Leki przeciwdepresyjne, tymoleptyki - SSRI, SNRI, iMAO, TLPD i inne
Zobacz też: Wikipedia
ODPOWIEDZ
  • 6 / 1 / 0
Od 3dni zażywam escitalopram w dawce 5mg na dzien rano. Występuje u mnie masa skutków ubocznych tj. drżenie rąk i ciała, rozszerzone źrenice, uderzenia na zmianę ciepła i zimna czy zawroty głowy. Mam pytanie czy ktoś z was też tak miał i czy te skutki uboczne minęły po jakimś okresie zażywania?
  • 3684 / 609 / 1
Pewnie jak rakieta.
Mnie sam esci z kawą potrafi mocno wystrzelic, pozytywnie.
Bupropionu nie zażywałem ale z opisu wnioskuje, że "napędza".
Czy bezpieczne? Nie wiem. Jeśli lekarz Ci zapisał to spoko
"Które dragi brać, żeby nie musieć brać żadnych dragów?"

"Rutyna to rzecz zgubna "
  • 1687 / 1040 / 7
Skoro lekarz tak zalecił, to na pewno ma więcej racji, niż banda, tych, no... miłośników nadużywania substancji pychoaktywnych.

Na mnie escitalopram w max dawce nie działał wcale, czy bez kawy czy z trzema. Co organizm, to inna reakcja. Ludzie, przestańcie się tak idiotycznie sugerować 😶
𝕊𝕥𝕒𝕪 𝕨𝕚𝕝𝕕, 𝕄𝕠𝕠𝕟 𝕔𝕙𝕚𝕝𝕕.. 🌙
  • 3684 / 609 / 1
@CATCHaFALL ale kaczuszko skoro lekarz mu to przepisał a on się nie zastosował i pyta na forum to ja proponuję jedną z możliwości takiego połączenia.
Faktycznie nie przeczytałem tego posta dokładnie tylko przeleciałem okiem.
Jeśli lekarz psychiatra zapisuje jakiś zestaw to nie może być tak że będzie działało szkodliwie.
"Które dragi brać, żeby nie musieć brać żadnych dragów?"

"Rutyna to rzecz zgubna "
  • 482 / 96 / 0
Biorę escitalopram od dwóch tygodni, nie widzę żadnych efektów ubocznych. Pierwsze ssri, który na początku nie nasila mi lęków. Jestem pozytywnie nastawiony i zobaczymy jak to będzie, gdy się rozkręci. Oprócz tego biorę mianserynę w dawce 30mg na sen.
  • 998 / 183 / 0
03 lutego 2022Realme3429 pisze:
Od 3dni zażywam escitalopram w dawce 5mg na dzien rano. Występuje u mnie masa skutków ubocznych tj. drżenie rąk i ciała, rozszerzone źrenice, uderzenia na zmianę ciepła i zimna czy zawroty głowy. Mam pytanie czy ktoś z was też tak miał i czy te skutki uboczne minęły po jakimś okresie zażywania?
Miałem dosłownie tak samo ale jak esci się rozkręciło to na kilka tygodni czułem się jak zdrowy człowiek,całkiem zapomniałem o depresji czy lękach ale niestety przestał działać lek.
  • 6 / 1 / 0
Minąl tydzien i czuje sie po tym escitalopramie jak bóg. Zero depresji zero przejmowania sie a nawet alko podbija dzialanie leku
  • 1687 / 1040 / 7
To rozumiem takie prowo, tylko że z tych słabych?
A ja się standardowo na to łapię?
Pomijam, że wszystko się może rychło zmienić i za tydzień będzie płacz, że wszystko to, czego chcesz się pozbyć analogicznie się nasili x999 i to nie tylko normalne przy tego typu lekach, ale również kara za spożywanie alkoholu podczas leczenia i podsuwanie innym pomysłu, że takie połączenie jest ok... Powodzenia.
𝕊𝕥𝕒𝕪 𝕨𝕚𝕝𝕕, 𝕄𝕠𝕠𝕟 𝕔𝕙𝕚𝕝𝕕.. 🌙
  • 1037 / 245 / 0
Ten lek na fluor w swojej cząsteczce, ja unikał bym brania go, nie wiadomo jakie skutki uboczne pozostawi i kiedy wyjdą.
Taka moja uwaga ale możecie to pierdolić co tam fluor XD
  • 4 / / 0
Witam, ja od czerwca ubiegłego roku lecze się na ChAD - przez 6 miesięcy Escitil dawka 5mg, lecz zwiększona do 10mg od stycznia z powodu nawrotów wahań nastroju oraz ataków paniki. Aktualnie, to nie czuje emocjonalnie nic, czyli mam wszystko wypłaszczone, z efektów ubocznych to przez połowe dnia mam drżenie rąk. Dodatkowo do escitilu mam miansec 30mg oraz ketilept 25mg na noc na sen, bo też miałem z nim problemy, że potrafiłem spać dziennie tylko 3h.

Ktoś wie, jak z braniem escitalopramu oraz zapaleniem zioła raz na tydzień?
Jeżeli przechodzisz przez piekło, przynajmniej zachowuj się, jakbyś był właścicielem tego miejsca.
ODPOWIEDZ
Newsy
Farmakoterapia przewlekłego bólu w USA – nowy i nie do końca bezpieczny wzorzec

Okryte złą sławą leki opioidowe przez lata stanowiły w USA. fundament farmakoterapii przewlekłych dolegliwości bólowych. Naukowcy z Uniwersytetu Michigan zdecydowali się sprawdzić czy opioidy są nadal tak często wykorzystywane w leczeniu chronicznego bólu.

Mieszkańcy protestują. Sklep z marihuaną blisko parku i autobusów szkolnych

Grupa rodziców ze Scarborough sprzeciwia się planom otwarcia sklepu z marihuaną, który – jak podkreślają – miałby powstać naprzeciwko ruchliwej strefy autobusów szkolnych.

Psychologia w codziennym życiu: psychodeliczny zwrot

Kiedy Donald Trump podpisał rozporządzenie wykonawcze w sprawie substancji psychodelicznych, internet eksplodował szybciej niż jakakolwiek konferencja prasowa. Nagłówki w mediach społecznościowych migały o „legalizacji narkotyków”, „rewolucji psychodelicznej” i „końcu tradycyjnej psychiatrii”. W rzeczywistości, jak podkreślały NPR (npr.org) i PBS, dokument nie legalizuje żadnej substancji. Przyspiesza on natomiast procesy badawcze, skraca ścieżki regulacyjne FDA i toruje drogę do szerszego stosowania rozszerzonego dostępu w przypadkach poważnych chorób psychicznych, gdzie inne metody zawiodły. Jednak w dobie natychmiastowych emocji to nie fakty, a pierwsze wrażenia decydują o reakcji ludzi.