Rośliny z rodzaju Mitragyna, rodziny marzanowatych, zawierające alkaloidy o działaniu psychoaktywnym (Mitragyna speciosa, Mitragyna hirsuta, Mitragyna javanica).
Więcej informacji: Mitragyna speciosa na Narkopedii [H]yperreala
ODPOWIEDZ
  • 20 / / 0
Czy tylko ja tak mam, że kiedy Kratom mi wjedzie to tekst mi się rozmazuję przed oczami i od czytania aż mnie oczy bolą? %-D
  • 291 / 34 / 0
Zamawiał ktoś ostatnio kratom od popularnego czeskiego vendora z ostatnią litrą "T" w nazwie, który wysyła też za pobraniem? Zamawiałem od nich dziesiątki razy i zawsze jakość była bardzo dobra, jednak ostatnie zamówienie w nowych opakowaniach to dramat. Testowałem wszystkie kolory i jedyne co czuć to irytacja i wkurwienie, napisałem do nich maila w tej sprawie, zobaczymy co odpiszą
ODPOWIEDZ
Newsy
Zaskakujący trend wśród Polaków. Chodzi o spożycie alkoholu

Spożycie alkoholu aktywnie ogranicza 55 proc. Polaków, a 21 proc. deklaruje całkowitą abstynencję.

Mikrobiom jelitowy wpływa na pociąg do alkoholu

Mikroorganizmy tworzące mikrobiom jelitowy mogą wpływać na spożycie alkoholu, manipulując układem nagrody w mózgu - informuje czasopismo „mBio”.

Wino z kokainą stało się przebojem. Papież pisał encykliki, sącząc Vin Mariani

Pod koniec XIX w. kokaina była uznawana za cudowny lek na wszystko. Była też składnikiem Vin Mariani, czyli ulubionego napoju papieża Leona XIII. Ojciec Święty tak je sobie upodobał, że wystąpił w jego reklamie, a twórcę receptury, Angelo Marianiego, odznaczył medalem. Nie był zresztą jedynym sławnym entuzjastą tego wina.