Dział służący dyskusji o pozostałych odmianach roślin, np. afrodyzjakach, ziołach snu, czy ziołach o właściwościach uspokajających i sedatywnych a także o substancjach pochodzących z organizmów zwierząt.
ODPOWIEDZ
  • 708 / 24 / 0
HCL czy Siarczan?
  • 229 / 12 / 0
Używał ktoś tego naturalnego środka w celach antydepresyjnych?
Widziałem gdzieś badania, że zwiększał poziom serotoniny u myszy o 47% ale nie mogę znalezć teraz tego badania.

Przeniesiono post do "Berberyna +miksy (m.in. w Berberis vulgaris L.) - wątek ogólny" - {owerfull}
  • 169 / 3 / 0
W pewien sposób działa niby antydepresyjnie, choć łagodnie... ale ja nazwałbym to delikatnym odrealnieniem (działa na rec. sigma) i niekoniecznie zbyt przyjemnym. Dałem radę stosować tylko klika tyg - brałem ją w celu redukcji 2x500 mg chlorowodorku - bo utrudniała zaśnięcie, spłycała sen i powodowała gwałtowne przebudzenie po kliku godz bez możliwości ponownego zaśnięcia i to przyjęta nawet 6h przed snem. Metabolity mają długi okres półtrwania i kumulują się w organizmie. W polskim internecie przeważają same ochy i achy dla tej substancji, a na zagranicznych forach już ludzie skarżyli się na bardzo różne skutki uboczne stosowania berberyny :)
Osobiście nie polecam, bo działa bardzo nieselektywnie, na różne receptory i można przypadkiem coś sobie pogorszyć
  • 37 / 6 / 0
01 października 2019AnnaS pisze:
Tak pod warunkiem zmniejszenia ilosci obydwu roślin.
Po 14 dniach powinno zrobić się przerwę ponieważ Berberyna jest odkładana w mózgu, wątrobie i sercu wiec dawka i przerwa wskazana.
Biorę to non stoper kilku lat. 3x 500mg. Rano, na obiad i ostatnia o 22. Jak odczówasz odkładanie się w mózgu? Wyniki krwi na glukozę są dobre. Gdy dodałem dietę, treningi, w 3-4 miesiące schudłem 14kg. Czym można ją zastępować na tyle skutecznie jak metforminą?
  • 169 / 3 / 0
Bez hejtu, ale schudłeś od treningów i diety. 14 kg w 3 miechy to normalny wynik zmotywowanego człowieka. Można, to jej zamiennik pochodzenia naturalnego.
  • 28 / 2 / 0
Berberyna u zdrowych osob reguluje/obniza cukier, wiec jezeli walicie dawki po 1000mg naraz to nie dziwcie sie ze macie jakies loty , odrealnienia i problemy ze snem, bo widocznie wpadacie w hipoglikemie. Ot cala magia
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Artykuły
Newsy
Palenie fajki wodnej wcale nie jest nieszkodliwe

Fajki wodne zyskują coraz większą popularność, szczególnie wśród młodych osób. Wiąże się to z powszechnym przekonaniem, że palenie sziszy jest nieszkodliwe dla zdrowia. Nic bardziej mylnego!

Kannabinoidy wykazują „obiecujący potencjał jako środki przeciwnowotworowe” – wskazują nowe badania

Niedawno opublikowane badania w Discover Oncology rzuciły nowe światło na możliwości terapeutyczne kannabinoidów takich jak THC, CBD i CBG. Naukowcy wykazali, że związki te mogą hamować wzrost guzów oraz zapobiegać rozprzestrzenianiu się raka, co czyni je obiecującymi środkami przeciwnowotworowymi. Chociaż wyniki te są niezwykle obiecujące, badacze podkreślają, że wciąż istnieje wiele do zrozumienia, jeśli chodzi o mechanizmy działania kannabinoidów oraz optymalne dawkowanie tych substancji.

Co z polską załogą statku z narkotykami? „Sprawa się przedłuża”

Obywatele polscy wchodzący w skład załogi statku „Jawor”, na którym w brazylijskie służby zarekwirowały w porcie Itaqui w mieście Sao Luis pół tony kokainy, nie trafili do aresztu – informuje brazylijska stanowa policja federalna. Śledztwo jest jednak w toku i żadnego rozwiązania nie można jeszcze wykluczyć.