Importując towar z chin przez internet z portalów jak AliExpress , o wartości 900$ jak wygląda sprawa cła i podatku VAT ?
Czytałem że importując towar z chin trzeba opłacić podatek VAT w wysokości 23%. Plus cło.
Jeśli zamawiam jako osoba fizyczna na swoje imię i nazwisko jak to wtedy należy rozliczyć i w jakim czasie od otrzymania przesyłki ?
Rozliczam.sie przy odbiorze ? Czy na koniec roku podatkowego ?
Przepraszam za głupie pytania ale jestem kompletnym laikiem jeśli chodzi o import z poza UE.
Chcesz wspomóc narkopedię swoją wiedzą? Pisz na — martwamysz/at/tuta.io
Dołącz do Hajpowego Mastodona - kliknij„link na końcu”i dołącz do naszej społeczności! — https://hyperreal.cyou
Dziękuję za odpowiedź a jak sprawa wygląda gdy zamawiam przez portal Alibaba ? Ponoć to portal b2b business to business.
Z tego co rozumiem to muszę mieć firmę żeby zamawiać z tego portalu. Czy jako osoba fizyczna też mogę ?
W pl jeśli dobrze kojarzę jest prawo, że mogę handlować np. na rynku miejskim bez zakładania firmy tylko jako osoba fizyczna. Tylko nie mogę mieć zysku w miesiącu większego niż połowa najniższej krajowej.
To tak na chłopski rozum, teoretycznie mógłbym zamówić z Alibaba towar w cenie hurtowej. Następnie stanąć z towarem na straganie nie mając firmy i handlować.
Nikt przecież nie udowodni mi że sprzedałem w miesiąc więcej czy mniej niż połowa najniższej bo nie mając firmy nie mam kasy fiskalnej ani nie wystawiam paragonów.
Chciałbym zacząć sprzedawać towar z Alibaba a nie z AliExpress. Na alibabie jest większy wybór, lepsze rzeczy, i bierzemy bezposresrednio od producenta cena jest dużo niższa wtedy niż na aliexpres
Poczytaj nt. sprzedaży na targowiskach i targach.
A to, że niektórzy się nie rozliczają i nie wpadają kontrole to inna para kaloszy. Poczytaj o skarbówce i kontrolach "na targach" jak oni to robią w fachowy sposób.
Dołącz do Hajpowego Mastodona - kliknij„link na końcu”i dołącz do naszej społeczności! — https://hyperreal.cyou
No fakt na targowisku mają wyjebane, tylko pytanie jak sprawa wygląda przy zamawianiu z Alibaba.
Na Aliexpres jak pisałeś nie ma różnicy czy zamawiamfirma czy osoba fizyczna, bo podatki są dodawane z automatu w aplikacji czy na.stronie aliexpres.
Na Alibaba jest trochę inaczej, bo to serwis b2b busines to business czyli usługa od firm dla firm. Na Alibaba dodaje produkty do koszyka przechodzę do płatności i nie dodaje automatycznie tylko trzeba samemu wpisać dane odnośnie podatku, na czacie mi odpisali że w każdym kraju jest inny podatek i sam muszę sprawdzić.
Więc sam sobie odpowiadam że muszę mieć firmę u zrobić wszystko jak należy.
Ale zadałem pytanie tutaj bo pomyślałam że może.ktos tutaj na forum zamawiał z Alibaba zamówienie około 900$ i przeszło bez problemu nie mając firmy. Bo wiesz teoria a praktyka dwie różne rzeczy
Wszystko to na swój adres i dane.
Paczka dotarła do sortowni w PL i przejął ją urząd celny, kumpel dostał list aby złożył wyjaśnienia co do cła.
Co jest w paczce, pokazać paragon + jeśli prezent to w jakim charakterze itp.
Dodam że wysylajacy opisal pake jako olejki cebede w prezencie
Co w takiej sytuacji zrobić? Palić jana że nic nie zamawiał czy może powiedzieć że to jakiś prezent od chuj wie kogo/wygrana w jakims konkursie?
Czy ktos mial podobna sytuacje i wyratował pake bez przypalu czy moze amen pacierzu?
Ziomo nie ma paragonów bo płaci monero
Oraz zacytuję kolejno: (np. w formie zrzutu ekranu z konkretnego, chińskiego serwisu aukcyjnego) a także dołącza potwierdzenie dokonania płatności Drugi, istotny punkt to numer i seria dowodu osobistego, PESEL i adres (zameldowania lub korespondencyjny) – najprościej zrobić kopię lub zeskanować dowód osobisty.
W tym liście jest napisane, aby dodać paragon? Niech wyjaśni sprawę tak, jak ma miejsce aktualnie. Dołączy ewentualnie screeny z serwisu aukcyjnego i tyle.
Najlepiej jakby tutaj udało się wrzucić dokument, bo to takie wróżenie z fusów. Ja coś takiego wypełniałem, ale dawno temu.
Wiecie czy ta informacja jest aktualna ? Kilka dni temu dostałem bodajże 350 za jazdę na gapę EMPEKIEM jeśli zapłacę w ciągu 7 dni . Jeśli dłużej to chyba aż 500!!!
Efekty terapii wspomaganej psychodelikami są zachwycające
Pacjenci szukają ulgi w bólu. Jak zmienia się podejście do medycznej marihuany w Polsce
Analiza danych: Otwarcie legalnych sklepów z marihuaną powiązane ze spadkiem zgonów opioidowych
Publikacja: ręczny system do wykrywania MDMA
Komunikat Instytutu Ekspertyz Sądowych im. Prof. dra Jana Sehna w Krakowie.
Firmowa wigilia na trzeźwo? Alkohol wciąż jest niepisaną normą w biznesie
Picie alkoholu w pracy i podczas firmowych spotkań generuje rosnące koszty dla firm - od wzrostu absencji po spadek produktywności. Presja picia w środowisku korporacyjnym nadal jest odczuwalna, jednak coraz częściej widoczna jest też chęć tworzenia bardziej inkluzywnej kultury organizacyjnej, bez alkoholu jako obowiązkowego elementu integracji.
Ekstrakty z konopi poprawiają funkcje poznawcze u chorych na Alzheimera – nowe badanie kliniczne
Według nowych danych z kontrolowanego placebo badania klinicznego, opublikowanego w „Journal of Alzheimer’s Disease”, długotrwałe stosowanie roślinnych ekstraktów kannabinoidowych poprawia funkcje poznawcze u pacjentów z demencją związaną z chorobą Alzheimera (AD).