Dział poświęcony harm reduction – metodom mającym na celu złagodzenie negatywnych konsekwencji zażywania środków psychoaktywnych.
ODPOWIEDZ
  • 40 / 5 / 0
Siemka!
Mam pytanko ponieważ dzisiaj podczas podawania 4mmc iv w nową żyłę.
Podczas podawania poczułem że moja dłoń robi się gorąca po zaprzestaniu podawaniu to uczucie znikło ale po kontynuowaniu podawania znów poczułem gorąc w dłoni, i zaprzestałem podawaniu w to miejsce.. Czy ktoś powie mi co to do cholery było ;-;?
  • 24 / 3 / 0
1.Podanie w tętniczkę ew tętnicę. Przy odciągu krew powinna być czarna ale często się miesza takie podanie jest bardziej prawdopodobne przy podaniu od strony wewnętrznej dłoni. Ew na przegubach generalnie jest to możliwe przy zakażeniu i syfach łatwo o amputację jeśli w pompce jest syf i jest niesteryljje są ciała obce.
2 opcja to brak ciśnienia i przepływy przez zaciśniętą staze, zgiętą rękę, zator, pusta żyła etc ale to co opisujesz to jakby sytuację przy odciętym przepływie lub podanie w tętnice
  • 2770 / 357 / 0
Podałeś w tętnice na 100% niezbyt przyjemne uczucie .. nie polecam
  • 139 / 38 / 0
Wczoraj strzeliłam domięśniowo w udo lekko od boku przerobionego Vendala (morfina hcl). Krwi w kontrolce nie było. Bolalo lekko mocniej niz zwykle po podaniu, ale… boli do teraz. Nie ma żadnej guli, nie jest zaczerwienione. Przy naciśnięciu wkoło miejsca wkłucia boli mocniej, tak jak boli świeży siniak.
Ekstrakcja na zimno, roztwór krystaliczny, stanowisko pracy i łapy/narzędzia czyste i/lub odkażone.
Spoiler:
Podanie podzielone na dwa - drugie pół w drugą nogę, w równoległe miejsce. Tam nic nie boli, żadnych zmian, guli/wypukłości, bólu, itd. Podobnie po podaniu w mięsień pośladkowy - nic. Tylko ta lewa noga coś nieteges.

Mam się martwić? Wczesny ropień? %-D
Można tu coś zaradzić poza obładaniem lodem?

Thank you from the mountain
lol [*]
  • 2770 / 357 / 0
@ErenKruger i jak po podaniu i.m ? Jaka dawka ? Bylo coś czuć ? Swoją droga pamiętam jak miałem ampółki z majką i pierwsze kilka razy jak podalem i.m ojapindu co to było..🥰 takie ciepło czułem i trzymalo długo dość ale profil działania zupelnie inny niz przy i.v , przy i.m nie bylo histsminy tylko sama przyjemność
  • 139 / 38 / 0
@sclero2014 1x Tabs 200mg Vendal Retard - „czerwone wandale” (200mg hcl =~150-152 mg czystej wg producenta)
Rozpuszczone w 10ml wody, rozlozone po 5ml na każde z ud.

Zabolało przy podaniu (mocniej niz zwykle). Wejścia jak przy IV nie czułam (zadnych szpilek), w sumie żadnego wejścia nie czułam bo poczatek dzialania poczulam po jakims czasie dopiero. Za to jak już weszło to jeny-majeny: kilogram sedacji na centymentr kwadratowy i konkretny nodding (b.mało makowej euforii). No i dziala fajnie dlugo (dlatego preferuje im od iv, ale to mniejsza). Tak jak piszesz - profil lekko inny, ale to nadal Witaminka M nasza kochana.

Teraz mysle czy przez przypadek nie poszło podskornie zamiast glebiej. I co w takim razie? Teraz macam i jest lekka gulka. I boli po przejechaniu opuszkiem palca.
lol [*]
  • 519 / 96 / 0
No własnie majka podskórnie prawie zawsze robi gule, lub w gorszych przypadkach ropnie. Jak masz to posmaruj maścią z heparyną, masuj. Jak nic sie nie zmieni przez parę dni lub będzie gorzej dobrze by było polecić się u specjalisty
Od siebie mogę również polecić octenisept żel na rany, też mi pomaga. Nie wiem czy w twoim wypadku dużo to da, ale warto spróbować. Co jakis czas sobie smaruje w miejsach gdzie najwięcej było walone, heparyna natomiast na pewno bardziej pomaga.
:tabletki:
  • 176 / 48 / 0
Profilaktycznie cos przeciwzapalnego i ewentualnie np tribiotic byle nie za duzo. Albo kompres z octu. Nie kazde podanie podskorne konczy sie infekcja przeciez, a jak dbasz o higiene i sterylnosc sprzetu to dodatkowo szanse na zonka maleja. Sterylnosc roztworu - no gorzej, ale jesli mst nie przynosi ci ktos luzem, kitrajac w majtach, a wykalaczka nie dokopiesz sie do resztek kurczaka z rosolu z ubieglej niedzieli pomiedzy zebami i nie zlizujesz tej otoczki to powiedz mi - skad tam sie ma znalezc taka ilosc bakterii zeby sie zrobil ropien?

@krzychv z heparyna przy im to bym polemizowal, czy ma to wiekszy sens w ogole.
  • 2770 / 357 / 0
@ErenKruger ja właśnie jak robie i.v to tabsa mst 200mg robie na 2 strzykawki 5ml i podaje . Rzadko robie na 2 pomki 3ml .
  • 139 / 38 / 0
@freezin9moon
@krzychv

Dziękuję kochani!

scalono- nv13

Nie mogę już edytować. @sclero2014 jak już jesteś proszę o scalenie

@freezin9moon edit: drugie udo ma podobne objawy jednak. Najbardziej (poza lekkim bolem) martwi mnie ta sztywnosc i spięcie miesnia (podawalam w m. obszerny boczny), więc nie poszło s.c. (chyba). Kiedy to minie? %-D Pośladkowemu (z tej samej „sesji”) nic a nic nie jest :F Do tej pory wczesniej biłam w poślad właśnie, eh. Co mnie z udami podkusiło :świnia:

@sclero2014 posłuchaj Pana wyżej, przemyśl swoją procedurę przerabiania tabsa MST i czy wg Ciebie jest wystarczająca na i.m. jeśli chcesz bić nadal - mi kilkadziesiąt razy w dupala (%-D) nic nie było, a tu raz w czwórkę i obsrałam pantalony.
lol [*]
ODPOWIEDZ
Newsy
Oferował w sieci muchomory czerwone. Odwiedzili go policjanci i inspektorzy sanepidu

Oferował w sieci suszone kapelusze muchomora czerwonego, a także nalewki i ekstrakty z innych roślin. Odwiedzili go policjanci i inspektorzy sanepidu. - Każda forma wykorzystania muchomora czerwonego w tej chwili jest już nielegalna - informuje dr Paweł Grzesiowski, Główny Inspektor Sanitarny.

Handlował narkotykami na bazarze. Diler działał pod przykrywką stoiska z akcesoriami do telefonów

Policjanci z Wydziału Operacyjno-Rozpoznawczego Komendy Rejonowej Policji Warszawa VI zorganizowali akcję, podczas której zabezpieczyli znaczną ilość środków odurzających. Przejęli heroinę, mefedron, kokainę, tabletki clonazepamu oraz egzysty. Łącznie mundurowi zabezpieczyli blisko 119,84 gramów zabronionych prawem środków odurzających. Policjanci zatrzymali również 60-latka, do którego należały narkotyki.

Biden ustanowił rekord ułaskawień. Skrócił wyroki 2,5 tys. osobom skazanym za narkotyki

Prezydent USA Joe Biden ogłosił w piątek skrócenie wyroków niemal 2,5 tys. osobom skazanym za przestępstwa narkotykowe, którzy odbywają "nieproporcjonalnie długie kary". Prezydent pobił w ten sposób rekord pod względem wydanych aktów łaski.