A tak btw, jak już offtop ciągnę, dlaczego powinno się zaczynać kurację MPH od formy ir?
Nie wiem, jaką docelową dawkę CR (kontrolowanym uwalnianiem) stosować, jednak w moim przypadku zarówno CR, jak i IR (szybko uwalniane) się nie sprawdzają, ponieważ mam problem z wątrobą. Moja wątroba nie wytwarza enzymu potrzebnego do metabolizowania MPH (metylofenidatu) i większości leków, robi to jedynie w śladowych ilościach. W związku z tym muszę stosować MPH donosowo (sniffingiem). Robię to od 4 lat i regularnie, co miesiąc lub dwa, badam się u laryngologa, aby monitorować stan moich zatok i śluzówki – dbam o to bardzo starannie. Wszyscy lekarze są tego świadomi. Staram się pilnować z sniffingiem, bo nie mam innej opcji. Istnieją jeszcze inne metody podania, takie jak analne (in ass) czy dożylne (IV), ale moje zasady życiowe mi na to nie pozwalają.
Najmocniejszy CR działał w moim przypadku trochę lepiej, ale mimo wszystko, jestem zmuszony korzystać z donosowego podania leku. Chociaż irytuje mnie to po tylu latach, mam zapewnienie od samego producenta leku, że do końca roku Elvanse będzie dostępne dla każdego pacjenta. (nie mogę podać dokładnej daty ze względu na NDA.
z fartem
edit: powinno zaczynać się od ir, żeby dobrać dawkę cr.
"Narkotyki to syf i mega biznes czaisz? ktoś żyje z Ciebie i Twoich ziomali"
Jeśli chodzi o napęd, prokrastynację itp. mam praktycznie tak samo. Przez to studia rozpocząłem, ale skończyłem na drugim semestrze. Mi trochę pomogło wprowadzenie jakiejkolwiek rutyny, czyli po prostu praca. Przynajmniej mam motywację do ruszenia dupy, ogarnięcia się. Na bezrobociu dostawałem totalnego pierdolca. Podejście do jedzenia też mam podobne, też nie chce mi się gotować, ale myślę, że to przez ten bupropion jebany. Dopóki go nie brałem, to często robiłem normalne obiady dla siebie i rodziny, jakieś sałatki ze schabowym albo stekiem, makarony z dojebanymi sosami, różne mięsa itp. Teraz większość wypłaty zostawiam w żabce i pyszne pl. Co ciekawe, zauważyłem taki brak napędu tylko w kwestii jedzenia, w pozostałych dziedzinach, gdzie coś muszę zrobić, to bupropion dał zmianę na plus. Skoro Tobie MPH nie pomogło, to naprawdę słabo.
Tak sobie myślę, jak nie masz problemów z krążeniem, może kombo bupropion i MPH by pomogło? Jest to ryzykowne, chyba wchodzi tu ryzyko drgawek, ale tutaj są starsi bracia w wierze, którzy by się mogli więcej wypowiedzieć. Inna kwestia, czy Twój konował by coś takiego wypisał, jeśli nie masz diagnozy adhd.
04 sierpnia 2024nCuX pisze: Taki mix niema sensu ponieważ podbija tolerancję na ndri i to w błyskawicznym tempie.
@Niedobry Mis neurotoksyczność sorry źle zrozumiałem Twój post. bupropion i MPH mają inny mechanizm oddziaływania? polski trudny język. Albo raczej powinowactwo do różnych receptorów w kompletnie innej mocy, to nie są dwie takie same substancje, jeśli się bardziej zagłębisz w temat, ale tutaj już wchodzi farmakodynamika na grubo.
porównanie:
MPH: źródło
bupropion: źródło
@Ty no nie wiem
Mi osobiście pomaga, ale bez klonidyny nawet radzę do tego nie podchodzić i jakiegokolwiek stresu.
edit: miałem 4 podejścia do tego mixu i dopiero za czwartym razem się udało, bo trzeba było zniwelować jeszcze mój lęk uogólniony.
Jestem bardziej niż zadowolony z efektów jakie ten mix daje. czy na dłuższą metę się sprawdzi? nie wiem czy nie zaszkodzi? badania robię co miesiąc praktycznie całych bebechów.
Tętna mi nie podbija za bardzo, ciśnienie w normie, nie da się mnie wyprowadzić z równowagi - ale skoro mi się udało dopiero za czwartym razem, to oznacza, że trzeba cholernie uważać na ten mix.
"Narkotyki to syf i mega biznes czaisz? ktoś żyje z Ciebie i Twoich ziomali"
lub
MPH + sel ale ten mix jest ryzykowny i nie namawiam do jego stosowania.
Ps
Nie tyle ryzykowny co osoba bez doświadczenia może tego po prostu tego nie ogarnąć.
USA może zaoszczędzić 29 miliardów rocznie dzięki legalizacji marihuany medycznej
Czy lekarstwem na samotność, niepewność lub lęk mogą być psychodeliki?
Co ćpają polskie nastolatki. "Te rzeczy są na wyciągnięcie ręki, prawie leżą na ulicy"
USA szukają kontrahenta do produkcji setek tysięcy jointów na potrzeby badań naukowych
Władze federalne USA, a konkretnie Narodowy Instytut ds. Nadużywania Narkotyków (NIDA), ogłosiły nowe zapytanie ofertowe, mające na celu znalezienie kontrahenta, który wyprodukuje setki tysięcy standaryzowanych „papierosów z marihuaną”.
Stan Massachusetts chce zalegalizować psychodeliki. Co to oznacza?
Massachusetts dąży do legalizacji psychodelików w 2024 roku, co może uczynić go trzecim stanem USA, który wprowadzi takie prawo. Jakie zmiany czekają na pacjentów?
Magiczne grzyby na stres. Ratownicy medyczni zażyli psylocybinę
Praca ratowników medycznych bywa bardzo trudna i stresująca. Nowe badania kolejny raz sprawdziły, jak działa psylocybina na zdrowie psychiczne. Wyniki dowiodły, że pojedyncza dawka substancji zawartej w grzybach halucynogennych, może pomóc w radzeniu sobie z objawami psychologicznymi i wypaleniem zawodowym wśród tej grupy.