarzają się przerażające powikłania. Może dramatyzuje, ale po tym co się naczytałem na necie to jedynie mirtazapina/mianseryna.
Wróć, jednak znalazłem badania, reboksetyna jednak leczy depresję:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22968760
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15199375
  • 229 / / 0
mianseryna ma troche skutkow ubocznych- bardziej fizycznych jak oslabienie, ale nie robi rośliny z człowieka - od kilku dni zarzucam 120 mg przed snem i jest możliwie, Np. Gdy sie budze to nie mam wyjebane, tylko wstaje i coś robie
  • 6 / / 0
Mirtazapine i mianseryne można odstawić w dowolnym momencie i wszystko wraca do normy. Natomiast SSRI'e, z tego co czytałem, znieczulają receptory serotoninowe i mieszają z układem nagrody w jądrze półleżącym. Sporadycznie okazuje się, że człowiek, który odstawił SSRI, jest kaleką. Nie odczuwa przyjemności, uczuć, podniecenia, zostaje zombie.

Nie ma sensu zarzucać dwa razy większej dawki niż zalecana, lepiej z kilku stron lajtowo atakować różnymi lekami i dodać do tego codzienny sport i terapię CBT.
  • 229 / / 0
Mi na szczęście wszystkie uczucia wracają no normy, nie bede zażywał już nigdy gównianych ssri
A powiedz gdzie wyczytałeś podobne info, też chciałbym poczytać o tym.
Ostatnio zmieniony 28 grudnia 2013 przez czeczenia89, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ
Newsy
Ekstrakty z konopi poprawiają funkcje poznawcze u chorych na Alzheimera – nowe badanie kliniczne

Według nowych danych z kontrolowanego placebo badania klinicznego, opublikowanego w „Journal of Alzheimer’s Disease”, długotrwałe stosowanie roślinnych ekstraktów kannabinoidowych poprawia funkcje poznawcze u pacjentów z demencją związaną z chorobą Alzheimera (AD).

CBŚP rozbija narkotykowy gang z Podlasia. 22 podejrzanych, ponad 130 kg zabezpieczonych narkotyków

CBŚP rozbija narkotykowy gang z Podlasia. 22 podejrzanych, ponad 130 kg zabezpieczonych narkotyków Funkcjonariusze Centralnego Biura Śledczego Policji, działając pod nadzorem Pomorskiego Wydziału Zamiejscowego Departamentu do Spraw Przestępczości Zorganizowanej i Korupcji Prokuratury Krajowej w Gdańsku, przeprowadzili trzy skoordynowane uderzenia w zorganizowaną grupę przestępczą z Podlasia. Grupa miała zajmować się produkcją oraz wprowadzaniem do obrotu znacznych ilości narkotyków. Łącznie zatrzymano 19 osób, a zabezpieczone mienie przekroczyło wartość 625 tys. zł.

Joint przed badaniem. Lider Lewicy zachęca młodych do unikania poboru do wojska

Młodzi mężczyźni, którzy chcą uniknąć poboru, powinni zapalić jointa przed wojskowym badaniem lekarskim – poradził współprzewodniczący partii Lewica (Die Linke) Jan van Aken. Ugrupowanie przygotowuje poradnik, jak uniknąć służby wojskowej.