Dział służący informacji na temat zmian w prawie – proponowanych, jak i wprowadzonych w życie.
ODPOWIEDZ
  • 1987 / 108 / 0
PcP pisze:
5-HTP szybko nie wróci jako legalny suplement diety, czyli także jako kaizen. Nie uzyska zgody, bo to długa procedura rejestracyjna dla suplementu diety, a także niezbędne zmiany w prawie w celu możliwości stosowania 5-HTP.
no właśnie - czyli jednak dobrze, że zrobiłem zapasy ;)
PcP pisze:
Natomiast nie ma regulacji zabraniających wprowadzania go do obrotu jako nie składnik środków spożywczych.
jak mam to rozumieć? będą go sprzedawać jako nawóz czy inny środek piorący? ;)
Uwaga! Użytkownik scr nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 545 / 8 / 0
ummm odczynnik chemiczny?
  • 2814 / 14 / 0
Już jest w sprzedaży:
Produkt jakości farmaceutycznej, certyfikowany, niezarejstrowany w Polsce i w związku z tym należy go traktować jako produkt przeznaczony wyłącznie do badań i testów. W trakcie zgłoszenia rejestracyjnego.
Uwaga! Użytkownik PcP jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 2814 / 14 / 0
Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Warszawie pisze:
Warszawa, dnia 13.03.2012 r.

HŻN.****

Odpowiadając na Pana e-mail z dnia 22.02.2012 r. w sprawie bieżącej działalności Inspektoratu Sanitarnego w zakresie wprowadzania do obrotu substancji 5-hydroksy-L-tryptofan (5-HTP), Oddział Nadzoru Bezpieczeństwa Żywności, Żywienia i Kosmetyków Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Warszawie przekazuje stosowne informacje.

Bogatym źródłem 5-hydroksy-L-tryptofanu są nasiona afrykańskiego drzewa Griffonia simplicifolia. 5-HTP jest stosowany jako lek w postanoksycznej mioklonii, zespole Alzheimera, stanach niepokoju, ataksji móżdżkowej, niektórych postaciach półpaśca, opóźnionej dyskinezji oraz depresji. Według dostępnych danych naukowych nie ma podstaw do uzupełniania codziennej diety substancją 5-HTP, a ponadto nie jest znane bezpieczeństwo stosowania 5-hydroksy-L-tryptofanu.

Wprowadzenie roślliny Griffonia simplicifolia oraz jej przetworów do składu suplementów diety było związane w głównej mierze z przejściowym ograniczaniem, dotyczącym możliwości stosowania L-tryptofanu ze względu na występowanie zespołu eozynofilio-mialgii (EMS, ponad 1500 przypadków zachorowań, w tym 37 zgonów) u osób stosujących suplementy diety zawierające tryptofan w Stanach Zjednoczonych i Wielkiej Brytanii. Biorąc pod uwagę nieznane bezpieczeństwo stosowania 5-HTP w suplementach diety, a także doniesienia świadczące o możliwości jego niekorzystnego oddziaływania na organizm człowieka, wiele państw członkowskich UE ogranicza możliwość stosowania 5-hydroksy-L-tryptofanu w składzie środków spożywczych.

Odnośnie Pana pytania, dotyczącego wprowadzania do obrotu 5-HTP jako środka zastępczego, ONBŻŻiK WSSE w Warszawie informuje, że organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej funkcjonujące na terenie województwa mazowieckiego podejmują działania zgodnie z kompetencjami każdorazowo w przypadku stwierdzenia produkcji bądź dystrybucji substancji psychoaktywnych i odurzających, które mogą wchodzić w skład tzw. „dopalaczy”. Jednocześnie zwraca się uwagę, że produkty zawierające 5-HTP, które nie przeszły pozytywnie procedury zgłoszenia jako suplementy diety w Głównym Inspektoracie Sanitarnym, nie są automatycznie uznawane za środki zastępcze.

KIEROWNIK ODDZIAŁU
NADZORU BEZPIECZEŃSTWA
ŻYWNOŚCI ŻYWIENIA
i KOSMETYKÓW

inż. Anita Panek
Received: from OHZZiPU1161N (unknown [93.159.30.162])
	by mail.wsse.waw.pl (Postfix) with ESMTP id E108D7A521
	for <***@10g.pl>; Wed, 21 Mar 2012 09:05:12 +0100 (CET)
hehe
Uwaga! Użytkownik PcP jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 185 / 3 / 0
Mam pytanie pośrednio związane z tematem, proszę o precyzyjną odpowiedź. Może jestem głupi, ale czy ktoś może mi powiedzieć, czy sprzedaż i kupno leków na receptę nie znajdujących się na wykazie N i P są legalne, co za to grozi (kara finansowa? czy w takim przypadku będzie ślad w krajowym rejestrze karnym?). Jeżeli przykładowo chciałbym sprzedawać legalnie np piracetam albo sibutraminę to co stoi mi na przeszkodzie? Podejrzewam, że potrzebne jest jakieś pozwolenie, jeśli tak to gdzie je można załatwić i jak? A może mógłbym sprzedawać je jako środki nie przeznaczone do spożycia? Wiem, że można zamówić zza granicy 5 opakowań leku na receptę, w związku z tym czy można (i dlaczego, jeśli nie) kupić czy sprzedawać takie leki na terenie kraju(bez recept oczywiście)?
  • 185 / 3 / 0
Dobra, wiem, że nie można sprzedawać substancji leczniczych bez recepty, ale jak to jest że można je kupić z zza granicy i to 5 op? Nie ma jakiegoś tricku żeby można było legalnie sprzedać te leki w kraju? Jak podszyje się za zagraniczny adres to co, będzie dobrze? Nic już nie rozumiem, chyba jeszcze mxe działa.. Czy te same kwestie prawne obejmują leki wycofane z użycia?? W ogóle jest ktoś aktywny w tym dziale?
  • 2 / / 0
Zamówiłem 10g 5-HTP na poste restante. Towar z Wielkiej Brytanii. Przed kupnem sprawdziłem indeks substancji zakazanych (jakkolwiek się on zwie; ten gdzie np. Kava kava). Nie było go na niej. Czy będę pociągnięty do konsekwencji?
  • 1993 / 490 / 0
Nie łamiesz prawa, nie grożą Tobie żadne konsekwencje.
  • 1993 / 490 / 0
Adresat:
Graniczna Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna
w Warszawie
ul. Żwirki i Wigury 1

Dzień dobry.
Proszę o udzielenie informacji w następującym zakresie:
Czy sprowadzając:
a)Suplementy diety.
b)Środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego.
z terytorium państwa należącego do UE na terytorium RP, drogą wysyłkową muszę ten fakt zgłaszać do Sanepidu? Czy są jakieś ograniczenia ilościowe w przypadku importu na własne potrzeby?
Witam Pana.

Odpowiadając na Pana pytania uprzejmie informuję, że towar pochodzący z krajów członkowskich Unii Europejskiej oraz towar zaimportowany na własne potrzeby nie podlega granicznej kontroli sanitarnej.
W przypadku importu suplementów diety należy mieć na uwadze, to że w/w preparaty dopuszczone w danym kraju jako środki spożywcze w innym kraju będą traktowane jako leki.
Natomiast dla towaru , którego ilość nie będzie wskazywała na prowadzenie działalności gospodarczej nie będzie konieczna kontrola sanitarna, w innych przypadkach ograniczenia wynikają z przepisów sanitarnych i celnych.

Z poważaniem B.Szkoda
ODPOWIEDZ
Newsy
Alkohol miał swój udział w powstaniu złożonych hierarchicznych społeczeństw

Alkohol towarzyszy nam od tysiącleci. Używały go wszystkie wielkie cywilizacje. Znali go Majowie, Egipcjanie, Babilończycy, Grecy, Chińczycy czy Inkowie. Odgrywał ważną rolę w ceremoniach religijnych, wciąż jest ważnym elementem spotkań towarzyskich. Był środkiem płatniczym, służył wzmacnianiu i podkreślaniu pozycji społecznej. W najstarszym znanym eposie literackim „Eposie o Gilgameszu” jednym z etapów ucywilizowania Enkidu – który symbolizuje tam dziką naturę, niewinoość i wolność – jest wypicie przezeń piwa.

CBŚP z Łodzi zlikwidowało dwa laboratoria syntetycznych narkotyków

Zgarnęli klofedron o wartości ponad 25 mln PLN.

Budowali z kostki brukowej... schowek na amfetaminę. Policjanci zatrzymali 27-latka z narkotykami

W niedzielę, 13 lipca br., gostynińscy policjanci zatrzymali 27-letniego mieszkańca powiatu gostynińskiego, który posiadał przy sobie amfetaminę. Narkotyki odnaleziono w prowizorycznej budowli z kostki brukowej. Za popełnione przestępstwo grozi mu kara do 3 lat pozbawienia wolności.