Leki przeciwdepresyjne, tymoleptyki - SSRI, SNRI, iMAO, TLPD i inne
Zobacz też: Wikipedia
ODPOWIEDZ
  • 147 / 19 / 0
Mało znalazłem postów na temat łączenia ze sobą antydepów. Generalnie psychiatrzy chyba (mój na pewno), bardzo tego unikają i zastępują jeden lek kolejnym itd. Problem w tym, że przerobiłem już wszystkie, a na pewno wszystkie najbardziej popularne. Efektu zero. Anhedonia, brak sił i motywacji. Jakie są Wasze doświadczenia przy łączeniu leków? Aktualnie biorę tianeptynę (oszukuję się, że pomaga), pregabalinę (nie czuję i nigdy nie czułem efektu) i klomipraminę. Oprócz tego tramadol/tapentadol na bóle. Chciałbym do tego włączyć sertralinę, ale nie wiem, czy powinienem się obawiać ZS, czy raczej takie miksy są bezpieczne. Szukam czegokolwiek, bo próbuję od paru lat leków w pojedynczym wydaniu i nie przynosi to żadnego efektu.
  • 552 / 200 / 0
@castlecastle Jest masa psychiatrów, którzy nie boją się łączenia antydepresantów. Sama brałam równocześnie sertraline + paroksetynę + trazodon i tak, zapisał mi to mój lekarz.
W Twoim przypadku obawy lekarza mogą wynikać z tego że łykasz tramadol.
  • 376 / 8 / 0
Mam pytanie jestem na programie buprenorfinowym i chciałbym poprosić lek. o

Tianeptyne
Selegine lub Buprion

Czy te leki mogą mi narobić problemów na testach - że wyjdzie opioid lub stymulant ?

Biorę do tego 300 mg pregabaliny

W ogóle co myślicie o takim mixie tego ?

Dzięki za odpowiedź
  • 46 / 1 / 0
Lecze sie na zaburzenia lekowe biorę dulokstetynę w dawce 60mg oraz lamotrygine 200mg na stabilizację nastroju i na sen trazodone 75mg w ostatnich miesiacach mam nasilone lęki co mozna bylo by dołożyć nie chodxi mi o doraźne leki oraz nie pregabaline cos innego na lęki?
  • 1 / / 0
Doradźcie proszę na co mogę zamienic escitalopram ponieważ w ogóle nie czuję jego działania,biorę go ok 6mies w konfiguracji
bupropion 300mg escitalopram 20mg i risperidion 3mg

Potrzebuje zmiany na coś innego mocniejszego i mocniej wyczuwalnego,
Brałem już duloxetyne i wenlafaksyne pregabaline mirtazapine więc te propozycje odpadają i neuroleptyki wiadomo też.
Celuje bardziej w inny ssri.
Z góry dzięki za pomysły
  • 9651 / 1902 / 2
12 maja 2026castlecastle pisze:
Mało znalazłem postów na temat łączenia ze sobą antydepów. Generalnie psychiatrzy chyba (mój na pewno), bardzo tego unikają i zastępują jeden lek kolejnym itd. Problem w tym, że przerobiłem już wszystkie, a na pewno wszystkie najbardziej popularne. Efektu zero.
A bierzecie obaj pod uwagę, że skoro leki nie działają to powód problemów jest inny ? XD Einstein miał ciekawe powodzenie na te okoliczność.
Wchodzić i głosować
https://hyperreal.info/talk/viewtopic.php?t=77897&start=700
Mile widziane krótkie uzasadnienie.
  • 3 / / 0
Cześć
Doradźcie proszę antydepresant:
- lęki zdrotowotne
- anhedonia
- apatia
- słaba koncentracja

Może być jakiś mix, zmieniam psychiatrę ale chciałbym poznać Wasze zdanie.

Dzięki
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Artykuły
Newsy
Marihuana a metabolizm. Naukowcy odkryli zaskakujący wpływ konopi na organizm

Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego odkryli, że związki zawarte w konopiach mogą wpływać na wagę i metabolizm w sposób bardziej złożony, niż dotąd przypuszczano. Eksperymenty na myszach sugerują, że za potencjalne korzyści metaboliczne mogą odpowiadać nie tylko THC, ale również inne substancje obecne w marihuanie.

Farmakoterapia przewlekłego bólu w USA – nowy i nie do końca bezpieczny wzorzec

Okryte złą sławą leki opioidowe przez lata stanowiły w USA. fundament farmakoterapii przewlekłych dolegliwości bólowych. Naukowcy z Uniwersytetu Michigan zdecydowali się sprawdzić czy opioidy są nadal tak często wykorzystywane w leczeniu chronicznego bólu.

Palenie marihuany zmniejsza chęć na alkohol? Nowe badania kliniczne przynoszą zaskakujące wnioski

Coraz więcej osób na świecie eksperymentuje z zastępowaniem alkoholu konopiami indyjskimi, a trend ten zyskał w popkulturze miano „California sober”. Choć do tej pory opieraliśmy się głównie na niejednoznacznych obserwacjach, najnowsze badanie opublikowane na łamach American Journal of Psychiatry rzuca nowe światło na ten fenomen. Kontrolowany eksperyment udowadnia, że doraźne zapalenie marihuany znacząco zmniejsza ilość spożywanego alkoholu i opóźnia moment sięgnięcia po pierwszego drinka.