Oświetlenie - wątek ogólny.

Moderator: Konopia

Posty: 181 Strona 16 z 19

 

Rejestracja: 2006
Użytkownik nieaktywny
  • 44 / / 0


Takie cos nadało by sie na 10 roślinek (pierwsze 3 tyg)? http://www.allegro.pl/item150516658_lampa_sodowa_hps_wls_poot_pl90e_400w.html

 

Rejestracja: 2006
  • 739 / / 0


Paywong pisze :
To chyba trochę drogo,


Nie tylko drogo]szczegolnie ze nie widzialem mocnych diod 680, a tym bardziej na 730 (czy mozecie powiedziec do czego jest potrzebne 730).
[/quote]

730? Kasowanie fitochromu: - związek z sterowaniem kwitnieniem.

Tu było:

http://talk.hyperreal.info/viewtopic.php?t=10505,3

to:

80% red @ 660 nm / ~prawie to samo co NASA/

10% blue @ 435nm / jakby się wklejał m w obrazkowe maximum dla chlorofilu a ? – teraz pytanie: czy ma to sens? – czy także to maximum jest jakoś – przesuniete? Z jednej strony w konopiach jako rosłinach swiatłolubnych chlorofilu a jest o wiele wiecej niż B: ale z drugiej... /

5% far red @ 740nm / mi to wygląda bardziej na produkcje fitochromu P660 – z Fitochromu 730 bo jest to już raczej poza: zakresem długości światła aktywnego w fotosyntezie...

System fitochromowy ma wpływ na: zakwitanie / F 730 przechodzi w ciemności w 660/
Kiełkowanie nasion.
Wydłużanie łodyg..
Tyle, że daleka czerwień tak samo jak ciemność stymuluje wydłużanie się łodyg.. po cholere ta dioda?
Bo spadek czerwieni to to raczej nie jest ślepa wrona nie zauważyła, że to 740.


a potem to:

http://talk.hyperreal.info/viewtopic.php?t=10505,4

Teraz sprawa światła o długości 740 nm. -> przy jego braku: czyli systemie czerwone niebieskie: może teoretycznie wystąpić problem z kwitnieniem ? -> efekt przerobienia całego fitochromu na f660. Normalne źródło światła: ma pełen zakres: mniej lub bardziej pocięty / w końcu lampy wyładowcze nie maja takiego widma jak słońce../ Ale zawierający jedno i drugie.
Jeśli nie będzie promieniowania z zakresu ponad 720 – podczas cyklu jasnego cały fotochrom przejdzie w 660 – co- normalnie nie występuje: bo cześć przechodzi cześć jest z powrotem przerabiana na 660 przez światło o długości około 720-730.

Teraz jaki to będzie miało wpływ na wzrost roślin? Hmm.. możliwe, że po pierwsze: będą rosły bardziej zwarte: .. a po drugie mogą występować problemy z kwitnieniem:?? Cholera wie. Normalnie podczas cyklu ciemnego F660 przechodzi samoistnie w f730 .. teraz przy braku światła z zakresu .. może być tak, że długość nocy potrzebna do wywołania kwitnienia będzie dłuższa niż normalnie?? [[bo będzie wiecej 660 niż przy oświetleniu normal... zabijcie mnie .. ale nie wiem..]]

A tak z innej beczki:
W każdym razie dogrzebałem się do tabelki według której: dało by się np.:
Stosować fotoperiod: 18/6 [ może nawet 23/1 ?? ;D].. i mieć kwitnące rośliny: - wystarczyło by tylko podczas fazy ciemnej: przez kilkanaście minut/ kilkadziesiąt??/: oświetlać rośliny światłem długofalowym momochromatycznym- czyli: jest bardzo prawdopodobne, że da się - przy pomocy np.: 10-20 diodek 730 nm. Wymusić kwitnienie u roślin będących na nieindukcyjnym fotoperiodzie.
/ tyle, że takie światło powoduje także: znaczący przyrost długości łodyg:- zresztą podobnie jak długotrwałe okresy ciemności../
Hmm.. może by zaradzić temu stosując jakiś retardant wzrostu .. / byle nie absurdalnie drogiego super buda../




Zaker pisze :
Takie cos nadało by sie na 10 roślinek (pierwsze 3 tyg)? [url]http]


to jest typowa szklarniowa lampa HPS 400 W - która wystarczy do oświetlenia 0.8 do max 1 m2.
Można używać jej przez cały okres uprawy.

Polecam:

http://talk.hyperreal.info/viewtopic.php?p=409#p409

http://talk.hyperreal.info/viewtopic.php?t=99

http://talk.hyperreal.info/viewtopic.php?t=66
Ostatnio zmieniony 21 grudnia 2006 przez Fubar, łącznie zmieniany 1 raz.

Australia: Pytamy dilerów, jak wpłynęły na nich związane z narkotykami zgony na festiwalach

"Zdecydowanie widzę większą ostrożność i słyszę więcej pytań. Kupujący chcą teraz zobaczyć produkt przed jego zakupem i wiedzieć, jak zareagowali inni."

Mężczyzna zostawił kilogram marihuany w samochodzie kierowcy Ubera

Mężczyzna zostawił kilogram marihuany w samochodzie kierowcy Ubera i został aresztowany przez policję, kiedy próbował odzyskać zgubę.
Rejestracja: 2006
Użytkownik nieaktywny
  • 3 / / 0


Witam,

Czy ktoś wie gdzie kupić w Warszawie kondensator 32uF/250V?
Obdzwoniłem większość hurtowni/sklepów i nigdzie nie mają ;-(
Rejestracja: 2006
  • 2 / / 0


32 nie ma w szeregu, czyli nie sprzedaja. zapytaj o 33uF/250V. jesli chcesz uzywac do prostowania/kompensowania napiecia z sieci to potrzebujesz 400V. maja w TME.

 

Rejestracja: 2006
Użytkownik nieaktywny
  • 52 / / 0


Ja potrzebuje lampy żeby sadzonki wychodować a potem na outdoor.
Przeglądałem allegro i znalazłem coś takiego:
http://allegro.pl/item156241412_lampa_sodowa_250w_hps_komplet.html
Przedmiotem aukcji jest kompletna lampa sodowa(Hps) gotowa do podłączenia do sieci(wtyczka i okablowanie opcjonalnie za dopłatą 15zł) W skład kompletu wchodzi statecznik,zapłonnik,żarówka sodowa 250W ,oprawka porcelanowa gwint E40. Sprzęt nowy nie używany.

[ Grafika zewnętrzna - wgrywaj jako załącznik aby była widoczna bezpośrednio ]

I co o tym sądzicie? Opłaca się? Kompletna lampa HPS 250W za 137,50 zł
(chyba do własnego montażu ona jest)
Rejestracja: 2006
  • 10 / / 0


witam
moj problem polega na tym ze po podlaczeniu zestawu statecznik, uklald zaplonowy lampa wg schematu http://img135.imageshack.us/my.php?imag ... at24ks.jpg (bez kondensatora) mam nastepujacy problem... lampa nie swieci a tylko widac taka mala "blyskawice" w srodku ocb ??

 

Rejestracja: 2006
  • 11 / / 0


Vendell pisze :
witam
moj problem polega na tym ze po podlaczeniu zestawu statecznik, uklald zaplonowy lampa wg schematu http://img135.imageshack.us/my.php?imag ... at24ks.jpg (bez kondensatora) mam nastepujacy problem... lampa nie swieci a tylko widac taka mala "blyskawice" w srodku ocb ??


zamien kabelki przy oprawie (chyba) :-D

 

Rejestracja: 2005
Użytkownik nieaktywny
  • 25 / / 0


Witam,

Zastanawiam sie jak optymalnie oswietlic boxa na jedna roslinke [0.1m2 ; 0.6m wys.]. Mamy do czynienia z mala powierzchnia, wiec wybor padl na swietlowki kompaktowe. Doczytalem na forum, ze na flo najlepsze bylyby o barwie 2700k, natomiast na veg 6400k. W zwiazku z tym mam pytanie, czy nie mozna by tego polaczyc i wlozyc do boxa:
- 1x [55W, 6400k, 2900lm, E27]: http://tinyurl.com/2ba8op
- 1x [23W, 2700k, 1500lm, E27]: http://tinyurl.com/yp9urk
------------------------------
W sumie wychodzi 78W i 4400lm, co jest dobrym parametrem na 0.1m2, tylko nie wiem jak z tym mieszaniem temperatury barw [2700k i 6400k], czy to jakos niekorzystnie wplynie na rozwoj roslinki? Oczywiscie mozna kupic [3x23W na flo i 2x55W na veg] albo to sie wtedy mija z celem, bo koszt takiego zestawu bedzie na poziomie HPSa. Co o tym myslicie?

 

Rejestracja: 2007
  • 6 / / 0


www.interpolm.nl
Najlepszy sklep w Amsterdmie uznany przez starych holenderskich "rolników", ceny może nie są najniższe i trzeba doliczyć koszty przesyłki ale poczytać zawsze można i porównać ceny. W sklepie można kupić wszystko (nie ma wszystkiego na stronie) a żarówy 400W Philipsa i Osram to koszt ok. 100 zł.

 

Rejestracja: 2007
  • 74 / / 0


Znalazłem miejsce na boksa, około 0.8m2 i mam zamiar kupić taką lampę http://www.allegro.pl/item186029487_hps ... _400w.html
Czy byłby to opłacalny zakup? Warto kupić taką lampę na 0,8m2? Za dużo za mało lumenów? Czy może większy boks by się przydał? Czytałem, że najlepiej na m2 stosować 350-400W, ale czytałem też, że niektórzy na 0,25m2 stosowali 2x150W, więc się pogubiłem.

Przy okazji mam na oku coś takiego http://allegro.pl/item186523936_statecz ... atis_.html

Byłoby to wszystko warte zakupu? Jestem ciemny jeśli chodzi o elektronikę i byłbym wdzięczny za porady. Z góry dzięki :)
Ostatnio zmieniony 18 kwietnia 2007 przez badzio, łącznie zmieniany 1 raz.
Posty: 181 Strona 16 z 19
Wróć do „Oświetlenie”
Na czacie siedzi 51 uczestników Wejdź na czata

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości