Dział poświęcony tematowi kontroli recept lekarskich u farmaceuty.
Zablokowany
  • 629 / 118 / 0
Oby tylko nie było tak że przez receptomaty będą problemy z uzyskaniem recepty u normalnego lekarza który prowadzi gabinet przez internet (nie wypisuje hurtowo, wszystko konsultuje)
:tabletki:
  • 453 / 177 / 0
@krzychv moja lekarka już od jakiegoś czasu benzo na telewizytach nie wypisuje. Tu ma warunek, że musi być wizyta osobista i koniec. Na osobistych - zero problemu, benzo dostaniesz.
  • 4 / / 0
06 czerwca 2024krzychv pisze:
Oby tylko nie było tak że przez receptomaty będą problemy z uzyskaniem recepty u normalnego lekarza który prowadzi gabinet przez internet (nie wypisuje hurtowo, wszystko konsultuje)
u mnie wystarczylo jedna wizyta w gabinecie, a pozniej juz bez problemu wypisywala co chcialem przez e konsultacje
  • 629 / 118 / 0
No tak tylko jeśli dobrze rozumiem ten wyrok sądu to nadal można wystawiać online tylko 1. Nie przez receptomaty
2. Po potwierdzeniu leczenia w dokumentacji medycznej
A przynajmniej mam taką nadzieję bo nie rozumiem w czym jest problem jeśli ktoś korzysta z jakiejś internetowej praktyki i dostaje lek po obszernej konsultacji potwierdzonej dokumentacją z wizyty osobistej (nie żaden skan poprzednich recept, tylko zaświadczenie z potwierdzona diagnozą i prowadzonym leczeniem)
  • 1461 / 390 / 2
sorry za offtop lekki ale rozmawiałem przedwczoraj z szanowanym JP - gościu do rany przyłóż serio, sytuacja wyglądała następująco: dostałem e-mail o treści, że złożyłem na jego witrynie zamówienie na xanax 1mg 100 tabl tak dokładnie xD i medikinet 20mg 59 tabletek XDDD wiedziałem już po samym zamówieniu kto to zrobił - nie wiem jedynie czy po to,żeby mi zrobić syf w ikp (bo wiadomo, że JP by i tak wypisał tylko w prawidłowych opakowaniach) czy dlatego, że ta osoba upadła już tak nisko przez ćpanie leków, obstawiam to drugie, wysłałem zapytanie na stronie z prośbą o pilny kontakt telefoniczny (była godzina prawie 00:00) JP zadzwonił po dosłownie 30s od wysłania prośby, pogadałem z nim chwilę, nawet trochę dłuższą chwilę i bardzo dawno tak lajtowo nie rozmawiało mi się z jakimkolwiek lekarzem (oprócz mojego rodzinnego z medicover i mojej prowadzącej psychiatry) biorę od gościa recki od 3 lat, a pierwszy raz z nim rozmawiałem przez telefon xD i osoba która mi się wjebała na konto na jego portalu poniżej wiadomość do Ciebie. #PDW
Spoiler:
Wspomóż edycję narkopedii - https://narkopedia.org/
"Narkotyki to syf i mega biznes czaisz? ktoś żyje z Ciebie i Twoich ziomali"
  • 453 / 177 / 0
06 czerwca 2024krzychv pisze:
No tak tylko jeśli dobrze rozumiem ten wyrok sądu to nadal można wystawiać online tylko 1. Nie przez receptomaty
2. Po potwierdzeniu leczenia w dokumentacji medycznej
A przynajmniej mam taką nadzieję bo nie rozumiem w czym jest problem jeśli ktoś korzysta z jakiejś internetowej praktyki i dostaje lek po obszernej konsultacji potwierdzonej dokumentacją z wizyty osobistej (nie żaden skan poprzednich recept, tylko zaświadczenie z potwierdzona diagnozą i prowadzonym leczeniem)
Tu pewnie dużo zależy od lekarza. Jeśli to jest pierwsza telewizyta u danego lekarza, to nawet z zaświadczeniem od specjalisty o leczeniu, możesz nie dostać. Moja lekarka np. czasami odmawia nawet stałym pacjentom wizyty zdalnej, tylko chce widzieć osobiście - nie zgadzasz się na wizytę osobistą, to nie ma wizyty w ogóle. Oczywiście podaje wtedy powód odmowy przeprowadzenia telewizyty.
No ale to już dużo zależy od nazwijmy to "stylu pracy" danego lekarza.
  • 629 / 118 / 0
Bardziej chodzi mi o to czy z czasem nie pojawią się jakieś formalne blokady systemowe. Czyli np będą chcieli całkowicie zablokować wystawianie rpw w receptomatach, przez co pojawi się jakaś blokada gdzie nawet prywatny lekarz po sprawdzeniu dokumentów z ostatniej wizyty nie będzie mógł wystawić bo system wywali jakaś "blokadę". Ciężko powiedzieć jak to teraz będzie trzeba czekać na komunikaty od MZ. Mam nadzieję że normalni pacjenci nie ucierpią. W piź**ie mam receptomaty
  • 1461 / 390 / 2
@krzychv Z tego co słyszałem to kwestia czasu i ponoć hardo do końca roku ma to już funkcjonować.
Wspomóż edycję narkopedii - https://narkopedia.org/
"Narkotyki to syf i mega biznes czaisz? ktoś żyje z Ciebie i Twoich ziomali"
  • 218 / 69 / 0
05 czerwca 2024THEaddict pisze:
JP wymaga ikp ale raczej go nie przegląda
A jak wygląda u niego zwrot pieniędzy? Długo trwa?

@THEaddict co do pregi/trampka to moge sie podzielic linkami do receptomatow gdzie do tej pory mi pisali normalnie, ale te ich wymogi odnośnie dokumentacji i chatu nałożyły się z okresem kiedy zaczęłam brać co miesiąc (i częściej) po 3op. i przeginać. No i zauważyłam też nowych lekarzy, jak np przez ostatni rok co te 2 m-ce pisał (albo mi się trafiał) jeden-dwóch na daną stronkę tak było kilka „nowych” twarzy - bo kojarzy się kto gdzie pracuje haha. No i przez to, ze niektore maja w regulaminje „brak wypisania recepty nie jest podstawa do zwrotu $” - to nie chce Cie na mine wkopac haha.

> to twoje „hmmm” na koncu

akurat to jest opisane na H np. w tematach „co powiedziec lekarzowi” (tych o opio) tzn. jak skutecznie budować dokumentację

> oxy

Oxy na współpracę, bez dokumentacji. Dobrze że chociaż tanio :świnia:

————

@Nickusiak

Którego mojego posta lub którą część masz na myśli? Jaką usługę? Nie rozumiem :świnia:
Ostatnio zmieniony 07 czerwca 2024 przez ErenKruger, łącznie zmieniany 1 raz.
lol [*]
  • 453 / 177 / 0
@krzychv, blokady będą. Na pewno.
Zablokowany
Artykuły
Newsy
CBŚP rozbija narkotykowy gang z Podlasia. 22 podejrzanych, ponad 130 kg zabezpieczonych narkotyków

CBŚP rozbija narkotykowy gang z Podlasia. 22 podejrzanych, ponad 130 kg zabezpieczonych narkotyków Funkcjonariusze Centralnego Biura Śledczego Policji, działając pod nadzorem Pomorskiego Wydziału Zamiejscowego Departamentu do Spraw Przestępczości Zorganizowanej i Korupcji Prokuratury Krajowej w Gdańsku, przeprowadzili trzy skoordynowane uderzenia w zorganizowaną grupę przestępczą z Podlasia. Grupa miała zajmować się produkcją oraz wprowadzaniem do obrotu znacznych ilości narkotyków. Łącznie zatrzymano 19 osób, a zabezpieczone mienie przekroczyło wartość 625 tys. zł.

Palenie marihuany na mrozie: Dlaczego „faza” uderza dopiero po wejściu do ciepła?

Stoisz na balkonie, skulony w kurtce, przestępując z nogi na nogę. Jest minus pięć stopni. Odpalasz jointa, zaciągasz się mroźnym powietrzem i… masz wrażenie, że to nic nie daje. „Słaby temat?” – myślisz. Dopiero gdy wchodzisz do ciepłego salonu i zdejmujesz czapkę, rzeczywistość uderza Cię z siłą pociągu towarowego. Nogi robią się miękkie, a głowa nagle waży tonę.

Złagodzony wyrok za przemyt narkotyków. „To od pana zależy, czy skorzysta z tej szansy”

Półtora roku więzienia za przemyt trzech kilogramów narkotyków z Holandii do Polski. W kwietniu tego roku w mieszkaniu Tomasza M. z Lęborka znaleziono duże ilości różnego rodzaju środków odurzających. Sąd Okręgowy w Słupsku zdecydował się na złagodzenie kary dla 37-latka.