Będę wdzięczny za odpowiedź
Brałem przeróżne SSRI, w tym dłużej duloksetyne i sertraline z różnymi ubocznymi skutkami jak rozdrażnienie czy kompletna anorgazmia, która występowała u mnie przy każdym prawie leku psychotropowym.
Dostałem od lekarza wortioksetyne, biorę 10mg już dwa miesiące i jest zdecydowana poprawa.
Oraz co dla mnie bardzo istotne, w ogóle nie wpływa na seks czy orgazm.
Jednakże, muszę dodać, że w tym roku do leków, zmuszałem się do treningu, siłowni, biegania, medytacji, modlitwy i ekspozycji na ekstremalne zimno i w tym całym zestawieniu, moja głową zdecydowanie szybciej wróciła do zdrowia, w porównaniu gdy brałem same leki, to bez porównania jest teraz.
Podsumowanie: wortioksetyna 10mg rano, do tego 150mg x2 pregabalina i trazadon 50mg na sen i jest zdecydowana poprawa.
Niewiem czy jest przeterminowana ale pewnie tak. Ile lat po terminie ważności da sie ją jeszcze zażywać bezpiecznie? (O ile wogóle sie da)
Brał ktoś na Ocd?
Polacy a marihuana w 2025 roku: Co mówią najnowsze badania?
Analiza danych: Otwarcie legalnych sklepów z marihuaną powiązane ze spadkiem zgonów opioidowych
Marihuana negatywnie wpływa na płodność kobiet? Nowe badania kanadyjskich naukowców
Marihuana a ciąża i płodność – badacze z UM Wrocław: „Nie ma bezpiecznej dawki”
Normalizacja marihuany w debacie publicznej idzie w parze z rosnącym przekonaniem, że to „naturalna” i mniej inwazyjna alternatywa dla farmakoterapii. Jednak najnowszy przegląd 64 badań przeprowadzony przez naukowców z Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu pokazuje, że THC nie jest obojętne dla układu rozrodczego ani dla rozwijającego się płodu. Eksperci wskazują, że kannabinoidy wpływają na centralne mechanizmy płodności, a skutki ich działania mogą być długofalowe – także dla przyszłych pokoleń.
Parlamentarny Zespół ds. Depenalizacji Marihuany zawiesza prace
Rok temu politycy obozu rządzącego ogłosili wielki, historyczny projekt: pierwszy w Polsce Parlamentarny Zespół ds. Depenalizacji Marihuany. Miało być nowocześnie, postępowo, europejsko. Miał być projekt, miał być progres, miało być „po wyborach ruszamy pełną parą”.
Ekstrakty z konopi poprawiają funkcje poznawcze u chorych na Alzheimera – nowe badanie kliniczne
Według nowych danych z kontrolowanego placebo badania klinicznego, opublikowanego w „Journal of Alzheimer’s Disease”, długotrwałe stosowanie roślinnych ekstraktów kannabinoidowych poprawia funkcje poznawcze u pacjentów z demencją związaną z chorobą Alzheimera (AD).