Ca2na3is pisze: Masz już prodżekta na te świetlówki ? Co będzie odbłyśnikiem?
Ja musze natrzepac siana zeby wymienic swietlówki z 4x20W Philips (1100lm/szt co daje 4400lm przy 80W) na 3x23W Philips (1500lm/szt co da mi 4500lm i 69W) tak więc -1 jedna świetlówka i -10W. Zaletą tego będzie +100lm i mniejsza emisja ciepła.
[/quote]
Bardzo dobry pomysł. Patrzylem na allegro i na specyfikacje kazdej ze swietlowek.
Obliczalem, wszystko glownie na proporcjach. Wynik koncowy przedstawia sie tak:
23W Filips albo Osramówka (ma troche mniej ale wazne 1500lum) to jest najlepsza świetlowka pod względem cena/ilość lumenów!!
Innych nie biore nawet pod uwage.
Teraz napisze maly referat odnosnie CO2 i wentylacji naszego boxika :)
Wielu z was napewno zastanawialo sie jak ustawic wentylatorki w boksie. Jedni ustawiaja go na gorze inni z boku zeby wdmuchiwal albo wydmuchiwal. Jak sie w tym połapać albo jaka jest najlepsze ustawienie wentylatorków?
Z lekcji chemii/fizyki wiemy ze powietrze składa się głównie z 70% azotu + 28% tlen + reszta gazy szlachetne, smrody, i inne udziwnienia chemiczno-gazowe. Powietrze związku z tym (NIE TLEN choc ten tez jest lzejszy ;-) )
jest stosunkowo lekkie. Azot ma ok 14u masy atomowej a powietrze 16u masy. CO2 natomiast sklada sie z węgla i dwóch atomów tlenu. Masa jednego związku CO2 wynosi 44u! Wniosek jest taki ze CO2 jest cięższe od powietrza
No dobra, pisze wam tu referat odnosnie chemii a do czego to sie przyda?
DO BOX'A I DLA WEED'A! Zapytasz sie jak? Bardzo prosta odpowiedz!.
Jezeli CO2 jest cieższy od powietrza ---> wniosek: jego najwieksze skupienie jest głównie przy powierzchni podłogi.
Ustawiając wentylator na samym dole box'a tak zeby wdmuchiwal bedzie bardzo dobrym pomysłem a nawet przezmnie zalecanym ustawieniem. Dlaczego? powietrze wraz z co2 bedzie wdmuchiwane do srodka bez mozliwosci wyjscia ta sama droga (wdmuchiwanie nie pozwoli na powrot powietrza i co2) ew. bedzie uciekac po bokach jesli nie masz szczelnego box'a.
No ok, a jakie dać wiatraczki? Ja bym zalecał na dół wiatraczek 80x80mm 12V ustawić na 6-8V zeby pracowal nie na najwyzszych obrotach i zeby nie wytwarzal duzo halasu.
Drugi wentylatorek polecam umiescic na samej gorze box'a po przeciwnej stronie niz wentylator co jest na dole.
Dlaczego? Dzieki takiemu ustawieniu bedzie optymalny przeplyw powietrza i co2. Zrobi się mily przeciąg, ktory bedzie chlodził lampke no i dawal dosc duzo co2. Ten wentylator polecam kupić mały, najlepiej 40X40 +/-10 i jego dać tez na 6-8V jezeli jest na 12V. On i tak nie bedzie slyszalny ale robote swoja bedzie robil;)
Skad wziasc CO2?
Pytanie dosc czesto chyba zadawane na forach ;-)
Co2 jest glownie prodkuktem reakcji spalania (głównie węgla). Czyli wszystkich substancji/ciał organicznych, od tytoniu po kadziełka etc. Dlaczego tytoniu i kadziełek? To jest nic innego jak roślina tylko po przejsciach :D
Papier no tez calkiem dobry ale jest go mało no i smórd palonego papieru nie jest za fajny. Polecam kadziełka, znautralizuja troche zapach Boskiego Ziela, podniesie sie co2 w pokoju/boxie (zalezy gdzie go zapalisz), a gdy sie skoncza kadzielka mozesz wkrecac starych ze ten "zapach" co masz teraz w pokoju to nowe kadziełko :)
Drugim sposobem otrzymywania Co2 jest oddychanie drozdzy. Co2 jest tu produktem oddychania dorozdy.
Drozdze to nic innego jak malutkie grzyby ktore sa organizmami ktore sa jak ludzie, potrzebuja tlenu zeby oddychac a wydalaja co2 ;-)
Jak to zrobic z drozdzami?
buaha! proste! dajesz jakis sloik, wsypujesz tam drozdzy (wez z kuchni), cukuru (wez z kuchni) i zalewasz woda (wez z kuchni). Zakrecasz wieczkiem albo robisz maly otworek zeby co2 sie powoli wydostawalo.
Jak juz drozdze zrobia swoje to masz co2 + troche alko wiec mozna gdzulnac albo sprzedac zulowi pod sklepem za 6 cwiartke. Mysle ze sie bardzo ucieszy:)
Bibliografia mojej skromenj wiedzy:
www.duckduckgo.pl ---> hasło dwutlenek węgla cieższy od powietrza
dla leniwych http://www.wsip.com.pl/multi/chemia/scen2.htm
EDIT
Gadałem z kumplem, tzn on to przeczytal
i dowiedzialem sie tak ze proporcje sa chyba 1 (drozdze): 4 (cukier): 10 (woda)
i ze to cos co powstanie w sloiku nie jest do picia bo mozecie stracic wzrok jaki zonk ja pierodle
zlitujcie sie tez nad tym zulem:D
Bedziemy potrzebować
1. wtyczke do kontaktu
2. kabel dwu lub trzy zyłowy wysokonapięciowy (musi byc dobrze izolowany)
3. swietlowki
4. nakretki na swietlowki
5. lutownica + cyna
6. krecidlo w stylu srubokrenta
7. nozyk do papiru lub ewentualnie cos zyletkowatego
8. tasma izolacyjna
!!!!NIGDY NIE RóB TEGO GDY WTYCZKA LUB OBWóD JEST POD NAPIęCIEM! GROZI SZYBKą SMIERCIą LUB TEZ W NAJLEPSZYM WYPADKU POPARZENIEM KTORE JEST STRASZNE TRUDNE DO LECZENIA!!!!!!!!!
Mamy dwie wersje podpiecia swietlowek do domowego obwodu. Kazda z nich opisze.
METODA JEDNA SWIETLOWKA - JEDEN WTYK
Jes to najłatwiejsza i najprostsza metoda, jezeli ktos nie lubi majsterkowac.
Do niej nie bedzie nam potrzebny pkt. 5. ale za to bdziemy potrzebować 3 razy tyle kabla ile mialobyć normalnie no i rodzielacz jesli posiadamy programator.
Co robimy?
W pierwszej kolejności zdjemujemy izolacje z kabli. Przewaznie są dwie izolacje. Pierwsza wierzchnia i druga okrywajaca miedziany kabelek. Robmy to ostroznie aby nie uszkodzić właściwej struktury kabla.
Gdy juz zdejmiemy izolacje z kabla i bedziemy mieli miedziane kikuty, wtedy bierzemy wtyczne i odkrecamy te srubeczki przy bolcach. Nie jest wazne jak to zrobisz, poniewaz w gniazdku nie ma + i -, są bieguny obojętne.
Wniosek jest tylko taki aby nigdy te kable sie ze sobą nie stykały. Gdy juz zamocujesz kikutki we wtyczce, przechodzimy do nakretki. Tam robimy tak samo jak we wtyce. Tutaj tez nie jest wazne jak popodpinasz. Najwazniejsze jest tylko to abys podpiol te kabelki ktore beda pod napieciem ;-)
Potem maly tescik czy wszystko workin' i wuala! Swieci!
Robisz tak ze wszystkimi wtyczkami i nakretkami.
Wiadomo ze masz tylko jeden progamator wiec bedziesz zmuszony podpiac pod niego listwe aby wszystkie swietlowki mogly sie w tym samym czasie wlaczyc/wylaczyc.
Jest o tyle dobrze ze wiesz ze nic nie pojdzie z dymem, bo mocowania są porządnie wykonane i zwarcie tutaj nie bedzie miało miejsca.
METODA JEDEN WTYK - KILKA SWIETLOWEK (podpiecie rownoległe)
Tutaj bedzie troche wiecej roboty niz w tej pierwszej metodzie, ale polega ona prawie na tym samym tylko ze tu masz jeden wtyk i niestety nie obejdzie sie bez pkt. 5. Cyna + lutownica jest tu obowiązkowa! Wykonałem rysunek w pancie (tak leń ze mnie) Myślę ze wszystko w nim jest baaardzo dobrze wyjaśnione (ja go rozumiem :D )
Procedura wykonania kikutków miedzianych jest taka sama jak w porzedniej metodzie.
Tutaj zalecam tylko dłuższe kikutki przy łączeniach, będzie łatwiej skręcać i zalewać cyną.
Potem gdy już zalejemy cyną wszystko, NIE ZAPOMNIJCIE O IZOLACJI, JEST ONA NAJWAZNIEJSZA!
Jedyny minus tego wszyskiego jest taki, ze nie zawsze mozna miec zaufanie do własych wyrobów i może coś sie przelpalić :/
Tak naprawe ten drugi sposob jest identyczny jak poprzedni. Jak sie dobrze przypatrzysz na jeden sposob i na drugi to są one takie same. Listwa robi za miejsca lutownicze. Różnią sie tylko tym ze w jedym nic nie lutujesz.
Tutaj była mi potrzebna do pomocy osoba, ktora tez kmini tematy weedowe i czaji ocb z elektryką.
Bardzo jej za to dziękuje. BTW, jest to osoba dzieki ktorej pokochalem Boskie Ziele i dobry przyjaciel :)
Z związku z tym iż wyjezdzam w sobote rano (zajebiscieee rano z ta osoba :D ) nie bedzie mnie przez tydzien
Jak wroce i znajde czas to zrobie stelaz na swietlowki wraz z odblysnikiem
Pan_Jah_from_Brazylija pisze:
Co2 jest glownie prodkuktem reakcji spalania (głównie węgla). Czyli wszystkich substancji/ciał organicznych, od tytoniu po kadziełka etc. Dlaczego tytoniu i kadziełek
kruczy pisze:dym nikotynowy podobno zle wplywa na roslinki
A nikotyna jest świetną trucizna na owady-> dawniej do trucia ow. używano soli nikotyny.. zaprzestano z uwagi na toksyczność zbliżona do cyjanku.
ps: Pojedyncze kadzidełko nie zaszkodzi. Jak ktoś zjara 2 pety na dzień także się raczej nic nie stanie. Gorzej gdy ktoś kopci jak lokomotywa..
Dzis o cos pomiedzy godzina 21 a 22 powrocilem z wypoczynku snieznego w gorach i pierwsza czynnoscia jaka wykonalem bylo dopatrzenie roslinki... Patrze a tam grzyb! No żesz... trudno, 2 tygodnie w plecy, jakoś przezyje. nie wiem tylko czy Mr. Grzyb nie osiadl na sciankach i czy nie bede zmuszony robić box'a od nowa <boje sie>
Dodatkowo przed wyjazdem padla mi swietlowka i z 3 zostaly mi tylko 2 :/ Optymistyczny wyjazd nie?
Jakby Pan Zgnilec nie chcial sie wyprowadzic to chyba zrobie full pro box'a i bede walił koszta
TasteOfHaze pisze: u mnie w tym samym roomie co growbox idzie 2 ramy szlugow dziennie
rama to to takie gdzie jest duuuzo paczków od fajków?
Co do tej nikotyny.. To powiem tak, gdyby Ci wszysci producenci fajurkow wkładali prawdziwy tyton a nie karton + chemia to moze byloby lepiej. Chociaz z drugiej strony tak sobie mysle jak Ty byś sie czul gdyby jakis fagas palił w pomieszczeniu twojego brada a Ty byś musiał to jeszcze wdychac?
EDIT 29.01.2005
Ha! Grzybosław osiadł tylko na ziemi :) Jutro ide wykopać nową ziemie no i przy bede musial ją wypiec w piekarniku
Hyba ze ktos mi poleci jakis sposob dzieki ktoremu bedzie mozna zrobic cos z ta ziemia co mam
[ external image ]
probowalem zrobic kwadratowy ale niestety nie pasuje... swietlowki sa za duze i sie nie mieszcza wogole w boxie :(
ktoś ma jakiś pomysł bardzo mi sie przyda
w ostatecznosci zrobie od nowa box'a :(
Narkotykowy krajobraz Europy. Nowy trendy na czarnym rynku
Historyczna zmiana w globalnej polityce narkotykowej
Jeden na dziesięciu trzydziestolatków pracuje pod wpływem. Naukowcy biją na alarm
Europa zasypana kokainą. Rekordowy przemyt i miliardowe zyski narkotykowych karteli
Unia Europejska stała się światowym centrum przemytu i konsumpcji kokainy, a rekordowe konfiskaty nie są w stanie zatrzymać fali białego proszku zalewającej kontynent. Jak alarmuje hiszpański dziennik „El Pais”, powołując się na dane światowych i unijnych agencji antynarkotykowych, nigdy wcześniej na świecie nie produkowano ani nie konsumowano tak dużej ilości tego narkotyku. Rynek jest wart miliardy euro, a na granicach UE działa ponad 440 potężnych organizacji przestępczych.
Narkotyki w starożytnym Egipcie i Mezopotamii? Archeolodzy mają koronny dowód
Nowe badania przenoszą nas w czasie o ponad 2500 lat. Odkryto dowód na to, że elity starożytnego Egiptu i Mezopotamii regularnie używały opium. Był to stały element ich życia. Prawdę ujawniło alabastrowe naczynko.
CBŚP rozbija narkotykowy gang z Podlasia. 22 podejrzanych, ponad 130 kg zabezpieczonych narkotyków
CBŚP rozbija narkotykowy gang z Podlasia. 22 podejrzanych, ponad 130 kg zabezpieczonych narkotyków Funkcjonariusze Centralnego Biura Śledczego Policji, działając pod nadzorem Pomorskiego Wydziału Zamiejscowego Departamentu do Spraw Przestępczości Zorganizowanej i Korupcji Prokuratury Krajowej w Gdańsku, przeprowadzili trzy skoordynowane uderzenia w zorganizowaną grupę przestępczą z Podlasia. Grupa miała zajmować się produkcją oraz wprowadzaniem do obrotu znacznych ilości narkotyków. Łącznie zatrzymano 19 osób, a zabezpieczone mienie przekroczyło wartość 625 tys. zł.