Heterocykliczne substancje psychoaktywne, m.in. fenmetrazyna i metylofenidat.
ODPOWIEDZ
  • 243 / 75 / 2
beta-blokery ze stymulantami to średni pomysł, szczególnie że chcesz brać to na wystapienia publiczne.

przy blokadzie receptorów beta - noradrenalina, która masz podwyższona przez wystapienie przed publika oraz MPH, który jest inhibitorem wychwytu zwrotnego noradrenaliny, rozniesie sie po receptorach alfa. przez co wystapi niedotlenienie serca wskutek m.in skurczu naczyń krwionośnych.
i dalej, przy nadmiernym pobudzeniu receptorów alfa oraz bloku receptorów beta, w sercu moga wystapic zmiany, moze dojsc do bloku serca itp itd.

lepiej zainwestuj w klonidyne @Svle - m.in zmniejsza ona krazaca noradrenaline, w efekcie czego działa przeciwlekowo, przeciwbólowo, jako jedyna potrafi eliminować jeden z objawów adhd (impulsywność), którego to żaden inny lek nie potrafi zbić. jak? - zmniejsza ona szybkość wyzwalania neuronów presynaptycznych i uwalnia noradrenaline do kory przedczołowej, przez co zmniejsza sie cAMP no i notabene działa (o wiele) lepiej na serce niż wspomiany beta bloker.

nie lek, a cud - a może cudowny lek? %-D

11:39 Ricsson[257]: w ogóle
11:39 Ricsson[257]: uwierzyłem w boga, w cuda
11:39 Ricsson[257]: miałem 6 piw
11:39 Ricsson[257]: wypiłem 6 piw
11:39 Ricsson[257]: otwieram rano plecak
11:40 Ricsson[257]: mam 3 piwa
neurogroove.info - zarzuć trip raportem
  • 342 / 122 / 0
27 października 2025Svle pisze:
Czy przy terapeutycznych dawkach (5-10 mg ir medikinet) mogę stosować okazjonalnie (wystąpienia publiczne) beta-blokery (10 mg propranolol)?
Na zagranicznych forach dot. ADHD jest to dosyć powszechny mix, a na hyperrealu widziałam parę grzmiących postów (acz w wątku rekreacyjnym, więc wolę się upewnić tutaj :~~~})
Ja jem codziennie metoprolol o przedłużonym uwalnianiu w dawkach 23,75 mg albo 47,5 mg dziennie. Do tego Medikinet IR - łącznie 10-15 mg.
Kompletnie nic się nie dzieje, więc obstawiam, że te grzmiące posty bazują na jakimś micie.
Moja lekarka o tym wie, że stosuję to połączenie i nic złego nie powiedziała, nie odradziła.

Tutaj znalazłem nawet badanie:
https://www.intechopen.com/chapters/86076

Potwierdzające, że jest zupełnie odwrotnie.
Beta-blokery stosowane przy używaniu stymulantów - zmniejszają ryzyko wystąpienia różnych problemów i incydentów, chronią serce i poprawiają jego wydolność.
  • 9478 / 1865 / 2
Rozmawialiśmy o tym już wielokrotnie.
I tylko powtórzę - to zależy od beta blokeru.
Ps. Po raz kolejny wrzucacie badanie bez kontekstu. Taki post jest bezsensu i wprowadza w błąd, bo ludzie pomyślą, że każdy bieda bloker można stosować.
Wchodzić i głosować
https://hyperreal.info/talk/viewtopic.php?t=77897&start=700
Mile widziane krótkie uzasadnienie.
  • 1028 / 273 / 0
Halo narkomany, czy jakiś adhdowiec ma porównanie działania modafinilu vs metylofenidat?
  • 1467 / 391 / 2
@GermanskiOprawca
  • metylofenidat (MPH) jest częściej opisywany jako dający silniejsze, "tunelowe" skupienie i motywację do działania. Jest to standardowy lek na ADHD.
  • Modafinil jest zazwyczaj opisywany jako subtelniejszy; głównie eliminuje senność i zmęczenie umysłowe (poprawia "czujność"), ale często brakuje mu "kopniaka" motywacyjnego, który daje MPH.
  • MPH bywa opisywany jako mający wyraźniejszy "początek" działania i potencjalnie mocniejszy "zjazd" (crash). Modafinil działa dłużej i łagodniej.
metylofenidat jest lekiem pierwszego rzutu w ADHD, Modafinil bywał stosowany off-label, gdy MPH jest nieskuteczny lub źle tolerowany ALE: Teraz już istnieją dużo lepsze zamienniki MPH.
  • Tentin (Dexamfetamina) - tentin-siarczan-deksamfetaminy-instant- ... 79516.html
  • Elvanse (dimezylan lisdexamphetaminy) - viewtopic.php?t=71294&hilit=elvanse

Na Twoim miejscu zacząłbym raczej od Elvanse lub leku Atenza (MPH o przedłużonym uwalnianiu) bo jak dostaniesz MPH IR to możesz się łatwo wjebać, tak jak ja przez pierwsze miesiące. MPH jest kurewsko silnym lekiem szczególnie w szybko uwalnianej formie.

Zrób research, daj informacje które znalazłeś lekarzowi, nakieruj go na coś i tyle.
Wspomóż edycję narkopedii - https://narkopedia.org/
"Narkotyki to syf i mega biznes czaisz? ktoś żyje z Ciebie i Twoich ziomali"
  • 108 / 15 / 0
29 października 2025GermanskiOprawca pisze:
Halo narkomany, czy jakiś adhdowiec ma porównanie działania modafinilu vs metylofenidat?
Powiem tak, wiem, że to forum dla ćpunów i większość ma wyjebane w losy użytkowników i skutki ich działań, ale mam to w dupie, staram się być człowiekiem i jeśli mogę, dawać rady w mojej opinii pomocne z poszanowaniem etyki i pewnym zainteresowaniem czyimś zdrowiem/życiem :)
Tak więc, przede wszystkim co do MPH, to jeśli:
- masz stwierdzone ADHD lub masz solidne dowody na nie, zrobiłeś research całego życia od wieku dziecięcego, uwzględniłeś różnicowanie z innymi diagnozami, jednym słowem dobrze się "przebadałeś" ale nie na podstawie dwóch rolek z TikToka, lub masz narkolepsję, to możesz spróbować MPH, pod kontrolą lekarza oczywiście
- jeśli nie jesteś pewny, czy masz ADHD, plus masz ciągotki do bycia na haju, i jeśli chcesz brać MPH dla lepszego nastroju lub większej wydajności lub po prostu haju, a nie żeby "wreszcie poczuć się normalnie i spokojnie", to lepiej nie brać, bo możesz się wjebać

Jeśli chodzi o porównanie MPH do modafinilu z mojej empirii:
Mam ADHD (prawie oficjalnie, bo nie mam hajsu na diagnozę, ale nieoficjalnie specjaliści mi to mówią plus możliwie obiektywnie prześledziłem swój życiorys).
- MPH sprawia, że czuję się zdatny do użytku. Mam też co prawda dystymię i objawy się przeplatają, ale 54 mg Atenzy nie daje mi haju ani też lęku, jestem bardziej skupiony, poprawa logicznego myślenia, planowania, pamięci krótkotrwałej itd. Fizycznie jestem "bardziej w swoim ciele", spokojniejszy, umysł świeższy, głód dopaminowy zaspokojony ale bez "drug seeking behaviour". Poprawa zdolności werbalnych, komunikacji społecznej.
- Modafinil lepiej niż MPH poprawia pamięć, tj. wyszukiwanie w pamięci jakichś informacji, np. czasami przypominam sobie, co jakiś znajomy powiedział 10 lat temu i jakąś scenkę, gdzie na co dzień absolutnie nie pamiętam takich rzeczy, ale to dotyczy też merytorycznych rzeczy, np. w robocie. Nie poprawia koncentracji bezpośrednio, ale tak jakby łatwiej mi wyłapać szczegóły w otoczeniu "podprogowo", tj. nie muszę skanować gałkami ocznymi wszystkich obiektów, tylko patrzę w jeden punkt i lepiej widzę obraz całości. Poprawia zdolności analityczne i rozwiązywanie złożonych problemów. Dodaje motywacji, ale w porównaniu do MPH w bardziej nerwowy sposób, tj. jest takie "muszę to wykonać", a nie "chcę to wykonać", ale jest to do zniesienia, tak czy tak, stawia do pionu w wymagających sytuacjach. Lekko poprawia nastrój.

Konkluzja:
MPH ma działanie bardziej ożywcze, świeże, a Modafinil stymuluje tak jakby "od wewnątrz" i daje więcej uboków somatycznych.
MPH poprawia pamięć roboczą, długotrwałą też, ale lekko, Modafinil nie wpływa na roboczą, ale dobrze poprawia długotrwałą.
MPH zmniejsza nadpobudliwość ruchową w odczuciu dość naturalnie, Modafinil też zmniejsza, ale bardziej na zasadzie "siedź i się nie ruszaj, bo wpierdol", nie daje poczucia ulgi.

Ogólnie to każdy z leków ma jakieś plusy, których nie ma drugi, ciężko tak jednoznacznie je ocenić. Ale jeśli mówimy o leczeniu stricte ADHD, to moim zdaniem lepszy jest MPH, ma lżejsze uboki, daje poczucie uspokojenia. Modafinil w mojej ocenie jest bardziej nootropem, zahacza gdzieś tam o ADHD, ale słabiej niż MPH.

Zdrówka wszystkim z problemami
  • 1467 / 391 / 2
@epiphone ładnie opisane, szanuję! serio, lepiej pod względem 'praktycznym' nie dało się tego opisać, ja napisałem pod względem 'teoretycznym'. Ty dopełniłeś praktycznym.
Wspomóż edycję narkopedii - https://narkopedia.org/
"Narkotyki to syf i mega biznes czaisz? ktoś żyje z Ciebie i Twoich ziomali"
  • 50 / 11 / 0
ABSOLUTNIE nie przyjmujcie w żadnym wypadku KLONIDYNY (Iporelu) z metylofenidatem!
Już drugi --cut-- mający chyba kompetentnego i moda (ten na tej stronie świeci się na żółto, inny uważający się tu za wszechwiedzącego bodajże na niebiesko) pisze na tej stronie o super połączeniu klonidyny z metylofenidatem.

Cytat z mp.pl:

"Agoniści receptora alfa-2 o działaniu ośrodkowym

Odnotowano ciężkie działania niepożądane, w tym nagły zgon, podczas jednoczesnego stosowania metylofenidatu z klonidyną. Nie oceniono bezpieczeństwa stosowania metylofenidatu w skojarzeniu z klonidyną lub innymi ośrodkowo działającymi agonistami receptora alfa-2"

Tak, że nie wiem ile osób mogło już mieć problemy ze zdrowiem przez każdego matoła proponującego to połączenie, miejmy nadzieję, że żadna a jeśli już to maksymalnie chwilowe i przejściowe a mam nadzieję, że żadna nie z końcem życia, ale klonidyny absolutnie nie wolno łączyć z metylofenidatem!

ale personalną argumentację debilizmu proszę używać albo na pw, albo wcale. nie lepiej zrobić research i spróbować obronić swój argument obiektywnie, a nie patologicznymi wyzwiskami? /Merx
  • 243 / 75 / 2
@Grzejnik80 jakiekolwiek źródło jesteś w stanie podlinkować XD?
jesteś pewien, że masz wystarczajaca wiedze, aby kogokolwiek nazywać debilem? jeśli tak to, zamiast wklejać tu cytaty, których to istotność można podważyć w chwile, to uzasadnij sam, dlaczego nie można przyjmować klonidyny z MPH.

cytat również z mp.pl: "U dzieci z tikami i ADHD klonidyna, klonidyna z metylofenidatem, metylofenidat i guanfacyna prawdopodobnie zmniejszają nasilenie tików (EVID) i objawów ADHD w porównaniu z placebo"
czyżby mp.pl publikowało artykuły, które mogłyby sie przyczynić do nagłych zgonów? były robione badania u dzieci z adhd pomimo ryzyka nagłego zgonu? istni hitleryści %-D

istnieja trzy nieopublikowane przypadki, w którch połaczenie klonidyny z MPH powiazano z niewyjaśniona nagła śmiercia - u dzieci z istniejaca choroba serca w wieku kolejno: 7, 8 i 9 lat
także jeśli zakończyłeś swój etap dorastania i nie masz wady serca to nie ma sie o co bać mordo XD

wiesz, że noradrenalina to też agonista receptora alfa2adrenergicznego? %-D %-D %-D

11:39 Ricsson[257]: w ogóle
11:39 Ricsson[257]: uwierzyłem w boga, w cuda
11:39 Ricsson[257]: miałem 6 piw
11:39 Ricsson[257]: wypiłem 6 piw
11:39 Ricsson[257]: otwieram rano plecak
11:40 Ricsson[257]: mam 3 piwa
neurogroove.info - zarzuć trip raportem
  • 50 / 11 / 0
Co mam ci podlinkowywać? W opisie leków na mp.pl masz te informacje, przecież wkleiłem cytat jednej z interakcji metylofenidatu. Tak, że pyerdolenie, że były jakieś 3 przypadki a tak to łączą uważam, że można między bajki włożyć.

Podlinkuj mi proszę ty strony z tymi badaniami, mogą być po angielsku, chętnie poczytam i wtedy nie będę siał paniki.
ODPOWIEDZ
Newsy
Sandomierz: Mężczyźnie grozi 10 lat więzienia za 60g liści konopi?

Policjanci z Sandomierza zatrzymali 42-latka, u którego znaleźli amfetaminę i marihuanę. Prawdziwe „znalezisko” czekało jednak w ogrodzie. W krzewie tui policja odkryła 60 gramów suszu. Sprawa jest poważna, mężczyźnie grozi 10 lat. Jest tylko jeden problem: zdjęcie policyjne pokazuje coś, co bardziej przypomina liście lub herbatę konopną niż marihuanę.

CBŚP rozbija narkotykowy gang z Podlasia. 22 podejrzanych, ponad 130 kg zabezpieczonych narkotyków

CBŚP rozbija narkotykowy gang z Podlasia. 22 podejrzanych, ponad 130 kg zabezpieczonych narkotyków Funkcjonariusze Centralnego Biura Śledczego Policji, działając pod nadzorem Pomorskiego Wydziału Zamiejscowego Departamentu do Spraw Przestępczości Zorganizowanej i Korupcji Prokuratury Krajowej w Gdańsku, przeprowadzili trzy skoordynowane uderzenia w zorganizowaną grupę przestępczą z Podlasia. Grupa miała zajmować się produkcją oraz wprowadzaniem do obrotu znacznych ilości narkotyków. Łącznie zatrzymano 19 osób, a zabezpieczone mienie przekroczyło wartość 625 tys. zł.

Konopie i tytoń: niebezpieczne połączenie dla mózgu

Naukowcy z McGill University w Kanadzie odkryli, że używanie zarówno marihuany, jak i tytoniu, prowadzi do wyraźnych zmian w mózgu. Badania wskazują, że osoby korzystające z obu tych substancji częściej doświadczają depresji i lęku. Wyniki badań opublikowano w magazynie „Drug and Alcohol Dependence Reports”.