Więcej informacji: Amfetamina w Narkopedii [H]yperreala
Składniki:
-5g P2NP
-50ml izopropanolu
-7,5g-8,5g foli aluminiowej (lepiej używać grubej folii)
- 50 ml 98% kwasu octowego (można użyć 70% wtedy nie dodajemy wody)
-50g NaOH
-1ml H2SO4
Najpierw, trzeba wymieszać kwas octowy z wodą. (W wypadku gdy używamy kwasu o stężeniu 98%, w
przypadku 70% pomijamy ten etap). Wlewamy 50ml lodowatego kwasu octowego i 25ml wody do
erlenmayerki na 250ml.
Przygotować roztwór z 5g P2NP i 50ml izopropanolu. Rozpuścić P2NP w ciepłym izopropanolu i zostawić do ostygnięcia.
Gdy roztwór IPA się chłodzi należy przygotować amalgamat aluminium. Pociąć folię aluminiową na kwadraty
wielkości 1cmx1cm, wrzucić do 200ml destylowanej wody i dodać 50mg azotanu(V) rtęci(II) lub innej soli rtęci
i wymieszać. Po 5-10 minutach w naczyniu wytworzy się szary osad, to znaczy że amalagacja się rozpoczęła.
Poczekaj jeszcze 10 minut i przepłukaj 3 krotnie aluminium wodą. Potem wypłucz cały osad i azotan rtęci.
Teraz można zacząć właściwą reakcję. Dodaj amalgamat aluminium do r-ru kwasu octowego i wody. Poczekaj
3-5 minut aż roztwór zmętnieje. Możesz zamieszać.
Potem dodaj roztwór P2NP i delikatnie zamieszaj. Po dodaniu w ciągu 5-10 minut rozpocznie się gwałtowna
Reakcja. Należy pozostawić naczynie w spokoju na jakieś 20-25 minut.
W tym czasie roztwór zacznie wrzeć więc musimy umieścić w naczyniu skraplacz. Ja użyłem szklanego lejka, działał porządku.
Gdy reakcja dobiegnie końca umieść naczynie na płycie grzejnej i ogrzewaj pod refluxem przez godzinę. Ja nie
Posiadam płyty grzejnej więc wstawiłem naczynie do wrzącej wody. Można pominąć ten etap ale zmniejszy to
Wydajność.
Po 45 minutach zauważysz że roztwór różowieje.
Zakończono reflux. Odstawić aby wystygło do temperatury pokojowej. Mamy czerwony/zielony roztwór
W czasie gdy roztwory się chłodzą będziemy potrzebować NAOH. Wrzuć 50gr NAOH do naczynia i dolej 50ml
Destylowanej wody. Roztwór będzie bardzo gorący więc należy go schłodzić na łaźni lodowej
Gdy oba roztwory będą schłodzone należy wlać r-r Naoh do r-ru P2NP. Dolewać małymi partiami gdyż roztwory w
Naczyniu się nagrzewają. Dolewaj więc małymi partiami i dobrze zamieszaj. Czynność należy wykonywać dopóki
oddzielą się fazy a ph roztworu będzie wynosić 10-12. Po dodaniu NAOH poczekaj aż roztwór ostygnie. Musimy
zabrać górną czerwono/zieloną fazę.
Ja użyłem strzykawki ponieważ nie miałem rozdzielacza. Ekstrahowałem dichlorometanem 2x20ml. Więc
Zebraliśmy wolną zasadę amfetaminy. Sprawdź Ph. Ph wynosi 11
Musimy przekształcić wolną zasadę w siarczan amfetaminy. Zrobisz to za pomocą kwasu siarkowego(VI) i
Isopropanolu.
Roztwór kwasu siarkowego(VI) (1ml) i isopropanolu (5ml)
Dodawaj kropla po kropli kwasu do roztworu i energicznie mieszaj. Zobaczysz jak pojawia się siarczan amfetaminy
Dodawaj kwas aż ph wyniesie 7
Pzefiltruj siarczan amfetaminy i pozostaw do wyschnięcia.
Konsekwencje płynące z rozporządzenia MZ ograniczającego pacjentom dostęp do medycznej marihuany
Niemcy w obliczu "fentanylowej fali". Eksperci biją na alarm.
"Nalokson ratuje życie uzależnionych od opioidów. Zwiększmy dostępność jak najszybciej" [WYWIAD]
Międzynarodowa konferencja o marihuanie w Niemczech: Politycy omawiali zmiany w prawie
Spotkanie w Berlinie było kolejnym krokiem w serii międzynarodowych konsultacji zapoczątkowanych w 2022 r. przez Niemcy, Maltę, Luksemburg i Holandię. Każdy rok przynosi nowe doświadczenia i wyzwania, które kraje te wspólnie analizują. Tegoroczna konferencja zgromadziła nie tylko polityków, ale także ekspertów z Europejskiej Agencji ds. Narkotyków (EUDA), naukowców oraz przedstawicieli organizacji społecznych.
Terapia psylocybiną jako wsparcie w leczeniu jadłowstrętu psychicznego – pierwsze wyniki przełomowe
W przełomowym badaniu naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Diego (UCSD) przedstawili analizę i szczegóły badania opublikowanego w Nature Medicine, które ukazało wpływ terapii psylocybiną na osoby z jadłowstrętem psychicznym. W nowym artykule przeglądowym opublikowanym w czasopiśmie Psychedelics autorzy pierwotnego badania oferują „szczegółowy wgląd w wyniki, opierając się na danych jakościowych z półustrukturyzowanych wywiadów, szerokich opinii i rozmów z uczestnikami oraz ich subiektywnych interpretacjach wzorców danych.” Ten przegląd ujawnia zarówno obiecujące wyniki, jak i istotne ograniczenia, które mogą kształtować przyszłe podejścia terapeutyczne.
Na jakie dolegliwości pacjenci w USA najczęściej stosują medyczną marihuanę?
Jakie dolegliwości pacjenci w USA leczą za pomocą medycznej marihuany? Sprawdź, dlaczego medyczna marihuana w USA cieszy się taką popularnością!