A pokory już nauczyło mnie życie więc nie muszę się jej uczyć podczas hodowli peyotla
A gdybym chciała posiadać roślinę dla ozdoby zapewne wybrałabym coś bardziej urodziwego.
Ale nic to... za cenne uważam uwagi dotyczące suszy i zimy... to ma sens-więc zapewnię mojemu maleństwu hardcorowe warunki.. :diabolic:
póki co chętnie dowiem się czegoś o waszych wrażeniach po spożyciu tej rośliny...
Czy ktoś pokusi się o krótki opis?
Jezeli jednak koniecznie peyotl to rowniez mozesz kupic jakiegos Trichocereus'a i zaszczepic na nim peyotla, szybciej urosnie.
Wielkie dzięki za rady i za link ;-)
póki co peyotl już jest - był w skrzynce jak przyszłam (dobrze że mąż nie znalazł ;] hehe!)
jest strasznie malutki ma może z 1cm średnicy - ale i tak już go lubię :-) biedny przetrwał transport- to cud!! bo owinięty był tylko w taśmę i włożony w pudełko po poxilinie :nuts:
w co mam go wsadzić? bo że w doniczkę to wiem
Zrobię tak jak mówicie, o uczeni w piśmie ;]
110zł za 36latka? Brałbym w ciemno.
@Lena26
Zamiast piasku z piaskownicy lepszy by był drobny żwirek z zoologika, ale jeśli już posadziłaś w piach i ziemię to nie ruszaj, powinno być dobrze o ziemi nie jest ponad 60% i doniczka nie jest duża. Pejotle sadzimy z niewielkich, za to głębokich doniczkach, dla 1cm (pewnie ze 2 latka ma) najlepsza by była produkcyjna 5,5cm. Prażenie substratu jest zbędne, a nawet szkodliwe, stosuje się jedynie do wysiewów. Z biohumusem też byłbym bardzo ostrożny, najwyżej raz na wiosnę w mocno ograniczonej dawce. Lepszy nawóz do kaktusów, lub inny o niskiej zawartości azotu.
@ carnage9
Nie wolno podlewać kaktusów od razu po posadzeniu, możliwe, że te plamy oznaczją gnicie, którym kończy się takie podlewanie. Jeśli jednak kaktusy przeżyją, to w tym sezonie podlej je maksimum jeden raz, a później już zimowanko.
Ekstaza i ekstaza: jak patrzyliśmy i patrzymy na narkotyki
Jeden na dziesięciu trzydziestolatków pracuje pod wpływem. Naukowcy biją na alarm
Analiza danych: Otwarcie legalnych sklepów z marihuaną powiązane ze spadkiem zgonów opioidowych
Publikacja: ręczny system do wykrywania MDMA
Komunikat Instytutu Ekspertyz Sądowych im. Prof. dra Jana Sehna w Krakowie.
Narkotyki w starożytnym Egipcie i Mezopotamii? Archeolodzy mają koronny dowód
Nowe badania przenoszą nas w czasie o ponad 2500 lat. Odkryto dowód na to, że elity starożytnego Egiptu i Mezopotamii regularnie używały opium. Był to stały element ich życia. Prawdę ujawniło alabastrowe naczynko.
Kartele przemycają narkotyki na statkach z chorym i martwym bydłem
Kartele narkotykowe wykorzystują statki wypełnione chorym i padłym bydłem do przemytu ogromnych ilości kokainy trafiającej ostatecznie do Europy – informuje „The Telegraph”, powołując się na źródła wywiadowcze.