Dział poświęcony tematowi kontroli recept lekarskich u farmaceuty.
Zablokowany
  • 601 / 108 / 0
01 kwietnia 2022randomowyUser pisze:
Da radę normalnie dostać zolpidem w receptomacie? Chyba nie ma statusu ćpuńskiego leku?
50 razy było wałkowane, czytaj regulaminy/opisy/zasady/faq stron tudzież lekarzy, nikt za ciebie szukać nie będzie
:tabletki:
  • 1926 / 312 / 0
Mam e-receptę wysawioną 24 marca. Ważna jest normalnie- 30 dni. I tu moje pytanie, czy 24 kwietnia (a więc równo 30-go dnia) ona jest nadal ważna? W 30-tym dniu? Czy "do" 30-go "niewłącznie" i w aptekach będą problemy?
konto od 2011 roku (ban kiedyś, totalnie nieważne)
  • 4894 / 853 / 0
Ważna.
Uwaga! Użytkownik F6mGCrx3 nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 808 / 188 / 0
Wpadł mi pomysł na doraźne suplementowanie się e-receptami. Jeżeli dostarczę kopię z przychodni gdzie jest wyraźnie napisane "LEKI STAŁE" a na niej klony, rolki czy dhcki to uzyskam taką receptę?
  • 4 / / 0
Niedawno próbowałem uzyskać receptę na pewien lek rpw i lekarz stwierdził, że sytuacja jest podejrzana, recepty nie wystawi i jeszcze powiedział, że sprawę przekażę do nadzoru farmaceutycznego. Czy coś mi grozi?
  • 4603 / 2207 / 1
A co ma grozić? Prosiłeś o lek, lekarz uznał, że nie jest Ci potrzebny i sprawa jest zakończona. Ty jako pacjent nie odpowiadasz za to, co lekarz CI wystawia. Gdyby wystawił, to on by był odpowiedzialny.

Jest jedno ale.. Jezeli np byłe sw ciągu mieiąca u 6 lekarzy i w 5 przypadkach uzyskałeś ten lek, o który prosiłeś, to już może być gorzej.
  • 4 / / 0
No byłem w ciągu i uzyskałem ten lek parę razy w ciągu miesiąca, jakieś 3-4. To co mi grozi?
  • 911 / 206 / 1
08 kwietnia 2022fanfik pisze:
Wpadł mi pomysł na doraźne suplementowanie się e-receptami. Jeżeli dostarczę kopię z przychodni gdzie jest wyraźnie napisane "LEKI STAŁE" a na niej klony, rolki czy dhcki to uzyskam taką receptę?
Po pierwsze lekarz powinien spytać dlaczego nie zwracasz się z zaświadczeniem od specjalisty do POZ po kontynuację leczenia. Po drugie, powinien upewnić się o wskazaniach do stosowania leku (wywiad). Po trzecie, musi chcieć to zrobić.
Zażółć Gęślą Jaźń
:grzybki: :fuj: :rzyg:
  • 2 / / 0
Witam wszystkich, to mój pierwszy post tutaj.
Ogarniam od paru tygodni jedną ukrainkę która uciekła do PL.
Dziś podczas rozmowy zapytała mnie czy da się u nas kupić / dostać receptę na Imovane. Sprawdziłem co to i postanowiłem poszukać tutaj pomocy. Różne łakocie w życiu degustowałem ale tematyka leków jest mi obca. Ktoś poradzi co można by dla panny zrobić?
Ostatnio zmieniony 12 kwietnia 2022 przez lordgd, łącznie zmieniany 1 raz.
  • 3571 / 581 / 1
@lordgd powinno się dać ogarnąć bez problemu od lekarza rodzinnego. Przez e-receptę też. Jeśli koleżanka jest Ukrainką- to tym bardziej powinna dostać, jeśli ma numery w NFZ
"Które dragi brać, żeby nie musieć brać żadnych dragów?"

"Rutyna to rzecz zgubna "
Zablokowany
Newsy
Jest niebezpieczny jak alkohol i narkotyki. „Byliśmy zbyt zaślepieni”

Światowy Dzień Bez Telefonu Komórkowego obchodzony jest 15 lipca. Z tej okazji Instytut Spraw Obywatelskich wystosował list otwarty do rodziców, w którym przestrzega przed zgubnym wpływem tego urządzenia na dobrostan najmłodszych. „Smartfon uzależnia tak jak alkohol, papierosy czy kokaina” – wskazuje ISO.

Największa europejska imprezownia tonie. Karetki błagają o pomoc – jeżdżą tylko do nocnych klubów

Ibiza – symbol beztroskiej zabawy, dźwięków techno i drinków za 25 euro – pęka w szwach. Ale, co ciekawe, nie z powodu tłumu turystów. Pęka system ratownictwa medycznego. Jak podaje lokalny związek zawodowy służby zdrowia, nawet jedna trzecia wszystkich interwencji karetek dotyczy klubów nocnych, gdzie dochodzi do… „bad tripów” po wiadomych zakazanych używkach.

Narkopandemia w Niemczech. Umiera coraz więcej młodych ludzi

Liczba zgonów spowodowanych zażywaniem narkotyków utrzymuje się w Niemczech na wysokim poziomie. W ubiegłym roku 2137 osób zmarło z powodu konsumpcji narkotyków. To o 90 niż rok wcześniej – przekazał Hendrik Streeck, pełnomocnik niemieckiego rządu ds. uzależnień i narkotyków.