Leki przeciwdepresyjne, tymoleptyki - SSRI, SNRI, iMAO, TLPD i inne
Zobacz też: Wikipedia
ODPOWIEDZ
  • 642 / 14 / 0
CIEKAWOSTKA ^_^ co do umysłu ,emocji i najnowszych badań
Osobowość to intelektualna (umysłowa) reprezentacja twojego "ja" ,czyli Ciebie.To obraz
jaki masz na swój temat i który nazywasz "ja" To zestaw przekonań ,które masz na temat tego obrazu.To forma reprezentowania Ciebie przez twój umysł.
Ten obraz to nie Ty -to jedynie myśl...którą można dowolnie modyfikować
Każda osobowość posiada sposób myślenia ,czyli definiowania rzeczywistości .To ,jakie jest owo myślenie,przekłada się na zachowania ,które z tego myślenia wynikają.

Emocja jest somatycznym rozumieniem rzeczywistości .Jest myśleniem ,które czujemy w ciele .To
,co umysł przetwarza jako przekonania (myśli,schematy poznawcze itd.),ciało odczuwa w postaci emocji. Nie da się oddzielić odczuwania od myślenia ,bo to tak ,jakby odróżnić samochód od środków transportu ,odczuwanie jest formą myślenia bez której nie możemy jako
ludzie się obejść.Najnowsze badanie psychologów nad botoksem (opublikowanych w Psychological Journal) wykazują ,że nieużywanie twarzy,odpowiedzialnej za ekspresję emocji do komunikowania uczuć zmniejsza ich odczuwanie
i ssri mogą pomóc dojśc do stanu, w którym będzie to możliwe. Doświadczałeś takich stanów, które wcześniej opisałem?
Ja nie kwestionuje że ssri nie pomagają wyjść z ciężkiego stanu i sam musiałem załapać kontakt z rzeczywistość żeby nie zasnąć na terapii ..ale rozważam temat leków pod kątem "skuteczności całkowitego wyleczenia i odstawienia bez powrotu choroby"
A że jest komercyjny fchÓj, to chyba nikt nie zaprzeczy
Wiesz ,promowane jest pod kątem biznesu i marketingu każdy musi zarabiać na siebie ,a że on i jego ludzie w między czasie zarabiania kasy pomagają za darmo ludziom z tragediami rodzinnymi ,ofiarą wypadków ..lub osobom śmiertelnie chorym nie jest wspominane
Przeczytałem cały ten wątek i głowa mnie zaczęła boleć.
heh,doceniam .choć psycholog nie zawsze rozwiąże wszystkie nasze problemy ,ale jak się człowiek wygada i zwierzy komuś po prostu to czasami staje się lżej na duszy
Takze z jednego bagna w drugie, ale te drugie jest przyjemniejsze, jest mi tu lepiej.
oczywiście niech będzie lepiej niż gorzej ,ale ile czasu musi upłynąć żebyś się wyleczył?.lepiej się nad tym nie zastanawiać bo odpowiedzi może nie być .I ta myśl że bez tramalu wypad ze znajomymi nie będzie tak fajny ..kiedyś też tak miałem dołować zacząłem się też wcześnie
bo wiara w złe duchy jest chyba nieodłączna wierze w dobre duchy, a to wzbogaca moje życie niesamowicie.
Jak ktoś wieży w zło to wierzy i w dobro,bo jak by dobro nie istniało to nie miało by racji bytu zło ,ale powiedz mi ile duchów spotkałaś że mogłaś się przekonać że są dobre albo złe.
Zakładanie czegoś bez doświadczenia nie jest dobre ,wiele osób boi się ciemnych ulic ..a chadzało nimi kilka razy w życiu z grupką znajomych albo w cale ,co nie wyklucza że w nocy na Pradze ,albo Ursynowie nic nam się nie stanie ,bo jak ma się coś stać to i w domu się stanie ,ale nie zajmujemy się tu liczeniem rachunku prawdopodobieństwa
  • 253 / 3 / 0
qiuru18 pisze:
CIEKAWOSTKA ^_^ co do umysłu ,emocji i najnowszych badań
Osobowość to intelektualna (umysłowa) reprezentacja twojego "ja" ,czyli Ciebie.To obraz
jaki masz na swój temat i który nazywasz "ja" To zestaw przekonań ,które masz na temat tego obrazu.To forma reprezentowania Ciebie przez twój umysł.
Ten obraz to nie Ty -to jedynie myśl...którą można dowolnie modyfikować
A co to za ciekawostka? Może dla niektórych i ciekawostka, ale z tymi najnowszymi badaniami, to już dałeś ciała. No chyba, że ktoś dopiero teraz zaczął badać duchową spuściznę Wschodu...

Co do tego Grzesiaka, to jestem negatywnie nastawiony, bo panienka koło której się kręcę jest nim podjarana (w sensie NLP). No i widzę poznając coraz to nowych ludzi tego pokroju, że to dla nich moda, trend, kolejna ozdoba-dodatek do wypielęgnowanego ego; czują się tak fajnie bo są eko, nie jedzą mięsa i doznali grzesiakowego oświecenia, które pozwoli im teraz zarabiać więcej kasy (wielu tak to właśnie postrzega). Zajmują się poszerzaniem świadomości tkwiąc w tym swoim światku. To ich poszerzanie świadomości to taka marketingowo-konsumpcjonistyczna wersja, którą można jedynie wyśmiać. No i dla takich ludzi Grzesiuk to swoisty guru.
Uwaga! Użytkownik Vincent Vega jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 1241 / 9 / 0
@Vincent Vega :) lubie twoj post
  • 642 / 14 / 0
Jesteś negatywnie nastawiony ,dla mnie to świadczy tylko o tym że jak ktoś chce widzieć złe strony to je zobaczy ,a jak widzi złe strony to nie dostrzega tych dobrych..a nie widząc dobrych i złych stron nie widzimy całości.
Wiesz to że kilka osób wielbi grzesiaka jak guru ,dla mnie to nie robi różnicy i wcale nie ujmuje tak genialnej nauce jak nlp. Nlp nie zaczyna i nie kończy się tylko na grzesiaku . Znajome mi są koncepcje z wielu źródeł ,stosuje je w dziedzinach w których potrzebuje ...wiec nie wiem czy będzie mi dane "twoje"
grzesiakowe oświecenie bo lubię mięso, uważam że mój jadłospis jest genialny i nic do niego wnosić nie potrzebuje
trend, kolejna ozdoba-dodatek do wypielęgnowanego ego

Ludziom jedyne z czym się kojarzy NLP to inteligencja emocjonalna i zarabianie kasy ,a to nawet nie 10% dziedziny .To zabawne ,ale nlp daje narzędzia między innymi do zwalczania ego i w żaden sposób go nie rozwija
  • 253 / 3 / 0
qiuru18:
NLP to nie jest nauka, jak to ująłeś.
Uwierz mi, że widzę całokształt. Piszę o Grzesiaku, nie o NLP. To, co on oferuje, w mojej subiektywnej opinii, nie jest niczym szczególnym.

Chyba mnie nie zrozumiałeś - panuje pewien trend na rozwój, który oparty jest na marketingu (tak w skrócie) To jest MODA, a nie wewnętrzny imperatyw. I Grzesiak jest tego trendu, tej mody, elementem, a to podważa jego wartośc. Takie są moje obserwacje. Dla mnie ten obszar - rozwój, świadomośc etc. jest szczególny, więc go bronię i tyle. Pewnie też znasz dziedziny, w stosunku do których przejawiasz podobne nastawienie. Cenię sobie ludzi, którzy wolą pozostac niszowi, nienawidzę tego wszechobecnego konsumpcjonistycznego syfu.

Zresztą wiesz... ciekaw jestem jak np. Grzesiak skonfrontowałby się z wysoką dawką LSD czy psylocybiny. Bo to burzy schematy lepiej niż on, he he.
Ciekaw jestem jak skonfrontowałby się z olbrzymim niedoborem serotoniny, żeby sam na sobie mógł tak łatwo zażegnac te wszystkie uczucia i emocje. Lubię takie rozkminy.
Uwaga! Użytkownik Vincent Vega jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 642 / 14 / 0
Skoro wiesz co oferuje to z pewnością dokładnie zapoznałeś się z tematem .Ja wcale nie mam takiego wrażenia trendu w tym dziale...i osobiście znam garstkę osób zajmujących się Nlp...ale wiesz jak Ty się pasjonujesz w psychologii lub filozofii i spotykasz z ludźmi podobnymi do siebie ...pewnikiem nie rzadko o tym słyszysz ,marketing jest wszędzie ..wystarczy wyjść z domu i rozejrzeć się po mieście lub Tv chwile oglądnąć ...z pewnością marketingowi leków typu prozac mało rzeczy dorównuje :cool:

A ja cenie ludzi którzy nie są niszowi i wychodzą poza matrixa typu -pracuj do śmierci na kogoś,bądź przeciętnym szarakiem,podporządkowywać się pod społeczeństwo i państwo ,załóż rodzinę i spłacaj kredyt na mieszkanie do końca życia

Ogromne niedobory serotoniny nie biorą się same z siebie ,jak ktoś ćpał pól życia ..i nagle uświadomił sobie że ma niedobór ,to do leczenie niech nlp nie miesza

Polecam jak najbardziej grzesiaka każdemu na początek ,i nie zapominaj Vincent że my trochę łyknęliśmy z dziedziny rozwoju świadomości to jednak większość na forum nawet nie wie dlaczego ma patrzyć rozmówcy w oczy ...i rozkminiać dalej nie ma sensu
  • 253 / 3 / 0
qiuru18 pisze:
Skoro wiesz co oferuje to z pewnością dokładnie zapoznałeś się z tematem .Ja wcale nie mam takiego wrażenia trendu w tym dziale...

Trend nie dotyczy Grzesiaka tylko i wyłącznie; tu chodzi o co raz częściej spotykane zainteresowaniem rozwojem wewnętrznym. Z jednej strony to wyśmienite, ale z drugiej jeżeli ma to mieć płytki charakter mający na celu wzbogacenie ego i kreowanie się na awangardowego zawodnika, to nie chcę nawet o tym słyszeć. Grzesiek w wielu materiałach oferuje właśnie coś takiego; taki rozwój dla mało wymagających

To było moje zdanie - zamykam temat Grzesiaka :)
qiuru18 pisze:
osobiście znam garstkę osób zajmujących się Nlp...ale wiesz jak Ty się pasjonujesz w psychologii lub filozofii i spotykasz z ludźmi podobnymi do siebie ...pewnikiem nie rzadko o tym słyszysz ,marketing jest wszędzie ..wystarczy wyjść z domu i rozejrzeć się po mieście lub Tv chwile oglądnąć ...z pewnością marketingowi leków typu prozac mało rzeczy dorównuje :cool:
Jasne, że marketing jest wszędzie, ale możesz się z tym godzić, albo tym gardzić. Ja osobiście tym gardzę. Wolałbym mieć prawdziwego terapeutę z małym gabinetem, który nie potrzebuje reklam, bo najlepsza reklamą dla niego jest grono ceniących go pacjentów. Powtarzam, że Grzesiak to manipulator na płaszczyźnie umysłu, a niektórzy muszę dostać się głębiej, jeżeli mogę tak to ująć. Wiele rzeczy, jakie słyszałem na jego wykładach w necie to truizmy.

A ja cenie ludzi którzy nie są niszowi i wychodzą poza matrixa typu -pracuj do śmierci na kogoś,bądź przeciętnym szarakiem,podporządkowywać się pod społeczeństwo i państwo ,załóż rodzinę i spłacaj kredyt na mieszkanie do końca życia

Ogromne niedobory serotoniny nie biorą się same z siebie ,jak ktoś ćpał pól życia ..i nagle uświadomił sobie że ma niedobór ,to do leczenie niech nlp nie miesza

Polecam jak najbardziej grzesiaka każdemu na początek ,i nie zapominaj Vincent że my trochę łyknęliśmy z dziedziny rozwoju świadomości to jednak większość na forum nawet nie wie dlaczego ma patrzyć rozmówcy w oczy ...i rozkminiać dalej nie ma sensu[/quote]
  • 253 / 3 / 0
Sorry, ale trze ostatnie akapity w ostatnim
poście kolegi są jego autorstwa (to Qiuru18).
  • 642 / 14 / 0
Wolałbym mieć prawdziwego terapeutę z małym gabinetem, który nie potrzebuje reklam, bo najlepsza reklamą dla niego jest grono ceniących go pacjentów
Nawet niech sobie będzie terapeuta z gabinetem który skończył studia wzorowo .Dla mnie liczy się skuteczność w wyleczeniu ...i poszedł bym nawet do takiego który przyjmuje w lesie jeśli miał bym pewność że mnie wyleczy ....ale Nlp w pełni pozwala mi na to samemu
Vincent piszemy o grzesiaku i samorozwoju ...ale tak naprawdę założeniem tego tematu było skupienie się na widełkach poświęconych tematyczne depresji .....jeśli uważasz że moje koncepcja co do niej nie jest dobra to fajnie jak byś w zamian zaprezentował swoją :-D
  • 87 / 5 / 0
NLP(Nie lubie policji? :P) Pseudo nauka aczkolwiek ma jedną technikę która jest dosyć skuteczna ale czy aż tak bardzo to bym spekulował...Nauki pana Grzesiaka i samozachwyt nad nim to chwilowa słabość usera qiuru...Gadki typu masz depresje to mi ją daj,co mi więc dasz?To dam ci paraliż,nie jesteś w stanie powiedzieć tego co myślisz ani się poruszyć i przez to jesteś warzywem,panie Grzesiak wiesz pan już co to depresja z lękiem? :P ....Co robimy żeby mieć depresje?odpowiedź żyjemy...Co robimy żeby nie mieć depresji?To jest dobre pytanie...Aczkolwiek wymaga sporo pisania i niekoniecznie ludzie są tu tacy co chętnie by to przeczytali(nie lubicie słodkiego pierdzenia tak jak ja conie?:P)...Ze swojego dużego doświadczenia w tej całej materii lęku i depresji mówie:masz depresje silną i lęk idź najpeirw do psychiatry...Potem jak ci się poprawi zacznij prace nad sobą typowo poznawczo-behawioralną co jest już możliwe samemu dzięki sieciowej terapii dr.Richardsa...Tylko w ten sposób masz jako taką szansę w przyszłości odstawić leki i już więcej nie siedzieć na żadnym forum poświęconym problemom psychicznym i pigułkom...Wybór należy do Ciebie...
ODPOWIEDZ
Newsy
Belgia: Rozbito gang przemytników kokainy

Policja rozbiła dużą grupę kokainową działającą w Belgii. Przemytnicy przywozili narkotyki z Ghany i Dominikany przez lotnisko w Brukseli. Następnie, przez port w Antwerpii, narkotyki były wysyłane za granicę. Niektórzy podejrzani spotykali się regularnie w barze shisha w Vilvoorde (Brabancja Flamandzka), aby omawiać swoje interesy.

Alkohol miał swój udział w powstaniu złożonych hierarchicznych społeczeństw

Alkohol towarzyszy nam od tysiącleci. Używały go wszystkie wielkie cywilizacje. Znali go Majowie, Egipcjanie, Babilończycy, Grecy, Chińczycy czy Inkowie. Odgrywał ważną rolę w ceremoniach religijnych, wciąż jest ważnym elementem spotkań towarzyskich. Był środkiem płatniczym, służył wzmacnianiu i podkreślaniu pozycji społecznej. W najstarszym znanym eposie literackim „Eposie o Gilgameszu” jednym z etapów ucywilizowania Enkidu – który symbolizuje tam dziką naturę, niewinoość i wolność – jest wypicie przezeń piwa.

Stan opublikował raport o spożyciu marihuany. Niemal 15 proc. nowojorczyków zażywa ją regularnie

Tylko 14,7 proc. dorosłych nowojorczyków regularnie spożywa konopie indyjskie – zgodnie z najnowszym raportem stanowego Departamentu Zdrowia. Najwyższy odsetek korzystających z marihuany w dowolnej formie występuje u osób w wieku 21-24 lat. Z raportu wynika ponadto, że większą tendencję do zażywania konopi mają osoby, które jednocześnie nadużywają innych używek.