Organiczne substancje psychoaktywne oddziałujące na receptory opioidowe.
Więcej informacji: Opioidy w Narkopedii [H]yperreala
ODPOWIEDZ
  • 1433 / 72 / 0
Szukałem informacji o samopomocy w tym przypadku, ale nie znalazłem. Po czym samemu poznać? Przy nodowaniu też się przysypia, jak to odróżnić?
LSD - Piękna i Bestia
  • 233 / 2 / 0
Nie odróżnisz, bo stracisz przytomność i przestaniesz oddychać. Zrobisz się siny na ustach i blady jak trup, na bodźce brak reakcji. Czyli jak cię nikt nie znajdzie w porę, to do trumny. w najlepszym przypadku rura do oddychania i nalokson podany przez ratowników. Potem kilka godzin na sorze, milion pytań, co, jak, ile i po co. Rozmowa z psychiatrą i wypis z latka ćpuna.
  • 867 / 253 / 0
21 lutego 2019taurinnn pisze:
Niektórzy uzależnieni mają przy sobie antagonistę lub ago-antagonistę receptorów opioidowych na wypadek przedawkowania, jednak w Polsce nadal nie jest to powszechne.
Czy istnieje jakikolwiek sposób by ogarnąć sobie nalokson w Polsce, czy jest on zarezerwowany jedynie do użytku dla ratowników medycznych?
Obstawiam, że to niemożliwe, skoro u nas nawet karetki nie mają go w podstawowym wyposażeniu. A w Stanach na przykład zdarza się, że rozdają go na ulicy za darmo. Bo ratuje życia...
Raz półgłówka uwierał podgłówek, całą noc doskwierał mu ból,
lecz na zdrowiu ucierpiał w połowie, bo główki miał tylko pół.
Morał: doznajemy przykrości proporcjonalnie do świadomości.
  • 643 / 61 / 0
Miałem przypadek że kolega przedawkował here i wygląda to strasznie z perspektywy widza .po 30sekundach był cały siny dostał z 10 lisci na ryj ale to nic nie dało dopiero jak wylałem mu całe wiadro wody na łeb zaskoczył i zaczął charczeć wtedy pozycja boczna ustalona i telefon n pogotowie .na szczęście nic mu się nie stało dostał nalokson i odzyskał przytomność
  • 72 / 29 / 0
11 października 2020Arabella841 pisze:
Czy istnieje jakikolwiek sposób by ogarnąć sobie nalokson w Polsce, czy jest on zarezerwowany jedynie do użytku dla ratowników medycznych?
Obstawiam, że to niemożliwe, skoro u nas nawet karetki nie mają go w podstawowym wyposażeniu.
Niemożliwe nie jest, ale nie jest też szczególnie proste. Mam natomiast nadzieję (i pewne przesłanki, by ją mieć), że w niezbyt odległej przyszłości to się zmieni - grupa osob/instytucji, związanych z redukcją szkód, powoli rusza temat. Trudno powiedzieć, jak długo to potrwa, ale wierzę, że nalokson (w formie aerozolu do nosa) w końcu będzie w Polsce legalnie dostępny dla wszystkich, którzy mogą go potrzebować…
  • 880 / 361 / 6
To mnie i tak dobrze ścięło w przypadku przedawkowania Fu-Fa, że miałam tylko rzygi na koszulce i moment wycięty z życiorysu. Cholera raczy wiedzieć, czy się wtedy nie zadławiłam.
15 października 2021oxy77 pisze:
Miałem przypadek że kolega przedawkował here i wygląda to strasznie z perspektywy widza .po 30sekundach był cały siny dostał z 10 lisci na ryj ale to nic nie dało dopiero jak wylałem mu całe wiadro wody na łeb zaskoczył i zaczął charczeć wtedy pozycja boczna ustalona i telefon n pogotowie .na szczęście nic mu się nie stało dostał nalokson i odzyskał przytomność
To żeście go nie uratowali :D Układa się wtedy zawsze w pozycję boczną ustaloną, bo ona utrzymuje otwarte drogi oddechowe i zabezpiecza przed zakrztuszeniem.
Everything's better with acryl. It's like bacon, but acryl.
Moje posty Ci pomogły - podziękuj mi za post!
  • 643 / 61 / 0
No i tak zrobilemem ale już jak zaskoczył i sobie odkaszlnął wtedy miałem czas posprzątać chatę z prochow i dzwonić po karetkę. A policja widząc here na stole nawet jej nie zabrała to dlugonie myśląc towar na lyche i przywaliłem axkolega żyje i wczoraj chciał numer do dilera z Rotterdamu .żeby zakupić towar więc nic go to nie nauczylo
  • 5 / / 0
Witam :psycho:

Kilka lat temu, gdy zrobiłem PST z potężnego maku, położyłem się na łóżku jak zawsze, ale obudziłem się po 8 godzinach, totalnie trzeźwy (PST zawsze, mnie trzymało co najmniej kilkanaście) i nic nie pamiętałem, kiedy się położyłem, momentów noddów nic. Co to mogło być? Przedawkowanie?’

Ostatnio teraz wróciłem do starego hobby, znalazłem trochę maku na chacie, wypiłem plus koda. No i sytuacja podobna, obudziłem się po 3-4 godzinach, z bardzo płytkim oddechem, ledwo dychałem i z ciśnieniem w głowie. Od razu się podniosłem, obudziłem się zimna woda itp %-D i było dobrze potem.
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Artykuły
Newsy
Pojawił się postulat wprowadzenia ceny minimalnej za alkohol. Rząd pracuje nad nowymi rozwiązaniami

Ostatnia afera z alkotubkami może mieć znacznie poważniejsze skutki niż wycofanie feralnego produktu ze sklepów. Okazuje się bowiem, że rząd rozważa wprowadzenie ceny minimalnej za alkohol. Taką informację przekazał na antenie Programu Pierwszego Polskiego Radia wiceminister zdrowia Wojciech Konieczny.

Uczniowie poszli sprzątać wyspę. Znaleźli worki z haszyszem

Niespodzianką zakończyła się dydaktyczna inicjatywa poświęcona ochronie środowiska naturalnego. Uczniowie z włoskiej wyspy Ischia, którzy poszli na akcję sprzątania lasu, znaleźli tam pięć kilogramów ukrytego w workach haszyszu o wartości około 40 tysięcy euro.

Praga Północ walczy z handlem narkotykami. Dzielnica zabezpieczy pustostany

Władze dzielnicy wspólnie z Komendą Stołeczną Policji ustalono, że zabezpieczony zostanie dostęp do pustostanów, w których może odbywać się handel narkotykami. Newralgicznym miejscem na praskiej mapie jest ulica Inżynierska.